Mentalt mesterstykke med 5 sejre i træk mod top 10 sikrede Holger Rune den største titel  til dato med finalesejr over Novak Djokovic

Inden finalen ved ATP 1000 Rolex Paris Masters havde 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune en imponerende statistik med 18 sejre og kun 2 finale-nederlag ved ATP 250 Sofia og ATP 500 Basel til Felix Auger-Aliassime, der dog ikke kunne stille meget op i revancheopgøret i semifinalen mod Holger, og canadieren erkendte efter nederlaget, at han ikke erindrede, at han har været udsat for et lignende konstant hårdtslående pres, som Holger udsatte ham for.

ATP 1000 Paris: Holger Rune klar til drømmefinale mod Novak Djokovic efter suveræn indsat i revancheopgør

På vej til finalen havde Holger desuden vundet over både no. 9 og 10 samt no. 1 Carlos Alcaraz i kvartfinalen, og han havde desuden i finalen i Stockholm vundet over no. 5 Stefanos Tsitsipas.
Da Holger i de fleste kampe spillede på et ekstremt højt niveau, var der grund til at tro på, at han havde en – ganske vist spinkel – chance for at vinde over serberen, der under hele turneringen har været bookmakernes suveræne favorit til at løbe med titlen,

Statistikken herover viser dog, at Djokovic på alle parametre har haft den bedste “ShotQuality”, og i en afstemning forud for “generations-kampen” troede kun ca. hver fjerde på dansk sejr, hvilket formentlig mest var udtryk for ønsketænkning for deltagere med rød-hvide øjne.

Der er næppe tvivl om, at Holger kunne mærke sommerfuglene i maven, da han trådte ind på banen til sit livs hidtil største opgave mod den 20-dobbelte Grand Slam vinder, der har vundet stort set alt, hvad der er værd at vinde – endda flere gange.

Det afholdt dog ikke Holger fra afslutte nedenstående duel ved 1-1, hvor Holger havde været under konstant pres, med en sublim stopbold, da han fik tilkæmpet sig overtaget efter en solidt defensiv indsats.

Sommerfuglene var stadig ikke helt forsvundet i det meste af 1. sæt, hvor Djokovic havde kontrol over tingene, hvilket en række danske fejl medvirkede til, og ved stillingen 1-2 15-30 bevirkede 2 dobbeltfejl i træk, at Djokovic sikrede det break, som afgjorde sættet, hvor serberen undervejs brillerede med en baghånd, som ifølge ATP Tour fortjener udstilling på Louvre.

Da Holger derefter fik en skrækstart med 3 fejl på stribe og kom bagud 0-40 i sit første serveparti i 2. sæt, så det for alvor sort ud for den danske teenager, der desuden var en smule heldig med, at Djokovic sendte bolden lidt for langt forbi Holger efter en stopbold, der manglede kvalitet.
Den næste break-mulighed blev reddet med en 2. serv, som Djokovic – til stor ærgrelse for ham selv – returnerede i nettet.

Også på den 3. break-mulighed måtte Holger ty til 2. serven, og han var under voldsomt pres i duellen, hvor Holger til sidst blev presset til et smash-oplæg, men igen kom Holgers formidable defensiv til sin ret, da han sendte bolden tilbage med høj kvalitet, hvorved han holdt sig inde i duellen, som kan ses herunder.

Euforien efter dette point tændte både Holger og publikum, og stemningen steg yderligere, da Holger fulgte den næste serv op med en vinder på 2. bolden.
En bold fra Holger mellem benene i den næste duel bidrog ligeledes til underholdning, men Djokovic vandt dog pointet.

Faren var fortsat ikke drevet over, da en dobbeltfejl efter endnu en dansk fordel holdt Djokovic inde i partiet, men efter en danske servevinder afgjorde Holger partiet med vinder, som først blev dømt ude men blev korrigeret af Hawkeye.

I det næste serveparti forivrede Djokovic sig, da han sendte en forhånd for langt, og efter en længere slagudveksling gik Djokovic efter en longline vinder, men han sendte bolden forbi linjen, hvorved Holger førte 2-0, og han udbyggede føringen til 3-0, da han udnyttede sin 3. mulighed for at afgøre partiet.

Derefter var Holger ikke i problemer i sine servepartier, og han sikrede sættet 6-3 efter et rent serveparti, hvor ovenstående vinder fra baghånden betegnes som “Spectacular”.

I 3. sæt var Djokovic på sejrskurs, da Holger ved 1-2 kom bagud 0-40, og i modsætning til åbningspartiet i 2. sæt, lykkedes det ikke at forhindre, at Djokovic udnyttede den 2. break-mulighed, og det så igen sort ud for Holger, da Djokovic derefter bragte sig foran 30-0 i sit næste serveparti, hvor en statistik viste, at serberen havde vundet 11 af de sidste 12 point.

