På sidste uges WTA-rangliste opnåede Karen Barbat sin hidtil bedste rangering som no. 467. Caroline Wozniacki har som no. 17 sin laveste rangering længe. Emilie Francati er endnu ikke på ranglisten, men om kort tid stormer hun ind på listen

Karen Barbat har meget længe været den dansker, som har været suverænt højst rangeret på WTA-ranglisten efter Caroline Wozniacki.
I sidste uge opnåede Karen paradoksalt nok sin hidtil bedste rangering som no. 467, hvilket skete samtidig med, at hun tabte i 1. runde ved Stockholm Ladies til sin urangerede landsmand Emilie Francati, der indtil for nylig udelukkende koncentrerede sig om junior-turneringer.

Tidligere var en placering som no. 474 for 4 år siden Karens højeste rangering, men i sidste uge blev denne placering forbedret, da hun var no. 467, hvilket må betegnes som en væsentlig forbedring, når man tager udviklingen i tennissporten i betragtning.

Karen må dog indstille sig på, at hun formentlig falder en smule tilbage på ranglisten i de kommende uger, hvor hun mister 12 point for sejren i Oslo og ugen efter 4 point for semifinale i Helsinki, med mindre hun i de kommende uger optjener tilsvarende point.

Det blev dog ikke tilfældet i sidste uge, hvor hun som nævnt tabte i 1. runde til Emilie, og onsdag blev det også til nederlag i 1. runde, da hun ved $15-000 turneringen Aegon GB Pro-Series Loughborough i England tabte med de “besynderlige” cifre 4-6, 6-0, 3-6 til no. 489 Despina Papamichail (GRE).
Måske alligevel ikke så “besynderligt”, da Karen har for vane at uddele “æg”.

Bortset fra turneringen i Stockholm, som var en $10.000 turnering, har Karen for det meste stillet op i lidt større turneringer, hvor modstanden naturligvis er skrappere, men til gengæld er der også større point at spille om.
Selvom Karen muligvis kunne opnå lidt flere point ved at nå langt i en $10.000, er der formentlig alligevel mere perspektiv i at prøve kræfter mod højere rangerede spillere, som kan bidrage til at løfte Karens niveau, da hun får meget få “nemme” kampe, bortset fra en enkelt hist og pist i en kvalifikation.
Karen indgik sidste sommer en sponsor aftale med advokatfirmaet AA Advice Advokatfirma, som bidrager til, at Karen kan få mere ro om sine turneringer, når hotel-regning mv. skal dækkes.,

Emilie Francati stormer ind på ranglisten

Når man studerer WTA-ranglisten og søger efter danske navne, kigger man forgæves efter Emilie Francati, men det skyldes udelukkende, at ranglisten opdateres med nogen forsinkelse, hvad angår resultater fra ITF turneringer, hvorimod Grand Slam og WTA turneringer opdateres mandagen efter en turnerings afslutning.
Desuden skal man have opnået point i mindst 3 turneringer eller have optjent mindst 10 point for at komme på WTA-ranglisten.

Begge disse betingelser er nu til fulde opfyldt af Emilie, idet hun optjente 12 point, da hun i sidste uge vandt Stockholm Ladies. I forvejen har Emilie optjent 2 point med kvartfinale i Antalya, hvor hun også ugen forinden optjente 1 point med sejr i 1. runde, og derved har hun i sine 3 første senior-turneringer optjent 15 point, som på den aktuelle rangliste svarer til en placering omkring no. 840-850.

Emilie er dog på vej til yderligere avancement, idet hun i skrivende stund er fremme i kvartfinalen i Collector Norwegian Open i Oslo, hvor hun foreløbig kan lægge yderligere 2 point til, så hun om nogle uger vil være meget tæt på top 800.
Her følger hendes mulige point og rangering, når Oslo er medregnet
Semifinale 4 point = 19 i alt og ca. 770-780
Finale 7 point = 22 i alt og ca. 740
Vinder 12 point = 27 i alt og ca. 690

Philip Ørnø og Emilie Francati
Foto: Fra Gentofte Tennisklubs facebook

Julie Noe og Cecilie Melsted venter på gennembrud til top 1000

Julie Noe har i sin første sæson som senior haft en ufrivillig længere pause på grund af et skadet håndled.
Efter pausen har hun foreløbig deltaget i 5 turneringer, hvor udbyttet er blevet 2 point, så hun nu har 5 point og er aktuelt placeret som no. 1166 for 5 point-givende turneringer.

