Harmony Tan var chanceløs mod Clara Tauson, som mod Alize Cornet var endnu tættere på topformen, men 3 misbrugte sætbolde hindrede overraskelse

Siden 19-årige Clara Tauson efter sin rygskade gjorde comeback for 3 uger siden mod Andrea Petkovic ved WTA 250 Washington, har der for hver kamp været fremgang at spore, men det har samtidig været tydeligt, at Clara havde brug for flere kampe for at nå tilbage til hendes tidligere topniveau.
Desuden har nogle Medical Timeouts antydet, at der stadig kunne være fysiske udfordringer.

Efter 2 sikre sejre ved WTA 125 i Concord, manglede Clara de berømte marginaler i kvartfinalen mod CoCo Vandeweghe (USA), der vandt en kneben sejr 7-5, 3-6, 6-4, hvorefter hun vandt titlen, og ved WTA 1000 i Cincinnati havde Clara fortsat ikke opnået en kampform, hvor hun for alvor kunne true formstærke Ajla Tomljanovic (AUS), der i 1. kvalrunde vandt 6-2, 6-3, hvorefter hun med yderligere 4 sejre nåede kvartfinalen.

Derefter var denne uges WTA 250 Tennis In The Land Presented By Motorola Edge i Ohio sidste mulighed for at få skærpet kampformen inden US Open, der indledes på mandag.

Efter lodtrækningen måtte Clara afvente resultaterne fra kvalifikationen, inden det blev afgjort at hun 1. runde i mandags skulle møde Harmony Tan (FRA), der er en boldsikker spiller, som dog ikke har samme power som Clara, og derfor afhang udfaldet af kampen i høj grad af, om Clara kunne finde den rette balance mellem power og sikkerhed.

De 2 første partier blev begge først afgjort efter 12 point, men efter 4 danske break-muligheder lykkedes det for Clara at bryde til 1-0, og i det næste parti faldt marginalerne igen i dansk favør, da Clara afværgede en enkelt break-mulighed ved 30-40, hvorefter hun i tredje forsøg vandt sit eget serveparti til 2-0.

Efter endnu et break til 3-0 havde Clara igen 2 break-muligheder til 5-0, men Tan kom alligevel på tavlen, og efter et rent dansk serveparti reducerede Tan til 2-5, og der blev skabt en smule spænding om udfaldet, da Tan derefter vandt det ene break tilbage til 3-5, men spændingen forduftede hurtigt igen, da Clara brød serven rent og vandt sættet 6-3.

I 2. sæt indledte Clara med et rent serveparti, hvorefter Tan udlignede til 1-1 efter 40-15, men resten af kampen blev totalt domineret af Clara, der vandt de næste 3 partier ved 40-15, og efter et break til 5-1 efter 30-40 vandt Clara efter 40-30 en overbevisende sejr på den første matchbold til 6-3, 6-1.

WTA 250 Cleveland
WTATV – Harmony Tan og Clara Tauson

Sejren skyldtes især, at Tan ikke kunne modstå Claras power, som fungerede væsentligt bedre end i de tidligere kampe, men endnu en sejr i tirsdagens 1/8-finale mod 32-årige Alize Cornet ville uden tvivl forudsætte, at Clara kunne løfte sit niveau endnu en tand, og at antallet af fejl kunne reduceres.

Cornet opnåede sin højeste rangering som no. 11 allerede i 2009, hvorefter karrieren i de følgende år har været svingende, men det er dog blevet til 6 WTA-titler.
I 1. runde nåede Cornet en milepæl, da hun vandt sejr no. 500, da hun vandt overbevisende 6-2, 6-1 over 22-årige Dayana Yastremska (UKR).

Franskmanden har på det seneste spillet noget af det bedste i karrieren, hvilket hun selv begrunder med, at hun er blevet mere afslappet og nyder at spillet mere end tidligere, og kampen mod Clara var ingen undtagelse, idet hun gennem hele kampen diskede op med spil af høj klasse.

Allerede ved 1-0 efter et sikkert serveparti blev det udstillet, at Clara skulle finde et højere niveau frem, idet hun efter en fejl til 0-15 blev passeret 2 gange ved nettet, fordi hun ikke fik lagt tilstrækkeligt pres på Cornet, og endnu en dansk fejl efter en kort duel betød rent break til 0-2.

Efter endnu et sikkert fransk serveparti til 3-0 kom Clara dog på tavlen, og spillet begyndte for alvor ved at fungere igen med både kontrol og power, men selvom Clara vandt sine efterfølgende servepartier uden problemer, lykkedes det fortsat ikke at komme i nærheden af break-muligheder, inden Cornet kunne serve for sættet ved 5-3.