Den næste serbiske serv blev derefter returneret i fødderne på Djokovic, der fremme ved nettet alligevel fik lagt den ned på baglinjen, hvor Holger med en smule hjælp af netkanten fik sendt en vinder forbi serberen, og i den næste duel med slice fra begge spillernes baghånd blev en bold fra Djokovic til sidst for bred, men en servevinder gav serberen endnu en mulighed for at konsolidere sit break.

Holger bevarede muligheden, da Djokovic blev passeret med en longline baghånd, da han rykkede frem til nettet.
Derefter “stjal” Holger det næste point, hvor han var maksimalt presset, men Holger afværgede et serbisk smash fra baghånden med en feberredning ved nettet, og selvom Djokovic også havde overtaget i den næste duel, brød Holger tilbage til 2-3 med en vinder, som kan ses herunder.

Derefter vandt begge deres servepartier frem til 5-5, og Djokovic førte derefter 30-0 i sit næste serveparti, men en skarp servereturnering på tværs fremprovokerede serbisk fejl, hvorefter Holger nåede frem til en stopbold og pressede Djokovic til et smash-oplæg, som prompte blev udnyttet.

Da en baghånd fra Djokovic derefter blev en anelse for lang, havde Holger derved sin 3. break-mulighed i kampen, og ligesom de 2 tidligere blev udnyttet, blev det alle gode gange 3, da en forhånd fra Djokovic havnede udenfor banen, hvorved Holger sensationelt havde mulighed for at serve for titlen.

Det efterfølgende serveparti blev en ren gyser, hvor Holger fra start var under pres, da han kom bagud efter en fremprovokeret fejl til 0-30, men et es og en slagflugtning bag 1. serven skabte balance ved 30-30. men da Holger derefter blev presset til et smash-oplæg, havde Djokovic sin første break-mulighed i partiet.

Som det har været tilfældet på “big points” i stort set alle kampe fandt Holger igen sit allerbedste spil frem, da han afgjorde næste point med en vinder på 2. bolden, og statistikken viste 42-31 vindere i Holgers favør.
Derefter forivrede Holger sig, da han missede en stor mulighed for en longline vinder med forhånden, men en fejl fra Djokovic efter 2. bolden fra Holger reddede den 2. serbiske break-mulighed.

Efter en longline vinder fra serberens forhånd blev den 3. break-mulighed afværget, da Holgers defensiv modstod et konstant serbisk pres dybt i baghånden, hvorefter et serbisk forsøg på en stopbold havnede i nettet.

Et forsøg på en serv-volley kombination mislykkedes derefter og gav Djokovic den 4. break-mulighed, da Hawkeye ved Holgers sidste challenge bekræftede, at bolden blev for lang. men Holger havde modet til samme taktik, som denne gang lykkedes, da Djokovic blev presset til et smash-oplæg, som eftertrykkeligt blev sendt modsat.

Djokovic insisterede dog på at få endnu en mulighed, da han igen lagde voldsomt pres på Holger, som blev lokket frem med en stopbold, som Holger ganske vist nåede, men han blev overspillet med et perfekt lob, som Holger dog nåede tilbage til, og i stedet for at forsøge sig med en “tweener” sendte han en kvalificeret forhånd ned langs linjen, hvor Djokovic i bedste målmands-stil kastede sig ud og lagde en flugtning modsat, og stemningen hos publikum var på kogepunktet på grund af den topunderholdning, som de fik serveret af de 2 kombattanter.

Inden Holger efter denne duel, hvor bolden passerede 26 gange over nettet, var klar til at serve, ignorerede han shotclock’en og accepterede i stedet en advarsel for at trække tiden, men han måtte alligevel ty til 2. serven.
I den efterfølgende duel rykkede Holger frem til nettet, da han pressede Djokovic i baghåndshjørnet, hvor et forsøg på at passere Holger ved nettet med en cross baghånd blev en anelse for bred, hvorved Holger havde overlevet 5. break-muligheder.

Omsider lykkedes det derefter for Holger at vinde et point fra lige-siden, da han fulgte 2. bolden op med en perfekt stopflugtning, som betød dansk matchbold.
Der blev dog fortsat spænding om udfaldet efter en dobbeltfejl, hvorefter Djokovic fik endnu en break-mulighed, da Holger ramte netkanten, hvor bolden dumpede tilbage på danskerens banehalvdel.

Den 6. break-mulighed blev afværget med en servevinder, og en velplaceret serv udad blev fulgt op med en 2. bold helt ude i baghåndshjørnet, hvor Djokovic var uden chance, hvorved Holger for 2. gang havde matchbold.
Denne gang blev 1. serven sat sikkert i spil, og efter en kort slagudveksling rykkede Djokovic frem til nettet, hvor han blev fanget i fødderne med en dansk forhånd, som efter det 16 minutter lange parti sikrede Holger sejren 3-6, 6-3, 7-5 efter godt 2½ times intens fight.

