19-årige Iga Swiatek var suveræn i samtlige kampe på vej mod karrierens største sejr, da hun sikrede sin første Grand Slam titel uden at afgive et eneste sæt

Da Tennisavisen i foromtalen til anden uge af Grand Slam turneringen French Open valgte at fokusere på 19-årige Iga Swiatek skyldtes det først og fremmest den sensationelle og overbevisende sejr på 6-1, 6-2 i 1/8-finalen mod turneringens storfavorit og 1. seedede Simona Halep.

Sejren var ikke en enkeltstående “brandkamp” men en fortsættelse af det suveræne spil, som havde sikret imponerende 2-sæts sejre i de første 3 runder.

Turneringer uge 41: Iga Swiatek sensationelt i French Open kvartfinale sammen med 2 kval-spillere

Med sejren over Halep kunne det ikke undgås, at der fra omgivelserne blev skabt store forventninger til, at Swiatek pludselig blev regnet med som en af de seriøse kandidater til at gå hele vejen, hvilket kan lægge et yderligere mentalt pres på en ung spiller, og forventninger blev ikke mindre, da hun både i kvartfinalen og semifinalen af de fleste blev betragtet som storfavorit mod spillere, der havde været gennem kvalifikationen.

I kvartfinalen tirsdag mødte Swiatek ranglistens no. 159 Martina Trevisan (ITA), der havde sendt både Cori gauff, Maria Sakkari og 5. seedede Kiki Bertens ud af turneringen, men Swiatek fortsatte ufortrødent med at levere spil af høj klasse, og hun udstrålede en selvtillid og modenhed, som normalt kun forventes at mere rutinerede spillere, og med endnu en sikker sejr 6-3, 6-1 var hun sikket videre til semifinalen.

Iga Swiatek, Martina Trevisan
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Iga Swiatek og Martina Trevisan efter kvartfinalen.

En af turneringens allerstørste overraskelser var 23-årige Nadia Podoroska (ARG), der er no. 131 på ranglisten, og efter 3 sejre i kvalifikationen og sejre i de første 4 runder af hovedturneringen leverede hun i kvartfinalen en vaskeægte sensation, da hun med cifrene 6-2, 6-4 vandt over 3. seedede Elina Svitolina.

Nadia Podoroska
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Nadia Podoroska fra kvartfinalen mod Elina Svitolina.

I onsdagens to andre kvartfinaler vandt 7. seedede Petra Kvitova 6-3, 6-3 og Laura Siegemund hvorefter 4. seedede Sofia Kenin vandt 6-4, 4-6, 6-0 over Danielle Collins, der i 2. runde havde vundet 6-2, 6-3 over Clara Tauson.

French Open: Clara Tauson mere end fordobler sin karriere-indtjening og rykker nærmere top 150

I torsdagens første semifinale lod Iga Swiatek sig stadig ikke tynge af favoritværdigheden mod Nadia Podroska, og hun fortsatte med at imponere med en sikker sejr 6-2, 6-1 efter endnu en suveræn indsats.

Iga Swiatek
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Iga Swiatek klar til finale efter sejren over Nadia Podroska

Der blev langt større spænding om udfaldet i den anden semifinale mellem Sofia Kenin og Petra Kvitova, der begge er tidligere Grand Slam vindere – senest da Kenin i starten af året vandt Australian Open, og Kenin sikrede sig muligheden for endnu en Grand Slam titel, da hun med sejren 6-4, 7-5 for anden gang i år kvalificerede sig til endnu en Grand Slam finale.

Petra Kvitova
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Sofia Kenin og Petra Kvitova efter semfinalen

I betragtning af at Sofia Kenin tidligere har vundet en Grand Slam finale, og desuden er 2-3 år ældre end Iga Swiatek, der ikke har en WTA-titel på sit CV, ville det være nærliggende at placere favoritværdigheden hos Kenin, men polakkens suveræne indsats gennem hele turneringen har påvirket betting odds-sætterne i en sådan grad, at de havde Swiatek som oplagt favorit inden finalen.

De 3 første partier af finalen viste, at odds-sætterne havde argumenterne i orden, idet Swiatek kontrollerede kampen fra start, og med sit offensive tempofyldte spil dominerede hun de fleste dueller og bragte sig derved hurtigt foran 3-0.

