Fokus på egne servepartier gav sikker sejr over Thiago Monteiro, og effektfuldt returspil mod Cristian Garin banede vejen til kvartfinalen

Forud for ATP 250 Stockholm Open blev flere gange pointeret, at 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune i sin videre færd mod ATP-toppen vil have størst fokus på at bevare fuld koncentration i egne servepartier, så modstanderne yderst sjældent får muligheder for at bryde danskerens serv.

I 1. runde mod no. 65 Thiago Monteiro (BRA) blev den taktik fulgt til punkt og prikke, idet brasilieren i hele kampen ikke fik en eneste break-mulighed mod Holger, der i 1. sæt satte 22 af 31 1. server (71%) i feltet, og han vandt 20 point (91%) bag 1. serven.
Monteiro havde dog en lignende effektivitet i sine servepartier med 21 af 32 (66%) 1. server og en udnyttelse af 17 point (81%) bag 1. serven, og selvom Holger oftest havde overtaget i de etablerede dueller, opstod der frem til stillingen 5-5 ingen break-muligheder.

I det næste brasilianske serveparti fik Holger imidlertid en lille åbning, da Monteiro som den første mistede tålmodigheden i en længere slagudveksling og sendte bolden ved siden af linjen, og ved næste point sendte Monteiro tidligt i duellen en baghånd for langt til 0-30.
Desuden havde Holger fået bedre styr på returneringerne, og en skarp cross returnering på den næste 1. serv fremkaldte en ny fejl fra Monteiro og dermed 3 break-muligheder til 6-5.

De 2 første blev dog afværget, selvom Holger fortsat returnerede 1. serverne, men den næste duel efter endnu en 1. serv blev afsluttet med en longline forhåndsvinder fra Holger, som i sit næste serveparti fulgte en mislykket stopbold til 0-15 op med 3 servevindere i træk, og på den første sætbold ved 40-15 satte Monteiro en perfekt returnering i fødderne på Holger, der dog på mirakuløs vis lagde en perfekt stop-halvflugtning, som han efter kampen erkendte var en smule heldig.

Sejrskursen blev for alvor stukket ud, da Holger allerede i brasilianerens serveparti ved 1-1 i 2. sæt sikrede sig et break, som blev fulgt op med et sikkert serveparti til 3-1 efter 40-15, og det var svært at forestille sig at Monteiro kunne forhindre, at Holger inden længe ville være klar til 2. runde mod Cristian Garin (CHI), der forinden havde vundet 6-2, 6-4 over Jason Kubler (AUS) efter den matchbold, som kan ses herunder.

Betegnelsen “point of the tournament so far” blev dog ifølge en svensk kommentator på SVT 2 overtaget af pointet herunder, hvor Holger tilsyneladende havde opgivet at gøre noget ved et oplagt brasiliansk vinderoplæg ved 40-0, men i stedet satsede han og løb på tværs og vippede et perfekt lob med baghånden over hovedet på Monteiro, som dog vandt sit serveparti til 2-3.

Holger fortsatte dog med at serve overbevisende, da han holdt serv ved 40-15 til 4-2.
I modsætning til 1. sæt fungerede servereturneringerne bedre, og da Holger i en længere slagudveksling ved 30-30 lagde et konstant tryk på brasilianerens baghånd, fremprovokerede han en fejl og dermed chance for et dobbelt break, som blev sikret, da Holger lagde en elegant kontra stopbold.
Herefter afgjorde Holger kampen med et rent serveparti, som blev afsluttet med en velplaceret 1. serv, som blev fulgt op med en direkte vinder modsat på servereturneringen.

Både før og efter kampen havde svensk TV massiv fokus på Holger, som kommentatorerne var overbevist om har en gylden fremtid foran sig, og den opfattelse blev yderligere forstærket af det høje niveau, som Holger især i 2. sæt diskede op med.

Helt den samme begejstring fandtes tilsyneladende ikke hos de svenske arrangører, da Holgers opgør mod mod Garin onsdag ikke blev spillet på Centre Court, men i stedet placeret på Court 1, hvor der ikke er TV-dækning – udover livestream hos betting-tjenesterne.

Der kan dog sagtens findes begrundelser for, at arrangørerne valgte, at Elias Ymer indledte onsdagens aftenprogram på Centre Court kl. 18 mod Oscar Otte (GER), og at turneringens topnavn, 1. seedede Stefanos Tsitsipas sluttede mod Maxime Cressy (USA), som blev besejret 7-6(5), 7-6(12) i 1/8-finalen.

I onsdagens første kamp på Centre Court spillede 2. seedede Cameron Norrie mod Aslan Karatsev, men selvom Norrie inden turneringen havde top 10 status, havde der formentlig været større publikumsinteresse for at se den 7. seedede dansker, som i fraværet af Casper Ruud er det absolutte skandinaviske topnavn i turneringen.
Publikums-tilstrømningen til kampen mellem Norrie og Karatsev støtter denne antagelse, når man tager de mange tomme tilskuerpladser i betragtning.

Stockholm Open 2022
Tennistv

I den næste kamp på Centre Court mødte 4. seedede Denis Shapovalov (CAN) den upåagtede schweizer kvalspiller no. 192 Antoine Bellier, der fulgte godt med i begge sæt, men han kunne dog ikke hindre, at Shapovalov vandt i 2 sæt 6-4, 7-5.
Det spiller dog uden tvivl ind ved valget af Centre Court, at Shapovalov er tidligere vinder af turneringen, hvor han sidste år igen var i finalen, og så har det muligvis også spillet en rolle, at han har den svenske tennisspiller Mirjam Björklund som kæreste.