Herunder en omtale fra ATP Tour, der beretter om Holgers comeback i kampen, som både sikrede Holger karrierens største titel og indtog i top 10 på ATP-ranglisten.

Selvom Djokovic ikke var glad for finalenederlaget, var han i sin tale ved sejrsceremonien alligevel glad på vegne af Holger, som havde fortjent sejren efter en fantastisk uge samt på grund af hans personliglighed, dedikation og hårde arbejde for at opnå sine mål, og han ser en stor fremtid for Holger.

Holger udtrykte i sin sejrstale stor respekt for Djokovic, som han har fulgt siden han var barn, og han var med rette stolt af sin egen præstation.
Desuden takkede han – som det sig hør og bør – både arrangører, sponsorer og boldbørn samt et medlevende publikum, og der lød en særlig tak til hans team for deres indsats, som har været en uvurderlig hjælp til at nå dertil.

På det øverste billede ses Holger sammen med træner Lars Christensen, analytiker Mike James, mor Aneke Rune, agent fra Tennium Philippe Weiss og Patrick Moroutoglou, som alle har en væsentlig andel i, at Holger på det seneste er rykket markant både teknisk, taktisk og – ikke mindst – mentalt, hvilket B.S Christiansen ligeledes har sin andel i.

Sejren betyder samtidig, at Holger nu er i top 10 med 2.911 point i foreløbig de næste 2 uger, inden han om 2 uger mister 35 point fra en ATP Challenger semifinale i Pau, hvorved disse point erstattes af 20 point fra ATP 250 i Adelaide, og han bliver derved overhalet af Hubert Hurkacz, der har 2.905 point.

Holger kan dog muligvis slutte året i top 10 alligevel, idet 10. pladsen betyder, at Holger bliver 1. reserve ved Nitto ATP Finals, der indledes i Torino på søndag, og i tilfælde af afbud eller skade under turneringen, får Holger chancen for at optjene flere point.
Derfor har Holger efter triumfen i Paris meldt afbud til ATP Next Gen Finals, der indledes tirsdag i Milano.

Sejren betyder desuden, at Holger har indfriet sine målsætninger for 2022, hvor det første mål – en ATP 250 titel – blev indfriet allerede i slutningen af april få dage efter Holgers 19-års fødselsdag 29. april med den første ATP 250 titel i München, hvor en bonus-præmie var en splinterny BMW, og med titlen i Stockholm er den målsætning opfyldt 2 gange, og ved samme lejlighed blev en anden målsætning – top 25 – indfriet, da Holger på ranglisten 24. oktober blev no. 25.

Den næste målsætning var en ATP 500 titel, som dog glippede ved finalen i Basel for en uge siden, men den overtrumfes dog med Masters 1000 titlen i Paris.

Danmarks næste store tennisstjerne: Holger og drømmen om Roger Federer

Den ultimative målsætning for Holger satte han selv allerede ord på i artiklen fra 2015 herover, da 11-årige Holger uden at blinke med øjnene svarede.

Jeg vil være Verdens bedste tennisspiller“.

og efter de seneste ugers præstationer, er der gode argumenter for at hævde, at Holger – vurderet på dagsformen – lige nu faktisk er Verdens bedste tennisspiller – og her følger nogle af argumenterne, som understøtter påstanden.

ATP svarer JA på ovenstående spørgsmål og bekræfter derved, at Holger er den første, der har præsteret at vinde over 5 top 10 spillere i samme turnering.

Desuden er Holger den første spiller, der nogensinde har vundet over Djokovic i en Masters finale efter at være bagud efter 1. sæt.
Det er også yderst tvivlsom, at andre end Holger har være nede med break i 3. sæt og afværget 6 break-muligheder i det afgørende parti, hvilket siger en hel del om Holgers mentale styrke, hvilket 10 af 12 mulige reddede break-muligheder mod Djokovic siger en del om.
Det samme gør hastigheden på serven, hvor gennemsnitsfarten på 1. serven var 202 km/t. og 169 for 2. serven, hvor tallene for Djokovic var henholdsvis 189 og 158.

Sammenholdt med, at Holger har været fremme i finalen de seneste 3 uger i træk, er det ikke en urimelig påstand, at Holger lige nu er “Verdens bedste tennisspiller” – derfor overskriften “Mission completed”.

Holgers succes afspejles desuden på Instagram, hvor antallet af følgere nu er tæt på 300.000 få uger efter, at antallet passerede 200.000.

Stort tillykke til Holger og dansk tennis med et helt exceptionelt resultat.

Forrige artikelDH: Oprykkerne topper divisionen
Næste artikelTurneringer uge 45: Johanne Svendsen W60 i Canada. Sigs og Joe i dansk duel ved M25 i Texas
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.