Der er færre jyske hold med i holdturneringen, eliten har dermed færre pladser at dyste om for kontinuerlig matching af niveau. Det giver udfordringer i et geografisk område, der historisk set har været udfordret på medlemssiden. Alligevel ser bestyrelsesmedlem i JTU og DTF, Simon Verner, positivt på fremtiden.

I sidste sæson vandt Give TK for anden gang på for år guld for herrehold i den udendørs holdturnering. Var det sensationelt? Måske hvis man bevæger sig ti år tilbage i tiden, hvor Give ikke var en klub, der på nogen måde havde markeret sig rent tennismæssigt herhjemme.

Det er der via en række ildsjæle lavet om på. Med en solid base i spillere fra hele Jylland og Fyn, kombineret med et par dygtige tyskere, er det lykkedes at skabe et mandskab, der kan spille lige op med, og ofte også besejre, de mange hold fra hovedstaden. Hovedstaden, der pr. definition bare har lettere ved at skabe og fastholde fundamentet for tophold i landets bedste rækker.

Et glimrende eksempel på det er Anders Grinderslev. Selve indkapslingen af de mange flotte præstationer Give har leveret de senere sæsoner. Uagtet Grinderslev nød tilværelsen og sammenholdet i Give, så har en klub som KB bare flere ting at tilbyde, præcis som København har det. Derfor blev han, som så mange andre jyske spillere gennem tiden, fristet af de mange muligheder i en hovedstadsklub.

Den, og mange andre historier, er med til at udfordre evnen til at skabe en elite med et solidt fundament i jyske tennisklubber. Er det et problem, at dygtige spillere forfølger deres potentiale i elitemæssigt større klubber? Nej, det er vel i grunden sund fornuft. Det skaber bare udfordringer for den fødekæde af jyske spillere der er ambitionen at skabe, hvis antallet af hold i holdturneringen er meget få, da udviklingen så stagnerer grundet manglende muligheder for at udfolde sig i holdturneringsregi.

Naturligvis er det individuelle turneringer, hvor der er masser af jyske spillere. Udfordringen er bare, at hvis seniorspillerne, der oftere primært spiller holdturnering, er fraværende, så mangler de unge lokale forbilleder. Det kan de fleste sætte sig ind i, at det er lettere at spejle sig i de lokale forbilleder man møder i klubben, end dem man kan se to timer hver anden uge i sommerperioden på Sport Live.

Manden med kasketterne ser muligheder

Skal man for alvor have svar på, hvordan den aktuelle tilstand er i tennissporten i Jylland, så er Simon Verner manden at spørge. Han har mange års erfaring fra blandt andet flere cheftrænerjob i hovedstaden og ansættelse i Dansk Tennis Forbund. I flere omgange og også aktuelt er han ansat som cheftræner i Esbjerg Tennis Klub, præcis som han er bestyrelsesmedlem i både Dansk Tennis Forbund og Jysk Tennis Union. Her har han en føling med, hvad der rør sig på nationalt, men også lokalt rundt om i de jyske klubber.

Tennisavisen har stillet Simon Verner en række spørgsmål om, hvordan han opfatter tilstanden i de jyske klubber.

Hvordan vil du betegne den generelle sundhedstilstand i Jysk Tennis?

Det handler vel om perspektivet 😊. Men altså jeg vil gerne understrege, at vi ser en stor opbakning til holdturneringen. Jeg er helt enig i, at den sagtens kunne være større. Det er noget af det vi hele tiden arbejder med, at få flere med. Men set i forhold til det medlemsgrundlag vi har rundt om i klubberne, så er det positivt, det antal hold der er tilmeldt fra de jyske klubber.

Det har været et tilbagevendende fænomen, at de jyske klubber har haft svært ved at vende skuden, hvad er den helt store forskel på tennis i Øst og Vestdanmark?

Det er jo et postulat – og ikke så konkret. Der er fine eksempler på jyske klubber, der har gjort det vældig flot de senere år. ØBG er f.eks en ny klub, der er vækstet helt vildt, fået indendørsbaner, padelbaner, etc. på rekordtid. Det er dog indlysende, at tennis i Jylland stadig har udfordringer – især kan turneringsspil være vanskeligt, da der ofte skal tilbagelægges store afstande.

Det er jo dog optimistisk omkring, vi kan løse over tid. Det kræver dog et langt sejt træk, hvor alle dele af Jylland er repræsenteret i såvel hold- som individuelle turneringer. Vi har også kæmpet at finde tilstrækkeligt med trænere. Vi er meget afhængige af, at vi løbende får uddannet en masse unge mennesker, der kan forestå træningen i klubberne. I den forbindelse har vi en god dialog med DTF ift. fleksibel afholdelse af trænerkurser.

Hvad arbejdes der med for at forbedre vilkår?

I JTU har vi valgt at investere et stort beløb i aktiviteter – kort fortalt, så er der fri leg, for klubberne, hvis de ønsker at lave aktiviteter for andre end deres egne medlemmer. Jeg har endnu ikke oplevet, at vi har sagt nej til en ansøgning.

Kan Padel i forbindelse med tennisbaner være en løftestang, og hvorfor/hvorfor ikke?

Bestemt! Jeg synes det er vigtigt, at padel bliver forankret i foreningsregi – de danske tennisklubber. Padel-tennis og tennis komplemænterer hinanden – både som pædagogisk redskab og som ekstra aktivitet. Derudover, så er jeg sikker på, at tennisklubberne vil kunne tilbyde aktiviteter for børn. Pay and play er ikke særlig børnevenligt.

 

Flot DM guld til Give, men hvordan har eliten det i Jylland set over en bred kam?

Den har vel haft det bedre, men det kan der være mange årsager til. Jeg noterer mig med glæde, at der er flere MEGET dygtige tennisspillere, der kommer fra Jylland, der pt. spiller for klubber på Sjælland. Det har jeg på ingen måde ondt i maven over, så længe det går dem og dansk tennis godt – tværtimod.

Forrige artikelEn begynderguide til tennis
Næste artikelEr udlændinge på danske klubhold et problem?
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.