Stockholm Open 2022
Tennistv – Denis Shapovalov

Alligevel var der langt fra fyldt op på tilskuerpladserne, hvorimod der – bedømt efter nedenstående screen-dump fra livestreamingen fra Unibet – var proppet med tilskuere, da Holger samtidig spillede på Court 1 mod Cristian Garin.

Stockholm Open 2022
Unibet – screendump

Da Holgers agent Tennium er arrangør af den sideløbende ATP 250 turnering European Open i Antwerp, havde det naturligste været at deltage der, men Holger fravalgte dette, fordi han ønskede at støtte en turnering i Skandinavien, og i det lys kan arrangørernes nedprioritering godt undre.

Imidlertid fejlede humøret tilsyneladende ikke noget, da Holger stillede op til kampen mod Cristian Garin.

Garin var især i 1. sæt bedre med i Holger servepartier, end det var tilfældet for Monteiro i 1. runde, idet Holger efter et rent parti til 1-1 måtte afværge en break-mulighed, inden han vandt sit serveparti til 2-1.

Til gengæld fungerede returneringerne, da Holger derefter brød serven rent til 3-1, og det samme gjorde serverne, indtil Holger efter 2 rene servepartier kunne serve for sættet ved 5-4, hvor et kortvarigt dyk i koncentrationen lukkede Garin tilbage i sættet, men Holger genfandt dog fuldt fokus, da sættet blev afgjort i tiebreak, som Holger vandt sikkert 7-2.

2. sæt blev indledt med endnu et rent dansk serveparti, og Holger fulgte op med et break til 2-0, men et break er som bekendt først et break, når man selv vinder sit eget efterfølgende serveparti, hvor Garin for 2. gang i kampen brød tilbage og reducerede til 1-2.

Herefter havde Holger fuld kontrol over begivenhederne, da han brød rent til 3-1 og fulgte op med et rent serveparti til 4-1, og kampen blev reelt afgjort, da Holger med sit 3. break i træk førte 5-1, hvorefter han afsluttede kampen på den 2. matchbold efter 40-15 til slutresultatet 7-6(2), 6-1.

Dermed er Holger klar til et nyt revancheopgør mod Cameron Norrie, der i den første kamp på Centre Court måtte bruge 3 sæt, inden han sikrede sejren 6-7(8), 6-3, 6-4.
Selvom Holger har vist fremgang, og Norrie var presset af Karatsev, har bookmakerne briten som favorit til sin 4. sejr over Holger.

De svenske forhåbninger er naturligvis først og fremmest knyttet til Ymer-brødrene, som begge er kommet godt fra start, da lillebror 24-årige no. 99 Mikael i tirsdags – efter comeback ved 2-4 i 2. sæt – vandt 5-7, 6-4, 6-3 over no. 78 Quentin Halys (FRA), og i tirsdags fulgte den 2 år ældre no. 129 Elias ligeledes op med en sejr i 3. sæt 7-6(2), 6-7(2), 6-3 over no. 55 Oscar Otte (GER).

Især matchbolden er et gensyn værd.

Torsdag aften er begge brødre i aktion på Centre Court, hvor der formentlig vil være Davis Cup stemning, når brødrene møder modstandere fra USA.

Mikael Ymer indleder kl. 18 mod sidste års vinder 8. seedede Tommy Paul, der i 1. runde havde uventet stort besvær med at vinde 5-7, 6-4, 6-1 over Leo Borg, der nærmest “overpræsterede”, når man studerer hans hidtidige resultater på ITF-touren, hvor han eksempelvis for få måneder siden blev sendt hjem med “æg” af både Elmer Møller (6-0, 6-2) og Johannes Ingildsen (6-3, 6-0) i henholdsvis Sofia og Ystad.

I den sidste kamp på Centre Court spiller Elias Ymer mod 3. seedede Frances Tiafoe, der var oversidder i 1. runde.

 

Torsdag eftermiddag spilles 1/8-finalerne mellem 5. seedede Alex De Minaur (AUS) og no. 75 Jeffrey John Wolf (USA) samt no. 52 Emil Ruusuvuori (FIN) mod no. 76 Jiri Lehecka (CZE), der i 1. runde vandt 6-4, 1-6, 7-6(5) over 6. seedede Grigor Dimitrov (BUL).

Det er blevet oplyst, at Denis Shapovalov indleder fredagens kvartfinaler kl. 12 på Centre Court mod Alex de Minaur, og i den næste kamp spiller Holger mod Norrie.

Hjemmepublikummet håber naturligvis på endnu en aften med Ymer på menuen i begge aftenkampe fredag, og skulle træerne vokse ind i himlen, kan den ene af lørdagens semifinaler blive et rent Ymer opgør, men ingen af brødrene er dog favoritter til at gå videre fra 2. runde torsdag aften.

Forrige artikelTurneringer uge 42: Holger Rune mulig revanche for 3. gang mod Norrie. Ny chance for ITF succes
Næste artikelATP 250 Stockholm: Rune og Ruusuvouro sørgede for nordisk repræsentation i semifinalerne
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.