Helt nede i sækken uden energi med dobbelt break og 2 gange matchbolde ved 15-40 fandt Holger Rune de sidste resurser frem og forsvarede karrierens første titel

Helt fra starten på grussæsonen har 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune vist, at han hører hjemme i toppen af verdenseliten, da han med storspil vandt overbevisende sejre ved ATP 1000 Monte Carlo over Dominic Thiem og – ikke mindst – årets mest vindende spiller Daniil Medvedev, der reelt var chanceløs, da Holger foldede sig ud i kvartfinalen.

I semifinalen blev Holger ganske vist næsten blæst ud af banen i 1. sæt mod Jannik Sinner, men han fik kæmpet sig tilbage i kampen, hvor 3. sæt blev betegnet som et af årets bedste afgørende sæt hidtil

ATP 1000 Monte Carlo: Holger i ny Masters 1000 finale efter et af årets bedste afgørende sæt

Holger var desuden snublende tæt på at sikre sig karrierens anden Masters 1000 titel, da han i finalen mod Andrey Rublev førte 4-1 i 3. sæt og havde break-mulighed til en afgørende føring på 5-1, men Rublev kæmpede sig tilbage i kampen, som gled Holger af hænde, da han mod slutningen brændte 2 oplagte smash-oplæg, som gav Rublev det afgørende break, der sikrede ham titlen med cifrene 5-7, 6-2, 7-5.

Den opslidende semifinale mod Sinner har uden tvivl medvirket til, at Holger mod slutningen af finalen manglede det fornødne fysiske og mentale overskud til at nå helt frem til målstregen.

Holgers team er fuldt bevidst om, at netop fysikken kan blive en vigtig faktor, hvis det skal lykkes for Holger at indfri grus-sæsonens helt store mål ved French Open, hvor kampene afgøres i bedst a 5 sæt, og derfor har et væsentligt fokus-punkt ved ATP 250 BMW Open by American Express i München – udover at forsvare sidste års titel – været at forbedre Holgers udholdenhed, hvilket overfor Tennisavisen blev anført som begrundelse for at spille i München, hvor Holgers fysiske træner Lapo var med, mens hverken Lars Christensen eller Patrick Mouratoglou var til stede ved turneringen.

Det sidste har givet anledning til en masse spekulationer om trænersituationen, men Tennisavisen har fået bekræftet de oplysninger, som fremgik af en artikel forleden i Ekstrabladet, nemlig at Patrick Mouratoglou fungerer som coach igen ved ATP 1000 Mutua Madrid Open, hvorefter Lars Christensen igen tager over ved ATP 1000 Internazionali BNL d’Italia i Rom, og det blev desuden slået helt fast, at (citat:) “Lars er ikke på vej ud. Og Patrick er kun med i Madrid“.

Da Holger var seedet 1 i München, var han ligesom 2. seedede Taylor Fritz, 3. seedede Alexander Zverev og 4. seedede Botic Van de Zandschulp oversiddere i 1. runde, hvorved Holger først skulle spille i torsdag, hvor han i 1/8-finalen mødte no. 110 Yannick Hanfmann, der i 1. runde vandt 6-7(3), 7-6(5), 6-2 over no. 80 Thiago Monteiro (BRA), som Holger muligvis møder på hjemmebane i Davis Cup, hvor Danmark til september møder Brasilien i World Group I.

Et dansk break til 2-0 banede vejen for, at Holger uden på noget tidspunkt at være presset i egne servepartier, vandt 1. sæt 6-3 efter at have misbrugt 2-sætbolde i tyskerens serv ved 3-5.

I 2. sæt var tyskeren langt bedre med, selvom Holger indledte sættet med et break, men han blev straks brudt tilbage, men i det psykologiske 7. parti lykkedes det for Holger at bryde serven til 4-3, og han afværgede derefter en tysk break-mulighed, hvorefter han sikrede sejren 6-3, 6-4 i egen serv ved 40-15.