Det første point i servepartiet blev en monster slagudveksling, som blev afsluttet med en vinder fra Clara i det yderste hjørne i franskmandens baghånd, men Cornet udlignede med et es, som dog blev fulgt op med kampens første dobbeltfejl til 15-30.
Derefter pressede Clara på returneringen af 2. serven Cornet til en kort 2. bold, som blev fulgt op med en vinder, som betød 2 break-muligheder ved 15-40.
I den efterfølgende duel havde Clara overtaget fra start, men hun blev en smule henholdende, og slagudvekslingen sluttede med en dansk fejl.

Clara fik dog endnu en mulighed efter en fransk 2. serv, og hun havde igen overtaget, da Cornet blev presset helt i bund, hvorefter Clara rykkede frem til nettet, hvor hun for en gangs skyld var uskarp, da hun lagde flugtningen fra baghånden direkte tilrette – “put it on a plate” (iflg. kommentatoren på WTATV) – for Cornet, der lagde et perfekt lob over hovedet på Clara, der således missede en stor mulighed for at bryde tilbage.

Da Clara derefter i en presset situation sendte et passerslag forbi linjen, sikrede Cornet sig sættet 6-3 efter en dansk fejl.
Statistikken for 1. sæt afslørede, at Cornet kun vandt 33 procent bag 2. serven, hvorimod Clara vandt 66 procent, og derved blev det i den sidste ende den manglende skarphed i det første danske serveparti, der blev afgørende for udfaldet af sættet.

Efter et toilet-break var Clara fuldt fokuseret fra starten af 2. sæt, hvor hun vandt det første serveparti efter 40-15, og i modsætning til 1. sæt, hvor Clara blev brudt rent, skete det stik modsatte, da Clara satte turboen til og brød serven rent til 2-0, og hun udbyggede til 3-0 efter 40-15 i egen serv, inden Cornet reducerede til 1-3 efter 40-30.

En fremprovokeret dansk fejl til 15-30 og en efterfølgende longline baghånd i nettet til 15-40 åbnede mulighed for fransk comeback, som i første omgang blev afværget med en cross baghånd vinder ved nettet, men en fejl fra forhånden lukkede Cornet tilbage i sættet.

Ved stillingen 4-4 havde Cornet en break-mulighed efter et dansk mistræf til 30-40, men Clara vandt dog servepartiet til 5-4, hvorefter Cornet for alvor var under pres, da 2. bolden ramte netkanten og blev på franskmandens side til 0-15, hvorefter en kanon servereturnering blev fulgt op med en vinder til 0-30.
Efter en fransk servevinder til 15-30 fulgte Clara igen en skarp servereturnering op med en vinder, som gav 2 danske sætbolde ved 15-40.

På den første sætbold blev Clara presset til en kort returnering, som tvang Cornet frem til nettet ude i venstre side af banen, hvor hun lagde bolden langs linjen, hvor Clara kunne have forsøgt at passere Cornet med en cross forhånd, men hun valgte i stedet et longline lob, som havnede ved siden af linjen.

WTA 250 Cleveland
WTATV – Sætbold til Clara Tauson mod Alize Cornet

På den næste sætbold sluttede en slagudveksling med dansk fejl, men Clara fik en 3. sætbold efter en sjælden fransk fejl, og Cornet var under pres i duellen, som dog endte med en dansk fejl, hvorefter Cornet alligevel vandt partiet.

Herefter vandt begge deres servepartier, så sættet blev afgjort i tiebreak, hvor danske fejl gav franske minibreaks til både 0-1 og 1-4, og det blev også en dansk fejl, der afgjorde den første matchbold med endnu et minibreak til fransk sejr 6-3, 7-6(1).

Trods nederlaget er der al mulig grund til optimisme inden US Open, idet Clara gennem langt det meste af kampen viste spil af høj klasse, og det var ganske små marginaler, der hindrede, at Clara fik brudt tilbage i 1. sæt samt fik presset kampen i 3 sæt.

Et par kampe mere i Cleveland havde været optimalt, men hvis Clara undgår at møde en af de allerbedste i 1. runde ved US Open, er der en gode chance for, at hun efter en enkelt eller to kampe ved US Open både kan være helt tilbage på sit højeste niveau samt have opbygget den selvtillid, der kræves for at hamle op med de bedste.

 

Forrige artikelFinale: KB tilbage på tronen
Næste artikelGalleri: 91 billeder fra medaljespillet DM Hold ude 2022
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.