Da Kenin derefter holdt serv og kom på tavlen ved 1-3, fulgte en periode med flere fejl fra Swiatek, som blev brudt ved 15-40, og Kenin holdt derefter serv og udlignede til 3-3.
Swiatek holdt derefter med en del besvær serv til 4-3 på den 3. fordel i partiet.

Sofia Kenin
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Sofia Kenin

Derefter fulgte et nervebetonet parti med svingende kvalitet, hvor Kenin havde 3 muligheder for at holde serv, men det blev alligevel Swiatek, der vandt partiet på sin 3. break-mulighed til 5-3.

Der opstod alligevel spænding om udfaldet af sættet, da Swiatek ikke fik udnyttet en sætbold ved 40-30, og i stedet brød Kenin tilbage til 4-5, men da hun servede for at blive i sættet, kom hun under pres efter en fejl til 15-30, hvorefter en dyb servereturnering  fremtvang fejl til 15-40 og dermed 2 sætbolde.
På den første sætbold blev Swiatek presset til en kort bold, som Kenin sendte direkte tilbage til polakken, som derved holdt sig inde i duellen, der sluttede med endnu en amerikansk fejl, som sikrede Swiatek 1. sæt 6-4.

Iga Swiatek
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Iga Swiatek

Kenin fik en ønskestart i 2. sæt, hvor en polsk fejl gav break-mulighed, som straks blev udnyttet med en vinder direkte på servereturneringen, men Swiatek brød straks tilbage til 1-1, da Kenin satte sig selv under pres med en dobbeltfejl til 15-40, og på den 2. mulighed sendte Swiatek en longline vinder af sted fra baghånden.

Swiatek fik derefter igen overtaget, hvorimod Kenin efter et par fejl undervejs signalerede en smule opgivende attitude med hovedrysten, inden Swiatek med en vinder og en fremtvunget fejl bragte sig foran 2-1.

Ved det efterfølgende sidebytte undersøgtes Kenins venstre lår, som i forvejen var bundet ind, og hun blev behandlet borte fra banen ved en medical timeout.
Da spillet blev genoptaget overtog Swiatek igen initiativet, og hun satte Kenin under pres med solidt spil og velplacerede præcise bolde, og ved 15-40 brød hun  Kenins serv til 1-3.

Sofia Kenin
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Sofia Kenin forud for medical timeout.

Dominansen fortsatte med et rent polsk serveparti, der blev indledt med en stopbold efter en længere duel, hvor Kenin forsøgte at mikse spillet op, og næste duel blev afsluttet med en cross vinder fra baghånden, fulgt op af et servees til 40-0, hvorefter Kenin afsluttede partiet med en bold i nettet på en kort bold fra Swiatek.

Selvtilliden var tilsyneladende forsvundet fra Kenin, der indledte næster serveparti med en dobbeltfejl og hovedrysten, mens Swiatek fortsatte den totale dominans med en longline vinder fra en presset position i baghånden, hvor Kenin forventede bolden cross tilbage.
En velplaceret amerikansk 1. serv blev besvaret med en cross returnering til 0-40, og et rent break blev fuldført med en vinder dybt i Kenins baghåndshjørne til 5-1 efter polsk opvisning, hvor Kenin siden medical timeout kun havde vundet en enkelt bold.

Da Swiatek derefter servede for kampen fulgte Kenin med til både 15-15 og 30-30 efter vindere fra baghånden, men Swiatek fortsatte det fejlfrie spil, og hun afsluttede kampen med en vinder fra forhånden til samlet sejr 6-4, 6-1.

Iga Swiatek, Sofia Kenin
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Ved det efterfølgende pressemøde påpegede Iga Swiatek, at en af nøglerne til titlen var, at hun fortsatte med ikke at sætte forventningerne for højt.

Sejren betyder, at Swiatek foretager et markant spring på 37 pladser til no. 17 på WTA-ranglisten.

 

Forrige artikelRang- og Entrylister uge 41->: Clara i W80 kval i Macon og Holger wildcard til Challenger
Næste artikelTurneringer uge 42: Fuld program på ATP og Challenger med supertalenter i aktion i en uge uden WTA
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.