Cecilie Melsted har ligeledes 5 point, som er optjent i 3 turneringer, og hun er placeret som no. 1142.
Cecilie har som sit første erklærede mål at komme i top 1.000 inden Nytår, og hun har netop været på et trænings-ophold i Californien med andre HIK-piger, inden hun forventer at spille yderligere 3 turneringer i efteråret.

Både Emma Haakonsson og Frederikke Svarre har flere gange forsøgt at optjene point, men begge mangler fortsat at etablere sig på WTA-ranglisten.
18-årige Frederikke, der har som erklæret målsætning at nå top 100, kvalificerede sig i denne uge til hovedturneringen i Oslo efter sikker sejr i kvalfinalen over Elinor Storkaas (NOR) 6-0, 6-1, men der bliver ingen rangliste-point til Frederikke, da hun i 1. runde tabte 6-7(4), 1-6 til den jævnaldrende Sarlota Cesnekova (SVK), som ligeledes havde været i kvalifikationen, og hun er efter sejr 6-4, 6-4 over 5. seedede (703) Daria Lodikova (RUS) ligesom Emilie videre til kvart-finalen.

Emma har ikke deltaget i ITF-turneringer siden juli måned, hvor hun deltog i 3 turneringer i Sharm El Sheikh, hvor hun 2 gange blev slået ud i kval-finalen. Den ene gang kom hun dog videre som Lucky Loser, men tabte i 1. runde, og hun tabte ligeledes i 1. runde i den sidste turnering, hvor hun undgik kvalifikationen.

Caroline Wozniacki slutter formentlig året under top 10

Dansk tennis flagskib Caroline Wozniacki har de sidste 6 år sluttet året i top 10, men sæsonen 2015 har været præget af svingende præstationer, hvor både skader og sygdom også har spillet ind undervejs.
Uheldige lodtrækninger har også været nævnt, men over en hel sæson er det ikke en rimelig forklaring på, at Caroline på den seneste rangliste er no. 17.

Det må konstateres, at Caroline kun i ganske få kampe ramte et niveau, som tåler sammenligning med hendes flotte præstationer i den sidste del af 2014, hvor højdepunkterne var finalen ved US Open og det flotte spil ved WTA-slutspillet i Singapore, hvor hun gik ubesejret videre fra sin pulje efter sejre over Sharapova, Radwanska og Kvitova samt det famøse nederlag til Serena Williams efter 4-1 føring i 3. sæts tiebreak i semifinalen, der blev kåret til at være årets bedste kamp hos kvinderne.

Derfor tyder alt på, at det ikke vil lykkes for Caroline at slutte året i top 10 for 7. år i træk.
Hun kan dog stadig nå at forbedre sin rangering i den afsluttende WTA Elite Trophy, men selvom hun skulle vinde samtlige kampe, rækker det næppe til top 10.

Der er intet i vejen for, at hun faktisk kan vinde turneringen, hvis hun er topmotiveret, når hun torsdag først møder Svetlana Kuznetsova (RUS) og fredag Roberta Vinci (ITA) i den indledende pulje, hvor de 4 puljevindere går videre til semifinalen.
Caroline har dog tidligere givet udtryk for, at hun helst var fri for at deltage i denne turnering, men WTAs regler tvang hende dertil, hvis hun både ville undgå enstørre bøde og – ikke mindst – at få et tvunget 0-point på ranglisten.

Det er derfor tvivlsomt, at Caroline er tilstrækkelig motiveret til at mobilisere den ekstra gejst, som er nødvendig for at vinde mod samtlige af de øvrige deltagere, men hvis hun alligevel for alvor vil satse på at slutte af med maner, vil hun være favorit i begge puljekampe.
Længere fremme i turneringen er den største trussel formentlig Venus Williams (USA), som Caroline stadig har til gode at vinde over, selvom hun var godt på vej dertil i finalen i Auckland først på året, men efter et fremragende 1. sæt gik Caroline i stå og overlod til Venus at dominere resten af kampen.

 

Forrige artikelDavis Cup: Svensk stortalent gav Løchte tørt på
Næste artikelDavis Cup: Video-reportage fra weekendens Davis Cup
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.