Holger Vitus Nødskov Rune vandt i weekenden Guldmedalje for TK Sparta Prag med 3 sikre sejre. Derefter deltog Holger og Sebastian Grundtvig i Grade 2 turnering, hvor begge nåede 2. runde. Olga Helmi er videre til kvartfinalen

14-årige Holger Vitus Nødskov Rune satte i weekenden en tyk streg under, at han i sin egen U14 årgang er urørlig, da han spillede for TK Sparta Prag i kampen om det Tjekkiske holdmesterskab.

Holger spillede 1. single mod en række Tjekkiske topklubber, og med sikre sejre 6-0, 6-1 og 6-1, 6-0 samt 6-0, 6-3 lagde han grunden til, at klubben vandt det Tjekkeske mesterskab i U14.

Foto: Sportsfotograf.com.

Da Holger forleden vandt sin første ITF-titel ved Grade 4 i Riga avancerede han til en placering som no. 353 på ITF-ranglisten, hvor kun en enkelt spiller fra samme årgang er bedre placeret, idet Xiaofei Wang (CHN) har 10 point flere end Holger, som har deltaget i 16 turneringer, hvilet er 7 færre end Kineseren.
De nærmeste fra samme årgang findes ca. 300 pladser længere nede ad ranglisten.

Efter holdkampen deltog Holger i Grade 2 turneringen Thun Czech Junior Open 2017 i Prag, hvor han i 1. runde blev placeret på Centrecourt mod den 17-årige Tjekke, no. 736 Matej Panik, som Holger tidligere har mødt – og tabt til – i double i Dolany-Veska i juli måned.
Tjekken beskrives som en spiller, der “server som en hest og slår en vanvittig forhånd”.

Holger er dog så sprængfyldt af selvtillid, at Tjekkens venner blandt tilskuerne blev vidne til, at Holger tog fuldkommen styring af kampen og bragte sig foran 4-0, hvilket muligvis skabte “panik” hos Panik, som pludselig begyndte at hoste, og straks efter sagde han tak for kampen, som Holger derved vandt 4-0 Ret’d.

I onsdagens 2. runde mødte Holger igen en 17-årig modstander, men denne gang en væsentlig højere rangeret en af slagsen, 9. seedede no. 195 Ewen Lumsden (GBR), der har en spunden forhånd som presser modstanderen helt ud af banen, og desuden har han en stabil baghånd.
Derfor var Holgers taktik at spille “3-1 over baghånd”, men der manglede lidt længde, og der var ikke “nok venstre arm med”, så krydsslagene fik ikke flyttet modstanderen tilstrækkeligt, og derfor måtte han i højere grad dække banen med sin forhånd.

Holger fik alligevel en tæt kamp, men han tabte 1. sæt 5-7.
Til gengæld fik Holger overtaget i 2. sæt, som han med en blanding af insisterende offensivt spil og eminente stopbolde vandt 6-2.

Også i starten af 3. sæt sad Holger på kampen, og han var tæt på at komme foran 4-1, hvilket blev forhindret af en fatal fejldom, hvorefter Lumsden i stedet fik reduceret til 2-3 og holdt serv til 3-3.
Herefter kunne Lumsden køre sejren i hus med cifrene 7-5, 2-6, 6-3, hvilket Holger både var død ked af, men samtidig også tilfreds med at få bekræftet, at han også kan være med på Grade 2 niveau.

Sebastian Grundtvig
Foto: Sportsfotograf.com. – Sebastian Grundtvig

Da lodtrækningen til weekendens kvalifikation forelå, fremgik det at 16-årige Sebastian Grundtvig (Seb) skulle møde Roman Arendar (CUB).
Imidlertid blev kampen ikke afviklet, og det fremgik kort efter, at Sebastian var fjernet fra lodtrækningen.
Da Seb ofte har været ramt af skader, blev han bekymret spurgt, om årsagen hertil var endnu en skade, hvortil han svarede, at han var kommet i hovedturneringen, men han tilføjede: “Men ja, jeg ondt i håndklædet” – kort efter fulgte dog en rettelse, at det var “håndleddet”, der gjorde ondt – formentlig et eksempel på “auto-udførelse” ved indtastning på mobil-telefon.
Desuden var sygdom i den forløbene uge ikke den mest optimale optakt til turneringen.

