Selvom Rafael Nadal efter skadespause fortsat er langt under vanlig standard, overlader han ikke pladsen til Holger Rune efter nederlag til Taylor Fritz

Når man har de rød-hvide briller på, håber danske tennisfans inderligt, at 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune – som 1. alternate ved Nitto ATP Finals – får chancen for at få mindst 1 eller 2 kampe, og i Tennisavisens optakt blev muligheden antydet med dette citat:

Nadal ville under “normale” omstændigheder formentlig være storfavorit mod Fritz, men da Nadal i Paris manglede energi og var langt under vanlig standard, betragtes opgøret som mere åbent, og hvis det samme er tilfældet mod Fritz i den første puljekamp, kan det ikke udelukkes, at Nadal vælger at trække sig“.

Turneringer uge 46: ATP-slutspil med Holger Rune som mulig deltager. Joe og August i Champaign

Den første forudsætning i førnævnte antydning blev til virkelighed, da topseedede Rafael Nadal ikke for alvor kunne true Taylor Fritz, der kom med i turneringen på den sidste plads, da ranglistens no. 1 Carlos Alcaraz måtte melde afbud efter en skade, som han pådrog sig i kvartfinalen mod Holger i sidste uge i Paris.

Nadal fulgte ganske vist nogenlunde med i 1. sæt mod Fritz, der ikke udnyttede en break-mulighed ved 1-1, og Nadal overlevede yderligere 2 muligheder – i det psykologiske parti – ved 3-3, hvorved sættet blev afgjort i tiebreak, som Fritz vandt 7-3.

Ligesom i 1. sæt var Fritz aldrig for alvor presset i sine servepartier i 2. sæt, hvor han til gengæld brød Nadals serv til 3-1, og selvom Nadal fightede og reddede 4 amerikanske break-muligheder, blev kampen reelt afgjort, da Fritz udnyttede den næste mulighed og brød til 5-1, hvorefter han i egen serv sikrede en sikker sejr 7-6(3), 6-1.

Nadal erkendte under pressemødet efter kampen, at han var under konstant pres, og han påpegede som en væsentlig forklaring herpå – udover at Fritz spillede overbevisende – at det efter længere tids fravær kræver flere kampe at genfinde både selvtillid og det nødvendige niveau mod de bedste.

I forbindelse med omtalen fra tennis.com herunder er der link til hele pressemødet, hvor de første 8½ minutter foregår på engelsk.

https://www.tennis.com/news/videos/press-conference-r-nadal-atp-finals-round-robin-loss

Forudsigelsen i Tennisavisens foromtale – at Nadal ville vælge at trække sig efter første puljekamp, hvis han fortsat var langt under vanlig standard – kommer dog ikke til at holde stik, idet Nadal er indstillet på at spille den næste den næste puljekamp, hvor han tirsdag møder Felix Auger-Aliassime.

Canadieren virkede anspændt i sin første puljekamp mod Casper Ruud, der med en solid indsats – uden at brillere – vandt 6-4, 6-2, og Auger-Aliassime kunne slet ikke finde de samme takter, som førte til 3 titler og 16 sejre i træk, inden Holger stoppede stimen i semifinalen i Paris.

Vurderet efter niveauet i opgøret mellem Ruud og Auger-Aliassime, kunne det have været en reel mulighed for Holger at vinde over dem begge, og derved muligvis sikre en plads i semifinalen, og måske ville Nitto ATP Finals 2022 derved blive husket som det år, hvor Holger opnåede endnu et højdepunkt i karrieren.

Indtil videre gælder derfor fortsat at “Ruud-er-Konge” i Skandinavien.

 

Nitto ATP Finals 2022 kan i stedet risikere at blive husket som det år, hvor en af tennissportens allerstørste – måske DEN største – faldt helt igennem i den indledende pulje, fordi han simpelt hen ikke er i form.

Nitto ATP Finals er en af de mest prestigefyldte turneringer, som af mange opfattes som helt på linje med – eller over – Grand Slams, fordi det netop kun er de allerbedste, der deltager.
Nadals begrundelse for at fortsætte er, at han har brug for at spille flere kampe mod de bedste for at genfinde kampformen, hvilket er en smule tankevækkende på tærsklen til sæsonens afslutning.

Igen må det medgives, at ovenstående betragtninger er farvet med rød-hvide briller og et ønske om, at Holger kunne have fået chancen for at spille med om titlen, især da Nadal næppe har udsigt til at spille en rolle.

Herunder programmet for de første puljekampe i den modsatte pulje mandag samt tirsdagens program, hvor Nadal og Auger-Aliassime mødes kl. 1400, og kl. 2100 mødes Casper Ruud og Taylor Fritz, der af bookmakerne anses som favorit mod nordmanden.

Forrige artikelTurneringer uge 46: ATP-slutspil med Holger Rune som mulig deltager. Joe og August i Champaign
Næste artikelDavis Cup: Holger Rune tilbage på holdet mod Indien i Royal Stage i Hillerød 3-4. februar
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.