Danskeren har frem mod årets anden Grand Slam fået hjælp af en sand mester. Italieneren Francesca Schiavone skal hjælpe med forberedelsen til French Open.

2010 står stadig som et magisk år for den italienske tennispensionist Francesca Schiavone. Spilleren med det alsidige spil og den karismatiske personlighed fik alt til at gå op i en højere enhed i Paris. 14 magiske dage den 38-årige personlighed aldrig vil glemme.

Det vil mange tennisfans over hele verden heller ikke.

En topspunden baghånd kun sjældent set, slice, stopbolde og meget andet. Evnen til hele tiden at overraske og udfordre modstanderen. En evne der gjorde, at hun var anderledes end normalen i international dametennis. Det var det, der dannede basen for triumfen ved French Open, der blev Schiavones eneste Grand Slamsejr i karrieren.

I kvartfinalen på vej mod triumfen blev Caroline Wozniacki ekspederet ud af turneringen. Det var en dansker, der spillede godt. Ikke sublimt, men ekstremt stabilt. Det var bare ikke noget, der for alvor kunne udfordre italieneren, der konstant satte danskeren under pres. Her så Caroline Wozniacki og far Piotr, hvordan grustennis på absolut topniveau bør spilles.

Måske derfor har far og datter forud for denne sæson på det røde grus hentet italieneren ind på en form for konsulentkontrakt. I al fald er der ikke tale om en permanent aftale, men begge parter har en forståelse af, at de kan bidrage til et fælles mål. Team Wozniacki kan få værdifulde input til arbejdet frem mod French Open. Omvendt er der for Schiavone, der først er ved at finde ud af, hvad livet efter tennis skal indeholde, en god mulighed for at teste sig af i arbejdet med en spiller på absolut topniveau.

”Grus har aldrig været mit favoritunderlag. Derfor forsøger jeg at tilføje et anderledes syn på, hvordan vi gør tingene i år. Det kan Francesca give. Hun kender gruset så godt. Det handler ikke om at ændre grundlæggende ved tingene, men at få anderledes input og indspark,” fortæller Caroline Wozniacki om samarbejdet med Schiavone.

Noget tyder på, at der er god grund til at tro på produktet af den dansk/italienske alliance. I den første uge med Schiavone i trænerboksen med Piotr Wozniacki blev det til årets første finaleplads ved grusturneringen i Charleston, South Carolina.

Født til tennis

En ting er, at være god til tennis. En anden ting er, at være god til at lære fra sig. De to egenskaber hænger ikke nødvendigvis sammen. Netop derfor er Piotr Wozniacki også manden, der har cheftrænerposten. Det har der, i modsætning til andre trænere tilknyttet Wozniacki, ikke været tvivl om denne gang.

Schiavone kommer ind med erfaringen fra et langt liv som professionel tennisspiller. Ikke meget andet, slet ikke trænererfaring. For italieneren var det dog svært at se, at livet efter den aktive karriere var slut, ikke skulle være fyldt med tennis.

Det blev hele verden bekendt, da hun efter 20 år som professionel sagde farvel til den aktive del af tennislivet efter US Open sidste år. Mens hun forsøgte at holde tårerne tilbage fremstammede hun.

”Min drøm er at komme tilbage og vinde en Grand Slam som træner,” fortalte hun i New York.

Om det bliver med Caroline Wozniacki ved French Open i Paris må tiden vise. Uanset udfaldet, så vil det være det første lille skridt på en måske ny lang rejse i tennissporten for italieneren. En rejse hun i grunden ikke har lyst til at begive sig ud på, men som 20 år som professionel spiller har tvunget hende til.

”Jeg ville ønske, at jeg ikke havde lyst til at gøre det. Men jeg født til at være på banen, arbejde hårdt på banen. Det er den beskidte del af sporten,” har Francesca Schiavone forklaret med henvisning til, at hun fra de tidlige ungdomsår er blevet opflasket med tennis. En sport der, på godt og ondt, har fyldt hele hendes liv.

Mange ubekendte

Hvordan man vil kunne se på Caroline Wozniackis præstation i Paris, at optakten er foregået i makkerskab med Schiavone er blot et punkt blandt flere ubekendte, når det handler om den danske tennisstjerne.

Inden finalepladsen i Charleston var Wozniacki ude i en længere periode. En periode der, naturligvis, satte spørgsmålstegn ved, hvilken påvirkning danskerens gigtsygdom har på præstationerne i en fysisk krævende sport som tennis. Det svar vil vi få en del af, når sommerens stramme program med tre Grand Slam-turneringer bliver afviklet.

Efter finalen i Charleston blev Wozniacki ”bortført”. Polterarbend til den helt store guldmedalje med blandt andet Serena Williams på gæstelisten. Et bryllup er endnu ikke blevet annonceret, men kunne måske sættes op sidst på sæsonen efter US Open i New York. Det vil uden tvivl være en mere attraktiv beskæftigelse for danskeren end de opslidende turneringer sidst på året i Asien. Spørgsmålet er så naturligvis, om det også vil være det perfekte sted at gå i Schiavones fodspor og trække stikket som aktiv? Spekulationerne er aktuelt mange om Caroline Wozniacki. Svarene kommer, måske, i løbet af denne sæsons anden halvdel.