Det lykkedes ikke for Clara Tauson at ramme samme niveau som som i 1. runde, da Danielle Collins sendte den danskeren med lårbind og piller ud af turneringen

Det var svært for danske tennis-entusiaster at få armene ned, da 17-årige Clara Tauson med sejren i 1. runde af Grand Slam turneringen French Open slog sit navn fast med syvtommersøm.

French Open: Clara Tauson træder ind på den store scene og sender 21. seedede Brady ud

Sejren skabte forhåbninger om, at Clara i 2. runde (R64) kunne følger succesen op med endnu en sejr over WTA-ranglistens no. 57 Danielle Collins (USA), og odds-sætterne hos de fleste betting-selskaber – hvis ikke alle – havde endda Clara som favorit inden opgøret, der blev indledt torsdag kl. 11.

En sejr ville dog forudsætte, at Clara kunne spille på et tilsvarende niveau som mod Jennifer Brady, hvor både hun selv og de fleste tennis-eksperter var enige om, at hun havde spillet sit livs hidtil bedste kamp, hvilket meget få spillere formår to kampe i træk, og i modsætning til den første kamp kunne et større forventningspres risikere at påvirke indsatsen.

I kvalifikationen spillede Clara sin bedste kamp i 2. kvalrunde mod WTA-ranglistens no. 130 Elisabetta Cocciaretto (ITA), der på papiret var favorit, hvorimod Clara både i 1. kvalrunde mod no. 219 Gabriela Talaba (ROU) og kvalfinalen mod no. 200 Ivana Jorovic (SRB) selv havde favorit-rollen, og i disse kampe fungerede spillet ikke helt på samme flydende måde som mod Cocciaretto, der i flere tilfælde blev udspillet med en sikker 6-1, 6-2 sejr til følge.
Til gengæld var det især Claras vinder-mentalitet og evne til at steppe op på de afgørende bolde, der reddede 1. sæt de andre kampe, hvor Clara i den første reddede 7 sætbolde og i kvalfinalen 6 sætbolde.

Clara Tauson
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Allerede i det første parti af 2. runde kampen mod Danielle Collins kom Clara under pres i sin egen serv, da hun efter den første slagudveksling havde presset Collins dybt i baghånden og fremtvunget en oplagt mulighed på en kort bold, som hun valgte at spille tilbage til Collins, der blev stående i baghåndssiden og blokerede bolden ned langs linjen.
En dyb returnering på Claras 1. serv fremtvang fejl til 0-30, hvorefter en dansk 1. serv, der sad helt ude i forhåndshjørnet, blev returneret med en ren vinder til 0-40.
Selvom 1. serven igen sad i feltet, blev Clara igen presset til fejl på servereturneringen fra Collins,

Føringen blev udbygget til 2-0 i Collins’ serveparti, hvor Clara dog vandt 2 bolde med vindere ved 30-0 og 40-15, og hun fik derefter overtaget og reducerede til 1-2 med et rent serveparti, hvorefter Clara med en baghånds vinder til 0-15 og en dyb forhånd fremtvang en fejl, som satte Collins under pres ved 0-30, og selvom Collins udlignede til 30-30, fik Clara udlignet til 2-2 efter 2 amerikanske fejl.

Clara Tauson
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

En dobbeltfejl til 15-30 og senere en slice i nettet til 30-40 gav Collins mulighed for et nyt break, som blev udnyttet, da en cross forhånd fra Clara blev for lang.
En dobbeltfejl fra Collins og en vinder fra Clara satte Collins under pres ved 15-30, men amerikaneren vandt partiet på sin 2. fordel, hvor hun dikterede en duel, som blev afsluttet med en vinder fra forhånden til 4-2.

Da Clara ikke fik udnyttet 3 muligheder for at reducere til 3-4, blev hun i stedet brudt til 2-5, da Collins satte en returnering i fødderne på Clara, der var på vej frem, hvorefter en dansk dobbeltfejl afgjorde partiet.

Det efterfølgende serveparti blev indledt med en vinder fra Collins og en forhånd i nettet fra Clara, som manglede rytme i spillet, og da hun sendte en returnering i nettet til 40-15 og 2 amerikanske sætbolde, kom frustrationerne til udtryk med en ketsjer i banen.
På den første sætbold blev Clara presset til en kort returnering, som blev udnyttet med en vinder, som afgjorde sættet med 6-2 til Collins, der havde initiativet i det meste af sættet.

Danielle Collins
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Overtaget afspejles i statistikken, som blandt andet viste, at Clara kun vandt 3 af 10 point efter 2. serven, hvor Collins til gengæld vandt 7 af 12 (58%).
En anden afgørende forskel var antal fejl, hvor Clara blev noteret for 12 mod 5, og Collins havde desuden en enkelt vinder mere end Clara, der var noteret for 8 vindere.

