Hvis Clara Tauson og Holger Rune slipper videre til 3. runde, forventes både kampform og selvtillid at åbne mulighed for at nå endnu længere

I denne optakt til årets sidste Grand Slam turnering US Open vurderes sandsynligheden for et godt resultat at være nogenlunde ens for begge de 19-årige danskere Holger Vitus Nødskov Rune og Clara Tauson.

Begge spås en rimelig chance for at nå til 3. runde (R32), men forudsætningen herfor er, at de som minimum spiller op til det niveau, som de præsterede i deres seneste kampe.

ATP 1000 Cincinnati: Rune og Tsitsipas sprudlende mod klasse-doubler

Holger fulgte i sidste uge Cameron Norrie (GBR) helt til dørs ved ATP 1000 i Cincinnati, hvor han desuden viste storform i double, og disse præstationer har uden tvivl haft markant positiv indflydelse på den selvtillid, som kan bane vejen for et godt resultat ved US Open.

Clara viste ligeledes markante fremskridt i de 2 seneste kampe ved WTA 250 i Cleveland mod Harmony Tan (FRA) og Alize Cornet (FRA), og hun havde tilsyneladende ikke problemer med at stå distancen rent fysisk, hvorimod der lige manglede de sidste marginaler, som kunne have givet dansk sejr og dermed mulighed for at få yderligere en eller flere kampe med i bagagen.

WTA 250 Cleveland: Fortsatte fremskridt af Clara giver grobund for optimisme

Der kan dog sagtens findes gode argumenter for at betegne det som en overraskelse, hvis de begge når 3. runde, og den største barriere for Clara bliver allerede i 1. runde, hvor hun møder 9. seedede Garbine Muguruza (ESP) – både fordi hun er væsentligt højere rangeret, og at Clara kun har haft ganske få kampe til at genfinde topformen.

Imidlertid har Muguruza ikke brilleret de seneste måneder, hvilket kan udledes af et studie af hendes resultater siden French Open, hvor hun blev sendt ud i 3 sæt af Kaia Kanepi (EST).
I græs-sæsonen blev det til nederlag i 1. runde 6-7(8), 4-6 til Andrea Petkovic (GER) i Berlin, og efter en enkelt sejr i Eastbourne 6-1, 7-6(7) over Magdalena Frech (POL) blev det til endnu et nederlag 5-7, 3-6 mod Camila Giorgi.
4-6, 0-6 i 1. runde til Greet Minnen (BEL) ved Wimbledon er heller ikke et prangende resultat.

I hardcourt sæsonen fik Muguruza dog revanche 6-4, 6-4 over Kaia Kanepi i Toronto, hvorefter Muguruza i næste runde blev sendt ud 6-1, 6-3 af Belinda Bencic (SUI) og ugen efter i Cincinnati fik hun blot en enkelt kamp, da Elena Rybakina (KAZ) vandt med de omvendte cifre 6-3, 6-1.

Derfor er det realistisk at betegne kampen som fifty-fifty, som det i øvrigt er tilfældet hos Unibet, og hvis Clara fortsætter de gode takter, forventes hun at have endnu større muligheder mod vinderen af kampen mellem 20-årige no. 79 Xin Yu Wang (CHN) og en kvalspiller, ikke mindst fordi en sejr over Muguruza kan være med til at skærpe både kampform og selvtillid yderligere.

Da Holger er blandt de få teenagers, som er seedet ved US Open, undgår han at møde seedede modstandere i de 2 første runder.
Den største hindring for at nå 3. runde forventes at blive i 2. runde, hvor Holger sandsynligvis vil stå overfor et sandt bombardement fra serve-kongen John Isner (USA), og derfor står og falder Holgers muligheder med, om han formår at sætte et tilstrækkeligt antal returneringer i spil, da han i så fald forventes at trække sig sejrrigt ud af de fleste dueller.
Samtidig er det afgørende, at Holger er fuldt fokuseret på at vinde sine egne servepartier, da et enkelt break af Isner ofte er ensbetydende med tabt sæt, og ofte bliver sæt i Isners kampe afgjort i tiebreak, hvor et enkelt minibreak kan blive afgørende.

