Skovbakken Tennisklub er en klub i udvikling. Tennisavisen har været på besøg i den nordlige del af Aarhus til en snak om talenter, træningsmiljø og seriøse planer om en ny indendørshal.

’En hel tennisklub’. Det er Skovbakken Tennisklubs motto. En klub, der ønsker at fokusere på såvel eliten som bredden. Der skal være plads til alle. Og i øjeblikket går det godt for klubben. Udover at klubbens førstehold netop har sikret sig oprykning til Elitedivisionen udendørs, så oplever klubben fremgang i antallet af medlemmer. Det er særligt de yngste og ældste medlemmer, der er blevet flere af.

At Skovbakken Tennisklub er en klub i vækst synes derfor at være tydeligt. Ikke kun når det kommer til medlemstallet, men også til træningen, talenterne og ikke mindst ambitionerne.

”Det er vigtigt for os, at der er kvalitetstræning helt ned til de små. Dem vi kalder ’boldskolen’, der er for de 8-årige og nedefter. At vi har en så kompetent træner som Mark gør, at de føler, de bliver taget lige så seriøst som de øvrige hold, og så måske også fortæller deres klassekammerater om træningen,” fortæller næstformand i Skovbakken Tennisklub, Dorte Klüwer.
Det er Mark Frøslev, der er træner for de mindste. Han er sportschef og fuldtidsansat i klubben. Foruden Mark har Skovbakken sidste efterår ansat Jeppe Frantzen som cheftræner – også på fuldtid. De to er sammen med træner Anders Grinderslev ansvarlig for al træning i klubben, og det er der en særlig grund til.

”Vi har prøvet at skabe kvalitet med at have os tre, der står for træningen. Det er os, der skal være den røde tråd i klubben hele vejen op igennem holdene og styre det. At jeg selv har boldskolen betyder jo eksempelvis, at jeg kan se, hvem vi måske kan få ind til et træningshold, der er på et højere niveau senere hen,” siger sportschef, Mark Frøslev.

Udfordrende elite
At skabe kvalitetstræning hos alle træningshold er en af klubbens måder at fastholde sine medlemmer på. Og selvom det kræver ekstra ressourcer og endnu hårdere arbejde, er det en nødvendighed for klubben.

”At have mange medlemmer er nøglen til, at de allerbedste kan fungere. Der er ingen tvivl om, at vi vil skabe talenter, men bredden er en forudsætning for, at eliten kan være det, den er i dag,” siger næstformand, Dorte Klüwer.

Skovbakken Tennisklub figurerer i flere årgange højt på de danske ranglister og har talenter, der klarer sig godt både nationalt og internationalt. I 2016 har klubben blandt andet vundet Lauritzen-Sonnichsen prisen, som gives til den mest vindende klub ved de jyske mesterskaber. Klubben vandt samtidig tilsammen ni guld-, tre sølv- og 15 bronzemedaljer i single og double ved dette års DM. Og med så stor succes blandt eliten, skaber det udfordringer for de mål, klubben har.

”Jo bedre de bliver, jo mere fylder de. Derfor er vi da også presset tidsmæssigt i forhold til at skulle stå på så mange forskellige ben på samme tid. Det trækker da tænder ud, når eliten klarer sig så godt, som de gør i øjeblikket. Men vi vil gerne rumme det hele og alle, og vi kæmper for det,” siger sportschef, Mark Frøslev.

Unikt træningsmiljø
At have en så stor og god elite har samtidig sine fordele. Træningen er gennem årene blevet mere intens i takt med, at eliten er blevet bedre og større. Det giver ifølge Mark Frøslev en afsmittende effekt blandt de øvrige spillere i klubben.

”At vi har en del på eliten har gjort, at vi har et træningsmiljø, hvor vi giver til hinanden. Vi får mange ting foræret, fordi mange kigger på eliten og bliver inspireret og ekstra motiveret til også selv at blive bedre.”

Men store talenter, som klubbens medlemmer kan lade sig inspirere af, kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt arbejde for både trænere og spillere. Og selvom det kan lyde banalt, så er det hårdt arbejde, der er opskriften.

”Vi har et trænerteam, der går forrest. Vi er garant for hårdt arbejde, og det vil vi gerne vise. Vi vil have noget ud af hver eneste time. Det er vi samtidig ydmyge omkring, og det tror jeg er vigtigt,” siger han.

Ny indendørshal på vej
En af klubbens store udfordringer er de indendørs faciliteter. Mens de i udendørssæson har i alt 11 baner at råde over, så har man kun seks indendørsbaner. Og det stemmer ikke så godt overens med den udvikling, som klubben i øjeblikket oplever. Samtidig strømmer spillere fra nærtliggende klubber, der ikke råder over en hal, også til Skovbakken i de kolde måneder. Og det går ud over alle.

”En ny hal vil være alfa og omega. Det vil være helt unikt for os. Det vil betyde, at vi nærmest kan træne hele tiden. Det vil være et vigtigt springbræt for os som klub. Derfor håber jeg, at vores bestyrelse har mod på det,” siger Mark.

Og måske skal Mark og klubbens øvrige medlemmer ikke vente meget længere. Næstformand Dorte Klüwer fortæller, at der er en proces i gang i øjeblikket. Lige nu ligner det, at en ny hal skal indeholde to nye tennisbaner, en U10-bane og to padelbaner.

”Der er meget seriøse planer om det her. Vi har allerede fået tegningerne og har haft folk ude at kigge på det. Det er et stort ønske for hele klubben, og vi håber på at kunne realisere det inden for meget kort tid. Økonomien er selvfølgelig altid det afgørende, men vi tror på det.”

Det går godt i Skovbakken Tennisklub. Men det er samtidig en klub, der ikke lægger skjul på sine ambitioner om konstant at udvikle sig. Og det er ifølge Mark Frøslev altafgørende.

”Vil vil gerne øge aktiviteten, så vores største udfordring er jo, ikke at stagnere. Vi vil mere.”

Forrige artikelFrivillighed har givet Mette Jespersen store tennisoplevelser
Næste artikelITF Junior Schweiz: Sarah Meibom og Mathilde Tranberg i 1/8-finaler
Daniel Nøjsen Fallah
Daniel Nøjsen Fallah er journaliststuderende på Journalisthøjskolen i Aarhus. Han er tenniselsker, der drømmer om at dække verdens bedste sportsgren. Daniel har spillet tennis i 10 år, hvor både turneringer og trænergerninger har været på programmet. Særligt ATP-touren følges tæt, hvor favoritterne er Rafael Nadal og Frederik Løchte.