I kvartfinalen mødte Holger derefter no. 84 Cristian Garin (CHI), der er en bundsolid spiller på grus, men han havde store problemer med at følge med i Holgers tempo, og efter break til både 2-1 og 5-2 kunne Holger sikre 1. sæt 6-2 i egen serv, hvor han dog først på den 4. sætbold trak sættet i hus.

Undervejs havde Holger nogle gange været ufokuseret, men at han alligevel vandt sættet med dobbelt-break, illustrerer niveau-forskellen på de to spillere.

I 2. sæt brød Holger serv til 2-1, men ligesom mod Hanfmann ved samme stilling brød Garin straks tilbage, og igen blev det psykologiske 7. parti afgørende, da Holger brød serven til 4-3, og han vandt derefter – med en smule besvær – sit eget serveparti til 5-3.

Da Holger servede for kampen ved 5-4 havde Garin en enkelt break-mulighed ved 30-40, men på den 2. matchbold fik Holger lukket kampen, som han derved vandt 6-2, 6-4 uden at spillet dog havde været helt i top, og en melding fra Holgers boks lød: “Hans krop er så træt!

I semifinalen mødte Holger derefter no. 82 Christopher O’Connell (AUS), der i 1/8-finalen overraskende vandt 7-6(2), 6-4 over 3. seedede Alexander Zverev, hvorefter han i kvartfinalen vandt 7-6(5), 4-6, 6-3 over no. 204 Flavio Cobolli (ITA), der efter 2 sejre i kvalifikationen desuden havde vundet 7-5, 6-1 over no. 89 Jordan Thompson (AUS) og 6-0, 3-6, 6-3 over no. 93 Oscar Otte (GER).

Et af Holgers favorit-våben fungerede ikke i starten af kampen, hvor de første 4 forsøg på at afgøre point med stopbolde gav point til modstanderen, men Holger bevarede dog gennem sættet den føring, som han havde fået med et tidligt break til 2-0.

O’Connel havde 2 muligheder for at bryde tilbage ved 1-3 og igen ved 2-4, og der var gennem 1. sæt flere eksempler på, at Holger ikke var fuldt fokuseret på opgaven, men han vandt dog sættet 6-3.

I 2. sæt brød Holger serven til 2-1, og han udviste større tålmodighed i egne servepartier, som blev vundet uden problemer, og Holger var på sikker vinderkurs, da han desuden brød rent til 5-2.

Der var dog en smule slinger i valsen, da Holger servede for kampen, idet O’Connel havde break-muligheder ved 15-40 og yderligere 2 chancer, inden Holger lukkede kampen 6-3, 6-2

Det var på ingen måde overraskende, at Holger dermed fik muligheden for at forsvare titlen fra sidste år, og han var også bookmakernes favorit til titlen, inden den anden semifinale mellem 2. seedede Taylor Fritz og 4. seedede Botic Van de Zandschulp blev afviklet.

Det var dog ventet, at modstanderen i finalen ville blive Fritz, men det blev alligevel hollænderen, der vandt semifinalen 6-4, 7-6(2).

I finalens første partier havde Holger et solidt overtag i kraft af hans højere tempo, hvor hollænderen vanskeligt kunne følge med, og allerede i kampens første parti brød Holger serven, og han fulgte det op med et rent serveparti, inden Van de Zandschulp reducerede til 1-2.

Derfor handlede det for Holger først og fremmest om, at bevare fokus i egne servepartier, men i det næste danske serveparti var Holger alt andet end fokuseret, da han indledte med en stopbold, som hollænderen nemt kunne nå, og han afgjorde point’et med et fornemt baghånds-smash, da Holger derefter forsøgte at lobbe bolden over modstanderen.
En dobbeltfejl til 0-30 gavnede heller ikke situationen for Holger, der dog reducerede med en servevinder, men en satset forhånd i nettet til 15-40 og endnu en mislykket stopbold, lukkede helt unødvendigt hollænderen tilbage i sættet.

Holger genfandt dog koncentrationen i det næste hollandske serveparti, hvor han ved 30-40 fik muligheden for at genetablere det mistede break, men igen forhindrede en dansk stopbold muligheden, da Van de Zandschulp nåede bolden og derefter afgjorde duellen med en refleksredning ved nettet.