Seb spillede ikke – ligesom Holger – på Centrecourt – men på Court 5 mod no. 513 Jayden Court (AUS), der var videre fra kvalifikationen med sejre på 6-0, 6-2 og 6-3, 6-0 over Tjekkiske spillere.
Australieren servede godt og havde en rigtig god forhånd, som pressede Seb, der til gengæld spillede vedholdende og stabilt og efter et tæt opgør vandt kampen 7-6(3), 6-4.

I onsdagens 2. runde spillede Seb umiddelbart efter Holgers kamp på Court 4, og Seb måtte ligeledes “kaste håndklædet” i ringen, da han tabte 4-6, 2-6 den jævnaldrende 3. seedede no. 98 Jonas Forejtek (CZE), som Seb også mødte i en Grade 2 i Plzen i Tjekkiet i 2016, hvor Seb vandt overbevisende 6-2, 6-2. Ved samme lejlighed spillede de i øvrigt sammen i double.

Noget tyder på, at Forejtek, der dengang var no. 1519 og med på wildcard, i mellemtiden har gennemført en rivende udvikling, da han er avanceret til top 100, mens Seb som følge af skader ikke har kunnet fastholde eller forbedre sin placering på ranglisten, hvor han først på året var no. 151.

Forejtek har en flot teknik og bevæger sig godt, og der er meget få fejl trods et godt tryk i hans slag.
Det var alligevel Seb, der kom bedst fra start, da han bragte sig foran 4-1, men modstanderen løftede sit spil og vandt sættet 6-4, og han bragte sig desuden foran 4-0 i 2. sæt, inden Seb kom på tavlen og fik reduceret til 2-4, inden Forejtek lukkede kampen 6-4, 6-2.

Da Seb som nævnt havde været syg ugen inden, undlod han at deltage i double, og i stedet stillede Holger op sammen med 16-årige Jan Pleva, som Holger tidligere havde tabt til 2-6, 5-7 i Dolany-Veska.
De blev i 1. runde kastet for løverne, idet de mødte 1. seedede Jan Forejtek og hans Tjekkiske landsmand Dalimor Svrcina, der er no. 51 på ITFs rangliste.
De Tjekkiske favoritter vandt en sikker sejr 6-2, 6-0 i dagens sidste kamp på Centrecourt.

Dermed kan både Holger og Seb rejse hjem til Danmark i tide, så de kan nå at deltage i slutspillet i U18.

Olga Helmi
Foto: Sportsfotograf.com.

Hos pigerne deltager 17-årige Olga Helmi i samme turnering, hvor hun er seedet 9, og derfor var hun oversidder i 1. runde (R64), og i 2. runde vandt Olga en sikker sejr 6-1, 6-2 over 14-årige Alia Lex (GER), der havde wildcard.

I 1/8-finalen mødte Olga derefter 8. seedede no. 244 Ksenia Domnina (RUS), der er en enkelt plads foran Olga på ranglisten, hvilket der formentlig bliver ændret på ved næste opdatering, idet Olga vandt opgøret 6-3, 6-4.

Dermed er Olga klar til kvartfinalen, hvor hun møder 14-årige (årgang 2003) Oksana Selekhmeteva (RUS), der vandt en imponerende sejr 6-4, 6-4 over 3. seedede Lenka Stara (SVK), der er no. 168.
Den unge Russer var i maj måned i finalen i en Grade 2 turnering i Moskva.

Forrige artikelDagens kampe torsdag 7. september: Slutspurten i US Open 2017 bliver meget amerikansk
Næste artikelWTA: Garbiñe Muguruza – WTAs 24de verdensetter
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.