Clara Tauson er tvunget til endnu en turneringspause på grund af en rygskade, som scanninger dog viser ikke er alvorlig og er under kontrol

De sidste halvandet år i 20-årige Clara Tausons karriere beskrives bedst med et citat fra den danske nationalmelodi med vendingen “det bugter sig i bakke dal”, siden Clara efter en kometagtig karriere opnåede en foreløbig karrieretop i februar 2022 – godt en måned efter sin 19-års fødselsdag – som no. 33 på WTA-ranglisten, og alt tydede på, at pilen fortsat pegede i retning mod den absolutte top.

Imidlertid har først sygdom efter en svær madforgiftning i marts 2022 og en alvorlig rygskade et par måneder senere sat Clara midlertidig ud af spillet, hvilket medførte en markant tilbagegang på ranglisten, hvor Clara i slutningen af oktober 2022 var helt nede som no. 140, inden hun med en kvartfinale ved W80 i Nantes og en W25 titel i Selva Gardena i november samt en kvartfinale og finale ved 2 WTA 125 turneringer i december  var tilbage i top 100 ved årsskiftet, hvorefter hun tog et nyt dyk til no. 138 i slutningen af januar, da hun mistede 190 point fra Australien, hvor hun ikke deltog i 2023.

I starten af februar var Clara endda lige uden for top 140, og hun befandt sig fortsat uden for top 100, indtil hun efter French Open med 3 sejre i kvalifikationen og yderligere 2 sejre i hovedturneringen avancerede 34 pladser, da hun optjente 170 point, som bragte hende tilbage i top 100 som no. 93.

Svingende resultater i periode med forskellige skader

Den efterfølgende periode har været præget af store resultatmæssige udsving, som i høj grad må tilskrives, at Clara har været ramt af flere andre skader, som ikke har sammenhæng med den førnævnte rygskade.
Eksempelvis var der problemer med et knæ i London under Wimbledon, og desuden kort tid efter med et “springerknæ”, og tidligere havde der også været problemer med et håndled under French Open.

Ingen af disse skader betragtes dog som noget, der på længere sigt kommer til at stå i vejen for, at karrieren igen for alvor kan komme tilbage på sporet, og Claras forældre gav i en samtale med undertegnede skribent i fredags – i en kaffebar på Østerbro – udtryk for, at den nuværende rygskade heller ikke giver anledning til større bekymring.

Rygskaden bevirkede, at Clara ved den seneste WTA 250 turnering i Ningbo i Kina mod Vera Zvonareva var nødsaget til at trække sig i starten af 2. sæt i 2. runde, efter at hun i 1. runde havde vist storspil, da hun vandt overbevisende 6-4, 6-1 over Elina Avanesyan, der 4 måneder forinden havde vundet 3-6, 6-1, 7-5 over Clara ved French Open.

Resultatet af de foretagne scanninger og undersøgelser tyder dog ikke på, at rygproblemerne er alvorlige, og på baggrund af erfaringerne fra rygskaden for halvandet år siden – samt fra andre spillere i lignende situationer – er forældrene fortrøstningsfulde angående den fortsatte karriere.

Clara spiller dog ikke de første par uger, idet hun er frameldt WTA 250 i Rumænien i den kommende uge, og hun deltager heller ikke i en af de 3 ITF-turneringer i Europa, hvor hun oprindeligt var foreløbigt/uforpligtende tilmeldt ugen efter, idet hun ved “withdrawal deadline” i tirsdags blev frameldt alle 3 turneringer.
Om 2 uger er Clara desuden forhåndstilmeldt 2 europæiske W60 turneringer (Bratislava og Nantes), hvor der senest på tirsdag tages stilling til, om en af tilmeldingerne bibeholdes efter deadline.

På nuværende tidspunkt er det dog stadig uvist, hvornår Clara kan være helt klar til at spille turneringer igen, men selvom det kan være fristende at forsøge at forsvare/optjene ranglistepoint, tages ingen unødige chancer, og derfor handler det først og fremmest om, at Clara fysisk bliver helt klar igen.

Begrænsede muligheder for professionelt setup

Da udgifterne ved at holde et “årshjul” kørende optimalt overstiger de præmiepenge, som Clara har indtjent i den svære periode, og de tidligere sponsorater er ophørt, er der ikke økonomi til at fastholde det tidligere setup hos Justine Henin Academy med Oliver Jeunehomme som medrejsende coach, og derfor er det familien selv, der har haft det overordnede ansvar for planlægningen af både turneringer og træning, som primært foregår i Sydeuropa.

Dog har KB-træner Jacob Holst i en periode ledsaget Clara som coach, og kortvarigt har den spanske træner Carlos Martinez været tilknyttet, indtil samarbejdet pludselig ophørte, og i en kort periode har Lars Christensen hjulpet Clara, indtil han igen blev fast tilknyttet Holger Rune.
På længere sigt er det håbet, at der igen kan blive basis for et setup med en professionel udenlandsk træner, når Clara forhåbentlig igen får karrieren på skinner.

At potentialet fortsat findes, har Clara i høj grad overbevist om, da hun i flere kampe har præsteret på højt niveau og domineret med sit offensive tempofyldte spil, og derfor er der grund til optimisme, hvis hun undgår perioder med tilbagevendende skader, så hun både kan træne optimalt og vedligeholde en fysisk form, der gør det muligt at præstere kontinuerligt over flere kampe og derved opnå en kampform og selvtillid, som automatisk vil resultere i fortsat opstigning på ranglisten.

 

Forrige artikelTennisavisen – Oktober 2023
Næste artikelTurneringer uge 42: Nordic Open kan blive vendepunkt for Holger Rune
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.