Efter et rent dansk serveparti fik Holger dog igen mulighed for at bryde sin modstander ved 15-40, og i 2 forsøg lykkedes det at bryde til 4-3, og Holger førte derefter 40-15 i sit eget serveparti, hvor 2 hollandske retur-vindere dog bevarede kontakten, og hollænderen havde senere en break-mulighed, da Holger igen trak det korteste strå i en netduel efter en stopbold, men det lykkedes dog for Holger at vinde partiet, som blev afsluttet med et es.

Hollænderen vandt derefter sit serveparti til 4-5 efter en enkelt dansk sætbold, hvorefter Holger vandt sit serveparti ved 40-15 og dermed sættet 6-4.

I pausen forsvandt TV-signalet, så seerne gik glip af de første 3 partier i 2. sæt, men billedet var dog tilbage igen, da Holger i egen serv efter dobbeltfejl til 1-2 15-15 var for uskarp ved nettet, og han kom desuden bagud 15-40, da han afsluttede en duel med en bold udenfor baglinjen, hvorefter en dansk stopbold banede vejen for et hollandsk break, som blev fulgt op af et rent serveparti til 4-1.

Resten af sættet virkede Holger totalt ufokuseret, og Van de Zandschulp kunne uden problemer vinde sættet 6-1.

Starten på 3. sæt fortsatte i samme spor, da Holger efter at have reddet break-muligheder ved 15-40 alligevel blev brudt i det første serveparti, og Van de Zandschulp fulgte op med et rent serveparti til 2-0.

Da hollænderen servede ved 2-1 havde Holger muligheden for at bryde tilbage, da han ved 30-40 nåede frem og lagde en hollandsk stopbold dybt ved baglinjen, men et hollandsk “drømmeslag” med forhånden lagde bolden forbi langs linjen.
Holger fik dog en ny break-mulighed, da en stopbold for en sjælden gangs skyld blev lagt helt perfekt,
Samtidig var Holger begyndt at vise tegn på, at han havde problemer med højre skulder, og der var ikke samme fart som hidtil i forhånden i den næste duel, som afsluttedes med dansk fejl, som forhindrede muligheden for at bryde tilbage, hvorefter hollænderen vandt partiet til 3-1.

Derefter blev Holger tilset som følge af smerter i skulderen, og han fik behandling ved en medical timeout samt piller til at dulme smerterne.
Efter genoptagelsen af kampen vandt begge deres servepartier efter 40-30, og Holger førte derefter 40-15 i sit næste serveparti, hvor han pressede hollænderen til en defensiv returnering, som Holger var klar til at afgøre ved nettet, men da bolden ramte netkanten, sendte Holgers fejltræf bolden ud, hvorefter danskerens 6. dobbeltfejl lukkede modstanderen ind i partiet.
Ganske vist fik Holger en ny mulighed for at afgøre partiet, men en hollandsk cross baghånd fangede Holger i fødderne ved nettet, hvor Holger også blev fanget i den næste duel med hollandsk break-mulighed til følge.

Det samme var tæt på at ske igen, da Holger fortsatte det netsøgende spil for at undgå længere dueller, men muligheden blev afværget med en perfekt stopflugtning, som en kommentator på Tennistv betegnede som “shot of the match“.
Det nyttede dog ikke meget, idet Holger derefter sendte 2. bolden bag serven direkte i nettet, og i den næste duel sendte Holger igen en baghånd i nettet.

Med dobbelt break og 5-2 mod en skulderskadet modstander tydede alt på, at finalen var afgjort, da Van de Zandschulp derefter havde 2 muligheder for at serve kampen hjem.
Ved 15-0 sørgede Holger dog for at bevare et spinkelt håb, da han udlignede til 15-15 efter en “tweener”, der blev fulgt op med en vinder i den efterfølgende netduel.

Holger var dog for passiv i den næste duel, som hollænderen afgjorde en vinder til 30-15, og selvom Holger derefter tog initiativet i den næste duel, gav en dansk fejl ved nettet Van de Zandschulp 40-15 og dermed 2 matchbolde.

