Hvad er din holdning? Rigtig holdning er meget vigtig. Både tankemæssig holdning til det der sker omkring dig. Men også fysisk holdning - hvordan du står, hvordan du holder hovedet, hvordan du går. Fysisk holdning har også kæmpestor betydning i tennis.

Forbedret holdning gør dine slag mere præcise

Sagen er at hvis du har styr på din holdning, så har du faktisk mulighed for at forbedre repeterbarheden. Repeterbarheden i dine slag er det der fortæller hvor præcist du udfører dine slag. Det fortæller om hvor meget dine slag ligner hinanden. Det siger også noget om hvor mange – eller hvor få fejl du laver.

Sagen er at det hvordan du holder dit hoved, den vinkel som dit hoved har i forhold til kroppen mens du er i bevægelse påvirker den ekstra spænding du har i kroppens store muskelgrupper. Specielt i de muskler som fungerer som såkaldte antagonister til de muskler som udfører grundbevægelsen.

Modsatrettede muskelgrupper kan stoppe uprovokerede fejl

Antagonister er muskler som er modsat-rettet til de muskler som udfører hver bevægelse. Hvis bevægelsen skal udføres fejlfrit sådan som vi i vores hoved regner med, så skal antagonist-muskler være afslappede.

Der skal ikke være noget tonus eller spænding på dem. Hvis de bliver spændt, vil det påvirke de andre vigtige muskelgrupper som har ansvar for grundslagenes bevægelser. Og så vil der kommer fejl i dine bevægelser, som man i tennis kalder unforced errors – uprovokerede fejl. Og det er så det som begrebet repeterbarhed står for.

[quote_box_center]Sagen er at det hvordan du holder dit hoved, den vinkel som dit hoved har i forhold til kroppen mens du er i bevægelse påvirker den ekstra spænding du har i kroppens store muskelgrupper.[/quote_box_center]

Når repeterbarheden skal op

Når repeterbarheden falder, så falder også konsistensen i vores slag – og vi begynder at lave fejl. Vi begynder faktisk samtidigt at tvivle på vores formåen. Og så går det ned af bakken. Men det er så et spørgsmål ligesom med hønen og ægget. Hvad kom først? Begyndte du at tvivle på din formåen først og det påvirkede dine slag? Eller lavede du et fejlslag først og begyndte at tvivle på din formåen?

Hvor kommer ubalancen fra?

Antagonist musklerne bliver spændt oftest når et eller andet kommer i ubalance. Det kan skyldes ubalancen i din træning, ubalancen i din ernæring. Efter min erfaring skyldes det oftest manglende evne til at fokusere på fysiske sanser i løbet af kampen. Og istedet lade tanker og følelser få frit lejde.

Hvordan balancen i hovedet påvirker hele kroppen

Så balancen i dit hoved har en stor betydning. Den påvirker alle muskelgrupper som ligger nedenfor hovedet. Halsmuskler, som giver den overskydende muskelspænding videre til skuldermuskler. Og derfra videre til rygmuskulaturen og så til mavemusklerne. Via mavemusklerne påvirker hovedpositionen og holdningen faktisk også diafragmemusklen som styrer vejrtrækningen.

[quote_box_center]Overspænding skyldes oftest manglende evne til at fokusere på fysiske sanser i løbet af kampen. Og istedet lade tanker og følelser få frit lejde.[/quote_box_center]

Vejrtrækning styrer hele kroppens energiproduktion

På den måde kan hovedpositionen forværre effektiviteten af din vejrtrækning og hele kroppens energiproduktion. Og det har direkte effekt på både din udholdenhed, din fokuseringsevne og din mentale styrke. Og som vi har lært tidligere, så introducerer det også spændingen i de muskelgrupper som du bruger – både ved alle grundslagene og ved din serv.

På den måde påvirker det de vigtigste målsætninger indenfor tennisspillet – antallet af uprovokerede fejl samt dobbeltfejl. Eller set mere positivt – antallet af vinderslag og serveresser.

Træn i hverdagen udenfor banen

Så vær opmærksom på balancen i dit hoved, læg mærke til hvordan du står og hvordan du bevæger dig. En del af træningen kunne være at gennemgå hele kroppen og træne rigtig holdning. Læg mærke til hvordan forbedret holdning påvirker positivt de forskellige muskelgrupper.

Du kan faktisk træne en hel del i din hverdag udenfor tennisbanen. Det vil forbedre din fysiske holdning i løbet af dagen – men også på tennis banen. Læg mærke til repeterbarheden – konsistensen i dine slag. Det vil til syvende og sidst også påvirke dine kampresultater.

[quote_box_center]Hovedpositionen kan forværre effektiviteten af din vejrtrækning og hele kroppens energiproduktion. Og det har direkte effekt på både din udholdenhed, din fokuseringsevne og din mentale styrke.[/quote_box_center]

Hvordan træner jeg helt konkret?

Helt konkret kan du begynde med at træne ved at slappe af når du går. Jeg kalder det ‘active relaxation’. Det betyder at du lærer at slappe af i de muskelgrupper som ikke umiddelbart bruges til den givne bevægelse. ‘Active relaxation’ bliver ved øvelsen gradvist udvidet til ‘progressive active relaxation’.

Hvilket betyder at du lærer at slappe gradvist endnu mere af ved forhøjet fysisk og psykisk belastning og stress. Disse teknikker er inspireret af såkaldte ’interne’ teknikker fra den gamle Samurai-tradition og fra moderne kampsport som Aikido.

Lidt inspiration fra dansens verden kan opveje mange ord

Men nogle gange kan bare et godt eksempel få os til at forstå det hele og undgå alt for mange ord.

Prøv at se en video med Roger Federer nedenfor og bliv inspireret til at bevæge dig graciøst på banen. Prøv at lægge mærke til hvor naturligt og afslappet er hans bevægelser. Læg mærke til hans overvejende balanceret hovedposition, hans afslappede hals og skuldre. Læg også mærke til at han ikke følger op og ser på bolden længere efter at have udført slaget. Det kommer vi til at snakke om i mit næste blog-indslag.

I øvrigt har John McEnroe kaldt Roger Federer for tennissportens Baryshnikov. Se ham danse spillet her:

Mikhail Baryshnikov er en stor balletstjerne fra Rusland. Han citeres ofte som én af de største balletdansere fra det 20. Århundrede. Se her hvorfor:

Og nu helt praktisk:

1. Først tennis konditionstræning: optimer din fysiske holdning, ret hovedet op og vind!
2. Og så lær at slappe af i din bevægelse og danse på banen – helt naturligt!

Forrige artikelTV Kampe onsdag: Gruskongen i Monte Carlo på Canal8 Sport
Næste artikelUng tenniskomet lander treårig sponsoraftale
Misha Sakharoff er ingeniør som arbejder med optimering af fysiske og mentale præstationer. Via breathingfortennis.com inspirerer han med sin unikke træningsprotokol Ki-Kaizen på hjemmebanen i Hillerød Tennis Klub næsten hver morgen. Misha har succes med at transformere tennisspillere til at performe bedre, holde fokus og koncentration, stabilisere spillet samt arbejde med vejrtrækning.