Forinden møder Holger i 1. runde no. 111 Peter Gojowczyk (GER), som Holger har mødt en enkelt gang på grus, da han i kvalfinalen til ATP 1000 Masters sidste år vandt 3-6, 6-3, 7-5.
Tyskeren forventes ikke at have noget modtræk, hvis Holger fortsætter de gode offensive takter fra Cincinnati, men hvis Holger igen bliver for passiv, vil der altid være risiko for nederlag – også mod Gojowczyk.

Det kræver dog lidt større optimisme at udtrykke forventninger om, at både Holger og Clara også slipper videre fra 3. runde, hvor Holger kan få udsigt til et revanche-opgør mod 7. seedede Cameron Norrie, men hvis Holger kan gå ind til opgøret med endnu større selvtillid end i Cincinnati, er han ikke uden chance, og i så fald kan der være basis for at kigge endnu længere frem i turneringen.

Skemaet herunder viser hvor mange rangliste-point – og placering – Holger kan opnå, afhængig af hvor langt han når, samt hvem der kan være sandsynlige modstandere.

Modregn R128 R64 R32 R16 Kvart Semi Finale Vinder
35 10 45 90 180 360 720 1200 2000
Ny Point 1.285 1.320 1.365 1.455 1.635 1.995 2.475 3.275
12-sep 36 31 29 24 22 18 14 11
Sandsynlig
Modstander
Gojowczyk Isner/Q Norrie? Rublev/
Tiafoe?
Nadal/
Schwartzman
Alcaraz/
Coric/
Hurkacz/
Sinner?
Medvedev/
Kyrgios/
Tsitsipas/
Ruud?

Hvis Clara klarer de 2 første runder, kan hun i 3. runde møde 21. seedede Petra Kvitova (CZE), der igen har fundet storformen, hvilket bragte hende i finalen ved WTA 1000 i Cincinnati, hvor hun dog blev besejret af Caroline Garcia (FRA).

Clara har ofte nævnt Kvitova som sit store idol på grund af hendes offensive spillestil, som har inspireret Clara, og derfor vil det formentlig både blive en stor oplevelse og et yderst seværdigt opgør, hvor Clara kan tillade sig at spille uden forventningspres, og hvis det giver inspiration til at spille helt frit, kan det langt fra udelukkes, at Clara med sin “easy power” kan levere en overraskelse.

Derfor bliver der også i Claras tilfælde set videre frem i turneringen for at belyse sandsynlige modstandere og mulige konsekvenser på WTA-ranglisten.

Modr. R128 R64 R32 R16 Kvart Semi Finale Winner
70 10 70 130 240 430 780 1300 2000
Ny point 958 1018 1078 1188 1378 1728 2248 2948
12-sep 60 57 51 44 35 29 17 9
Sandsynlig
Modstander
Muguruza Wang/Q Kvitova? Pegujla/
Mertens?
Swiatek/
Ostapenko?
Badosa/
Bencic/

Sabalenka/
Raducanu?
Kontaveit/
Sakkari/
Jabeur/
Halep/? 

Siden 19-årige Emma Raducanu (GBR) sidste år blev sensationel vinder af Women’s singles ved US Open, har hun ikke opnået de helt store resultater, og hun kan blive alvorligt udfordret allerede i 1. runde, hvor hun møder formstærke 32-årige Alize Cornet (FRA), der fulgte sejren over Clara i Cleveland op med 6-4, 6-2 over Shuai Zhang (CHN) i kvartfinalen.

Vinderen af dette opgør kan i 3. runde møder Naomi Osaka (JPN) eller 19. seedede Danielle Collins (USA).
Begge disse kampe spilles tirsdag.