Hollænderen satte en kvalificeret 1. serv, som han fulgte op ved nettet efter 2. bolden, men Holgers returnering lavt over nettet blev hældt ud over baglinjen.
Efter endnu en hollandsk 1. serv fulgte en slagudveksling, hvor Holger bevarede tålmodigheden og viste mod ved at presse modstanderen i baghånden, indtil en hollandsk fejl afværgede matchbolden.

I den næste duel tog Holger igen initiativet, og selvom hollænderen svarede igen med en skarp vinklet forhånd, sendte Holger med fuld risiko en longline forhånd af sted, med det resultat at modstanderen blev presset til at sende bolden i nettet til dansk break-mulighed, hvor en hollandsk “gummiarm” sendte 2. bolden for langt, så Holger reducerede til 3-5, men stadig nede med et break.

Holger vandt derefter sit serveparti til 4-5, hvorefter Van de Zandschulp for 2. gang kunne serve for kampen, og efter en dansk fejl til hollandsk føring 30-15 forsøgte hollænderen at lægge en kontra-stopbold, som kunne have givet 2 nye matchbolde, men bolden blev hængende på netkanten.

Da Holger returnerede den næste serv, vrikkede han samtidig om på anklen, men til danskerens held sendte hollænderen 2. bolden i nettet, hvorved Holger havde break-mulighed til at komme helt tilbage i kampen.
Forinden humpede Holger dog ud til bænken, hvor en fysioterapeut straks dukkede op og kiggede nærmere på foden, men da reglerne ikke tillader medical timeout i situationen, måtte Holger tage strømper og sko på igen og spille videre uden at få anklen tapet ind.

Da spillet blev genoptaget var begge spillere yderst forsigtige uden at forsøge at tage initiativ, indtil Holger til sidst lagde en stopbold, som Van de Zandschulp lagde retur, hvorefter Holgers forsøg på et passerslag havnede i nettet.

En hollandsk fejl gav derefter Holger en ny break-mulighed, som dog blev afværget med en vinder på en kort bold fra Holger,
Endnu en hollandsk fejl efter en dyb bold fra Holger betød ny dansk break-mulighed, som igen blev fjernet af en hollandsk vinder efter endnu en kort bold.
Derefter forsøgte Van de Zandschulp at lægge en stopbold, som Holger straks forudså, og han fik derved overtaget og afgjorde duellen med en vinder, som gav 4. break-mulighed, hvor Holger tog initiativet og pressede hollænderen til et smash-oplæg, som blev udnyttet hvorved Holger var helt tilbage i kampen.

Imidlertid kom Holger igen på hælene, da han kom bagud 15-40 i sit næste serveparti, og hollænderen udnyttede den 2. break-mulighed, og han kunne for 3. gang i træk serve for kampen.
En mislykket dansk stopbold til 30-15 og en dansk servereturnering direkte i nettet betød, at Van de Zandschulp for 2. gang i kampen havde matchbolde ved 40-15, men det lignede unægtelig “gummiarm”, da hollænderen på den første mulighed sendte 2. bolden i nettet, men på den næste matchbold holdt ingen af spillerne sig tilbage, da de begge forsøgte at presse hinanden i duellen, som kandiderer til en af kampens bedste, hvor Holger til sidst fulgte en longline forhånd op ved nettet med en vinder.

En efterfølgende cross duel mod baghåndssiden endte med hollandsk fejl, og en dobbeltfejl lukkede igen Holger ind i kampen, som derved blev afgjort i en tiebreak, hvor det første minibreak blev dansk til 2-1, og Holger vandt desuden begge server til 4-1, hvorefter Van de Zandschulp reducerede til 3-4, men da Holger igen vandt begge sine server til 6-3 havde han matchbold, som blev udnyttet i første forsøg med en longline vinder fra baghånden.

