42 procent af landets idrætsforeninger har tilbud, som man kan deltage i som familie. Kombinationen af familietid og aktiv tid har vist sig at være et effektivt middel til at få flere voksne ind i foreningerne.

Madpakkerne skal klares, indkøb til aftensmaden, ungerne skal i bad og der skal også lige støvsuges derhjemme. En børnefamilie har travlt, der er rigeligt at se til. Det har næppe noget med årstallet 2020 at gøre, sådan har det bare altid været.

At prioritere nærvær og kvalitetstid med børnene står for mange forældre højt på listen, naturligvis. Men hvad kvalitetstid er og hvor den skal bruges er straks et helt andet spørgsmål. Skal det være et spil Uno hjemme i stuen, eller kunne det måske være at mor, far og ungerne er aktive sammen i den lokale idrætsforening?

Noget tyder på, at det sidste i højere grad end tidligere er noget børnefamilierne kan sige ja til. For en undersøgelse af 2550 foreninger under Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI viser, at 42 procent af foreningerne har stået for eller medvirket til aktiviteter med familieidræt i løbet af det seneste år.

Ikke nødvendigvis et trylleslag for tennis

I Tennissporten har Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis længe arbejdet systematisk med Familietennis, og omkring 60 klubber har i dag et familiekoncept. Anbefalingen lyder, at en familieaktivitet er mest relevant for foreninger med mange potentielle medlemmer.

”Familieidræt er ikke altid et trylleslag fra dag et. Det kræver kontinuerligt benarbejde fra foreningen, som med fordel kan starte med at rekruttere deltagere via eget netværk,” fortæller Lorentz Sønderby, projektleder i Bevæg dig for livet – Tennis.

Han understreger videre, at en analyse af ens medlemmer og dem der potentielt kan blive det i fremtiden er vigtig, inden man kaster sig ud i projektet med at tilbyde familietennis i den lokale klub.

”Børnefamilier med ledig tid hænger ikke på træerne, så vi opfordrer altid foreningerne til at overveje, om målgruppen er stor nok i lokalområdet. Vi oplever størst succes med Familietennis i hovedstadsområdet og de større byer,” lyder det fra Lorenz Sønderby.

En anden vigtig ting at tage med, fra der hvor konceptet allerede er rullet ud, er modtagergruppen. For det er afgørende at både klubben og forældrene hurtigt bliver fanget af konceptet. De to interessenter skal bære projektet, derfor har man hos DGI udviklet anbefalingsmateriale til begge målgrupper.

5 gode råd til at starte familietennis

1. Overvej på forhånd, om der er nok potentielle børnefamilier i oplandet
2. Find trænere, der er vant til at træne børn
3. Skab en god bredde i trænerstaben, der altid kan dække ind
4. Vælg et familievenligt tidspunkt – gerne weekendformiddage
5. Start rekrutteringen via nuværende medlemmer og eget netværk

Floorball fordoblet via familieidræt

Med ærlige ord har Lorenz Sønderby udelukkende beskrevet, hvordan det er hårdt arbejde at få familieidræt til at blive en succes. Men ser vi på andre idrætsgrene, så er der lysende eksempler på, at familieidræt på tværs af generationer kan løfte markant.

I Floorball har man haft succes med at lokke børneforældre til ved at udbyde Familie-Floorball. Børnefamilier har medvirket til, at der er kommet dobbelt så mange voksne medlemmer de seneste fem år.

”Mit vigtigste råd er at finde trænere, der er vant til at arbejde med børn. Hvis børnene ikke kommer, så kommer forældrene heller ikke. Så simpelt er det. Så kan man lettere løse de udfordringer, der må komme hen ad vejen. For der er forældre gode til at hjælpe til, hvis der mangler hænder,” siger Maria Kennedy, der er projektleder i Bevæg dig for livet – Floorball.

Udover vigtigheden af de rigtige trænere er tidspunktet for træningen vitalt i forhold til, om projektet bliver en succes. Især tidspunkter om formiddagen i en weekend er optimalt. Det er her familien typisk har tid og plads i kalenderen, og for forældrene er det typisk også her der er overskud til at lave noget aktivt med ungerne, så deres energiniveau falder en anelse resten af dagen.

Netop tidspunktet for hvornår aktiviteten bliver afholdt, vurderer adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet, Maja Holm, også som afgørende for om en aktivitet bliver en succes.

”For travle børnefamilier kan kalendergymnastik blive den eneste idræt, der er tid til i en presset hverdag. Derfor er det helt oplagt, at foreningerne tænker i, hvordan vi kan kombinere forskellige formål, så tid med familien også bliver til aktiv tid. Det giver en ny og anderledes måde at være sammen på som familie. Samtidig er det oplagt at invitere de voksne med ud på banen, når de små skal dyrke idræt, i stedet for at blive parkere på tilskuerpladserne eller i cafeteriet,” siger Maja Holm fra Bevæg dig for livet.

Så er du som klub interesseret i familietennis er potentialet enormt, men kig dig lige rundt i lokalsamfundet først.

Forrige artikelM15 Antalya: Dragos Madaras satte sig psykisk i hovedet på Holger Rune
Næste artikelTo giganter på toppen af tronen – men hvem er bedst?
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.