Selvom der ikke umiddelbart var tydelige tegn på, at Clara kunne være en smule hæmmet som følge af den lårskade, som hun fik behandling for i kampen mod Brady, var der dog situationer, hvor Clara ikke nåede i position til bolde, som hun normalt forventes at returnere med kvalitet, og gennemsnitsfarten på både 1. serven (153 km/t) og 2. serven (122) var desuden lavere end i kampen mod Brady, hvor farten var henholdsvis 160 og 128.

Efter en medical timeout i pausen efter 1. sæt fik Clara nogle piller, men i 2. sæt var det tydeligt, at hun var hæmmet i sine bevægelser, og gennemsnitsfarten i serven faldt desuden til 138 km/t. for 1. serven og 95 for 2. serven.

Clara Tauson
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Selvom det i 2. sæt var tydeligt, at Clara var hæmmet af skaden, valgte hun at gennemføre kampen, og hun fik en perfekt start på sættet, da hun holdt serv til 1-0, da hun fulgte et perfekt lob op med en efterfølgende vidner.
Clara kom derefter yderligere foran, da hun i Collins’ serveparti udlignede til 30-30 med en stopbold på tværs, og efter en stopbold i nettet fra Collins sneg Clara sig frem til nettet og afgjorde partiet med en flugtning til 2-0.

I de efterfølgende 4 partier kunne Clara på grund af skaden ikke stille meget op, da Collins tog fuld kontrol over kampen og bragte sig foran 4-2, hvorefter Clara dog fik reduceret til 3-4, da hun ved 30-30 nåede frem til en stopbold og lagde en vinder på tværs, og hun fangede derefter Collins ved at spille hende 2 gange i baghånden.

Clara Tauson
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

En dobbeltfejl fra Collins til 30-30 og en fremtvunget fejl på Claras returnering af 2. serven, gav mulighed for dansk break og udligning, som blev forpurret, at Collins lidt heldigt ramte baglinjen, som gav bolden et forkert opspring, som snød Clara.
En efterfølgende fejl fra Clara blev fejret med et jubelbrøl, som blev gentaget efter endnu en dansk fejl, som betød 5-3 til Collins.

Danielle Collins
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Da Clara derefter servede med nye bolde, vendte hun 0-30 til 40-30 efter en smash vinder, og selvom fordelen ikke blev udnyttet efter en lidt sløses forhånd i nettet, fik Clara endnu en fordel efter en amerikansk baghånd i nettet, men en stopbold direkte på servereturneringen efterfulgt af en cross vinder fra Collins’ baghånd på en lidt for høj stopbold fra Clara, betød matchbold til Collins, som afgjorde kampen med endnu en stopbold direkte på servereturneringen til amerikansk sejr 6-2, 6-3.

Danielle Collins
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Efter kampen erkendte Clara i interviewet herunder, at hun ikke ramte samme niveau som i den første kamp, men hun følte dog, at hun havde haft en chance, hvis hun havde været helt klar.

Ved at nå 2. runde indtjener Clara sit hidtil højeste præmiebeløb på €84.000, svarende til ca. 625.000 Dkr, hvilket er mere end en fordobling af hendes hidtidige indtjening på ca. 540.000 Dr., hvorved den samlede præmieindtægt udgør ca. 1.165.000 Dkr.

Resultatet betyder desuden et avancement på ranglisten til no. 155 ifølge liverankingen, men hendes resultater og præstationer på det seneste viser dog, at hun har format til top 100, som dog ikke ligger lige om hjørnet, da der på grund af corona-situationen ikke er mange muligheder for, at Clara foreløbig kan spille på WTA-niveau.

Til den planlagte WTA Premier 5 turnering i Ostrava fra 19. oktober, rækker Clara’s rangering langt fra til at være blandt deltagerne, og med mindre hun modtager wildcard, vil hun derfor formentlig i første omgang være henvist til ITF World Tennis Tour, hvor hun er tilmeldt en W25-turnering i Cherbourg-En-Cotentin i Frankrig fra 12. oktober.
Selvom Clara eventuelt vinder turneringen, vil de derved optjente 50 point højst medføre et avancement på ca. 10 pladser til omkring no. 145.

I en periode, hvor planlagte turneringer jævnligt aflyses, forekommer det næsten omsonst at forsøge at forudsige, hvilke turneringer Clara kan forventes at deltage i de efterfølgende uger, men i et mere langsigtet perspektiv ser det lyst ud for Clara Tausons muligheder.

Forrige artikelKlubskifter pr. 1. oktober
Næste artikelDyrk padel med kollegerne på Arbejdspladsernes Motionsdag
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.