At Holger overhovedet var i stand til at vende kampen fra 2-5 i en situation, hvor fysikken var maksimalt udfordret, vidner om en vindepsyke og fightervilje, som kun de allerstørste sportsstjerner kan mønstre, hvorimod det for Van de Zandschulp må være en ekstrem bitter pille at sluge, at en tilsyneladende sikker sejr pludselig gled ham af hænde.
Holger kunne dog i sin sejrstale fortælle, at han udmærket kender følelsen, som han selv oplevede for blot en uge siden i Monte Carlo, hvor 2 fæle afbrændere i træk som nævnt var en væsentlig årsag til, at Holger ikke kunne løfte sit 2. Masters 1000 trofæ.

Hollænderens træner Paul Haarhuis har ifølge nogle medier efterfølgende været ude med riven og beskyldt Holger for dårlig sportmanship, og i en masse kommentarer beskyldes Holger for at “fake” skader under kampen, selvom det forekom helt oplagt, at Holger kørte sejren hjem på pumperne og manglede den energi, som i starten af kampen udstillede den klasseforskel, der reelt er mellem de to spillere.

Sportsmanship er også at anerkende et nederlag, som hollænderen kun kan bebrejde sig selv, da han havde Holger helt nede i sækken, men ikke formåede at snøre den.

Som det er tradition ved turneringen blev Holger iført et par lederhosen, og han fik udleveret nøglerne til endnu en spritny BMW, så han nu har 2 af slagsen, men fortsat ingen kørekort.

Titlen indbringer 250 point til ranglisten, hvor de i første omgang erstatter Holgers 19. bedste resultat, som var 45 point fra ATP 250 Washington, idet han indtil næste opdatering af ranglisten fortsat bibeholder de 250 point fra sidste år, hvor turneringen blev afviklet en uge senere, men det betyder dog ikke avancement på ranglisten, hvor Holger fortsat er no. 7.

Næste opgave for Holger er efter planen ATP 1000 Mutua Madrid Open, hvor 1. runde af hovedturneringen afvikles onsdag og torsdag, men da alle 32 seedede er oversiddere, spiller Holger tidligst fredag eller – mest sandsynligt – lørdag, hvorved Holger får næsten en uge til at restituere og lade op på ny.

Mor og manager Aneke Rune har oplyst til Ritzau, at der nu er fokus på restitution og behandling.
Ved ankomsten til Madrid bliver anklen tjekket af en fysioterapeut, og da Holger er ung og restituerer godt, forventes han at være klar til at spille lørdag.

For at nå endnu en finale skal Holger først forbi vinderen af 2. runde opgøret mellem Alexander Bublik KAZ og Daniel Elahi Galan COL.
I 3 runde kan han møde 29. seedede Alejandro Davidovich Fokina eller vinderen af 1. runde mellem Albert Ramos-Vinolas ESP og Ilya Ivashka

I 1/8-finalen er de seedede kandidater 12. seedede Hubert Hurkacz og 17. seedede Borna Coric.

Hvis Holger er rimelig fit for fight, vil det være en større overraskelse, hvis han ikke når mindst kvartfinalen, hvor han bl.a. kan møde 3. seedede Casper Ruud eller 15. seedede Lorenzo Musetti, hvor Holger i begge tilfælde må påtage sig favoritrollen, selvom nordmanden stadig er højere rangeret og hidtil har vundet de indbyrdes opgør.

Carlos og Holger
Modtaget fra Rune – Carloz Alcaraz og Holger Vitus Nødskov Rune

Den største udfordring kan blive en semifinale mod Carlos Alcaraz, hvis de begge fortsætter i samme spor.
Der bliver dog i så fald ikke tale om en teenager-opgør, idet Holger fylder 20 år under turneringen (29. april), og semifinalen afvikles samme dag, som Alcaraz 6 dage senere fylder 20 år fredag den 5. maj.

De topseedede i modsatte halvdeal er 2. seedede Daniil Medvedev og 4. seedede Stefanos Tsitsipas.

Forrige artikelW100 Oeiras: Toppræstation mod Svitolina afløst at kampe “på det jævne”
Næste artikelTurneringer uge 17-18: Holger og Carlos fylder begge 20 år under Mutua Madrid Open
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.