Top-seedede Iga Swiatek, der i en lang periode var totalt dominerende på WTA-touren, har på det seneste været til at “tale med” efter nederlag i 1/8-finalen i både Toronto og Cincinnati til henholdsvis Beatriz Haddad Maia (BRA) og Madison Keys (USA).

Både de 2 sidstnævnte og Simona Halep, der vandt titlen i Toronto, samt finalisterne i Cincinnati, Caroline Garcia og Petra Kvitova har vist god form på det seneste, hvorimod ingen fra ranglistens top 5 (Swiatek, Kontaveit, Sakkari, Badosa eller Jabeur) nåede forbi 1/8-finalen i hverken Toronto eller Cincinnati, hvilket dog ikke betyder, at deres muligheder bør afskrives på forhånd.
No. 6 Aryna Sabalenka nåede semifinalen i Cincinnati.

Ovenstående “Projected Quarterfinals” er alene baseret på seedningerne, som næppe kommer til at holde.

2. seedede Anett Kontaveit kan i 2. runde møde Serena Williams, der dog ikke forventes at blande sig i slutspillet.

I Men’s singles kan sidste års vinder, 1. seedede Daniil Medvedev og 23. seedede Nick Kyrgios tørne sammen i 4. runde i øverste 1/8-del, og i samme 1/4-del findes 6. seedede Felix Auger-Aliassime (CAN) og 12. seedede Pablo Carreno Busta (ESP), der vandt titlen i Montreal.

Da de amerikanske myndigheder ikke tillader indrejse for udlændinge, der ikke er vaccineret mod covid-19, er sidste år finalist, Novak Djokovic, ikke blandt deltagerne.

I den 2/4-del findes 4. seedede Stefanos Tsitsipas, der fandt tilbage på vindersporet i Cincinnati, hvor den største overraskelse var, at 25-årige Borna Coric gik hele vejen, da han fulgte 3-sæts sejren i 2. runde over Rafael Nadal op med lutter komfortable sejre i 2 sæt, herunder 7-6(0), 6-2 i finalen over Tsitsipas, hvorved han tog et kæmpe hop på ranglisten og sikrede sig en 25. seedning ved US Open.

Coric kan allerede i 3. runde møde 3. seedede Carlos Alcaraz (ESP), som kan blive udfordret, hvis Coric fortsætter takterne fra Cincinnati.
Vinderen af et eventuelt opgør mellem disse 2 kan i kvartfinalen møde 8. seedede Hubert Hurkacz (POL) eller 11. seedede Jannik Sinner (ITA), hvis seedningerne holder, og Hurkacz slipper forbi 26. seedede Lorenzo Musetti, og Sinner slipper forbi 17. seedede Grigor Dimitrov (BUL).

Vinderen af ovenstående kan i semifinalen møde 2. seedede Rafael Nadal, hvis han i en forventet 4. runde vinder over 14. seedede Diego Schwartzman eller 22. seedede Frances Tiafoe (USA).
Ifølge seedningen kan Nadal derefter møde Cameron Norrie eller Andrey Rublev i kvartfinalen, hvis ikke Holger tager fusen på dem alle.

Arrangørerne har oplyst, at der indledes mandag med kampe i øverste halvdel i Men’s single og nederste halvdel hos kvinderne, hvorved både Clara og Holger først spiller tirsdag.

Alle kampe kan følges på Discovery+ og Eurosport Player.
Tennisavisen modtager formentlig som hidtil dagligt en sendeplan fra Discovery med de kampe, der vises på Eurosport 1 og 2.

Den daglige spilleplan og sendeplanen fra Discovery bliver dagligt slået op på Tennisavisens Facebook, hvor den deles i udvalgte tennis facebook-grupper.

Link til US Open: https://www.usopen.org/index.html

Forrige artikelGalleri: 91 billeder fra medaljespillet DM Hold ude 2022
Næste artikelM25 Lesa: 10. double-titel til Johannes Ingildsen i den 2. finale med August Holmgren
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.