Rafael Nadals sejr ved French Open var knusende sikker. En sejr der bringer ham helt op på siden af Roger Federer. De to har nu vundet lige mange Grand Slam-titler i single.

20-20.

Det kunne lyde som stillingen i en håndboldkamp.

Men det er den helt unikke situation i stillingen mellem Roger Federer og Rafael Nadal, når det kommer til antallet af Grand Slam-titler i single. To aktive spillere i samme generation har sideløbende formået at blive de to mest vindende Grand Slam-mestre i herretennis nogensinde.

En ganske enestående situation. En situation, der kun bliver mere unik, når man tager i betragtning, at Novak Djokovic i en stor del af perioden har vundet 17 Grand Slamturneringer.

Er det så fordi de to herrer Nadal og Federer er en del af en svag generation, eller er det fordi de begge er helt unikke og på et højere niveau end alt andet? Det er et spørgsmål der fra nu og i al evighed kan bringes i spil. I al fald til en ny generation vinder frem og truer de 20 titler. Intet tyder dog på, at den situation er lige om hjørnet.

11 år alene på toppen

Da Roger Federer faldt om på græsset efter at have vundet matchbolden ved Wimbledon-finalen i 2009 overtog han en unik rekord. Med Grand Slamsejr nummer 15 blev schweizeren den mest vindende mandlige tennisspiller nogensinde. En rekord han skulle holde mere end 11 år frem til en søndag i oktober i år, hvor Rafael Nadal vandt det udskudte French Open for 13 gang.

Rafael Nadal har jagtet Roger Federers unikke rekord siden han vandt French Open for første gang i 2005. Det var i øvrigt første gang, at Rafael Nadal indtog det legendariske Roland Garros-anlæg i udkanten af Paris.

Siden har spanieren vundet 12 af 15 udgaver af grus-turneringen i Paris og vundet imponerende 100 ud af 102 kampe i turneringen. Det er kun serberen Novak Djokovic og svenskeren Robin Søderling, der har formået at besejre spanieren på gruset i Paris.

Derudover har spanieren vundet US Open fire gange, Wimbledon to gange og Australian Open ved en enkelt lejlighed. Stærkest i hukommelsen for mange tennisfans står nok den episke Wimbledon-finale, hvor Rafael Nadal besejrede Roger Federer 9-7 i femte og afgørende sæt i en kamp, hvor lyset nærmest var forsvundet fra banen, da matchbolden blev vundet af spanieren.

Respekt mellem stjerner

I forskellige generationer har forskellige personligheder skabt både rivaliseringer og hadefulde forhold i toppen af tennis. Ofte med udgangspunkt i forskellige personligheder, der alle havde som ambition at tiltvinge sig de store triumfer.

Borg-McEnroe, Sampras-Agassi for blot at nævne et par.

Federer-Nadal står naturligvis også i rækken. Den er dog alligevel bare noget anderledes. For nok har de to kæmpet om de store titler, nok har de dystet i drabelige opgør på alle de store Center Courts, men det er altid sket med den største respekt for modstanderen.

Udenfor banen har de to hjulpet hinanden. Nadal i Afrika, hvor Roger Federer er involveret i flere velgørenhedsprojekter og schweizeren på Mallorca som hjælp til spanierens store satsning med et tennisakademi. Senest blev det respektfulde forhold de to imellem understreget, da Roger Federer gik til tasterne efter Rafael Nadals sejr i Paris.

”Jeg har altid haft den dybeste respekt for min ven Rafa. Både som person og som mester. Som min største rival i mange år tror jeg, at vi har skubbet hinanden til at blive bedre spillere. Derfor er det en stor ære for mig, at kunne ønske ham tillykke med Grand Slamsejr nummer 20. Det er ekstra imponerende, at han har vundet 13 gange på Roland Garros, det er en af de største præstationer i sport. Jeg vil også gerne lykønske folkene omkring ham, fordi ingen kan gøre det alene. Jeg håber 20 blot er et skridt på rejsen for os begge. Godt gået Rafa, du fortjener det,” lød det fra Roger Federer på Twitter.

Nadal skarpest internt

Hvis man skal nørde en lille smule nærmere i detaljen omkring de to spilleres vej til de 20 titler, så er den indbyrdes statistik oplagt at kigge nærmere på.

Her fører Rafael Nadal med 6-3, hvis vi ser på de kampe, hvor de to har mødt hinanden i en finale ved en af de fire Grand Slamturneringer. Forud for deres seneste finale mod hinanden, 2017 Australian Open, kaldte amerikaneren Andy Roddick opgøret for ”Den vigtigste kamp i Australian Opens historie og muligvis i Grand Slam-regi”.

På det tidspunkt første Roger Federer den indbyrdes dyst 17-14. Schweizeren var bagud 1-3 i afgørende sæt, men kæmpede sig tilbage og vandt sin første Grand Slam i fem år. En sejr der samtidig bragte ham fire sejre foran Rafael Nadal i den indbyrdes dyst. På den måde var det kickstarten for Federer, der vandt Wimbledon samme år. Noget tydede på, at schweizeren satte sig tungt på tronen, men Nadal har de senere sæsoner slået tilbage.

Spørgsmålet er, om det bliver ved 20-20? Tiden vil give svaret, men 2021 vil uden tvivl give os et fingerpeg.

Forrige artikelFleksible familietilbud er en af nøglerne til flere nye medlemmer
Næste artikelDiego Schwartzman: Højde definerer mig ikke
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.