Både i landets bedste og næstbedste rækker er spillere fra udlandet et velkendt fænomen. Det til trods, så stilles der løbende spørgsmål ved, om de decideret skader udviklingen af dansk tennis.

I superligaklubben Brøndby IF er man stolte. Stolte over at have en klub funderet på de traditionsrige danske foreningsværdier, krydret med kapital og tårnhøje ambitioner om at gøre sig gældende i toppen af dansk fodbold samt udforske det europæiske fodboldlandkort.

Udenfor Brøndby Stadion på den københavnske vestegn hædres alle nuværende og tidligere blå/gule spillere, der har opnået landskampe. En lang række af dem er opvokset og opdraget i egne rækker. Når først kampen fløjtes op, så er alle 11 Brøndbyspillere lige værdifulde, men det ligger i klubbens DNA, at en andel af klubbens profiler meget gerne må være egen avl.

At en stor del af den kapital eventyrlystne erhvervsfolk skyder ind i fodboldklubben, anvendes på dyrt indkøbte udenlandske profiler, det sættes der kun ganske sjældent spørgsmålstegn ved. Det blev dog bemærket, da Brøndby for et par år siden, som det første hold i den danske superliga, startede en kamp uden en eneste dansk spiller på banen.

Selvom fodbold og tennis er forskellige størrelser i Danmark, så er der alligevel grund til sammenligning. For de kritiske røster, der igen og igen fremfører, at udlændinge i de danske tennisklubber fortrænger talenter af egen avl fra holdene, eksisterer stadig. Med færre pladser på de enkelte hold, med markant færre penge i omløb, så ville det vel give mening at tænke udvikling og ikke kynisk betale sig til succes via udenlandske profiler. Eller hvad?
Den tidligere finske topspiller, Jarkko Nieminen, spillede i en årrække for KB, og er den mest prominente spiller som har optrådt i den danske Elitedivision

Tennisavisen har bedt sportschef i KFUM, Thomas Skouboe, om at besvare en række spørgsmål der kredser sig omkring emnet. KFUM er placeret i landets næstbedste række for herrer, hvor de typisk har 1 udenlandsk spiller med pr. holdkamp.

Hvad er jeres tanker om at bruge en udenlandsk spiller på jeres hold kontra et rent dansk hold?

Vores målsætning er at have et godt hold, der kan gøre sig gældende i dansk tennis. Samtidigt vil vi være med til at hæve niveauet i dansk tennis og give alle mulighed for at se god tennis, når der er holdkampe.

Gør I noget, for at en udenlandsk spiller bliver andet end blot en købespiller?

I mine øjne er det en misforståelse at kalde en spiller for en ”købespiller”, fordi de er udlændinge. Jeg kender flere danske spillere, der har shoppet rundt, og har gode aftaler med deres klub. De er vel så også ”købespillere”? Naturligvis er udenlandske spillere ikke en del af den daglige træning, men spillerne kan være en del af klubben på andre måder. Vi prøver at integrere vores spillere i klubben. Det kan være ved de træner med, eller bor hos trænere / spillere i klubben, når de er med på holdet. Vi har været heldige, med de fleste af dem vi har benyttet, at de har været med os længe. Ofte engagerer de sig meget i holdet. Holder sig opdateret og deltager i arrangementer.

Hvad tænker du om det signal det sender til klubbens unge spillere, at man køber sig til en spiller i udlandet?

Min oplevelse er, at de tager det positivt. Det giver mulighed for at se god tennis og viser, at tennis er internationalt. De får mulighed for at se andre end Tordenskjolds soldater. Ofte samler vi langt flere tilskuere, når vi har en god udlænding i 1.single – end når vi kommer uden.

Er det for at forstærke holdet I gør det?

Vi gør det for at have en bredere og mere homogen trup. Ofte gør vi det også for at tilføre noget ekstra på toppen. For det handler om at være konkurrencedygtig. Det er præmissen for at være med, som elitedivisionen og 1.division ser ud anno 2022, og vi spiller for at vinde.
Håbet er at inspirere vores egne spillere, både dem på holdet og dem udenfor, ved at have en spiller med, der lever, spiller og træner fuldtid med sin sport. I grunden mener jeg, at vi har et større problem i forhold til de store udsving der er i, hvordan nogle hold stiller fra runde til runde. Med stort set helt nye hold, hvor man tænker om de sparer penge i visse runder, for så at kunne stille ekstremt stærkt til de afgørende kampe. Det udvander rækkerne, da der ingen kontinuitet er tilbage.

Den her debat er på ingen måde ny, mange større sportsgrene har masser af udlændinge. Hvorfor tror du, den bliver ved med at eksistere herhjemme?

Den blusser op, når der er ændringer. For 10 år siden var der debat, fordi nogle hold begyndte at bruge en udlænding. Nu blusser det op igen, fordi flere hold har 2 eller flere med.
For mig at se blusser det op, fordi rigtigt mange er navlebeskuende.
De klubber der har samlet (købt måske endda) et godt dansk hold, mener det er vigtigt, at man stiller rent dansk. Den danske 4.single – der i øvrigt ikke altid passer sin træning – mener det er dumt at ta’ en tysker ind på holdet, for så spiller han ikke. Påstanden er, at det er dårligt for dansk tennis. Jeg tænker, det er godt. Det dygtige rene danske hold får nogle andre, bedre modstandere og den danske 4.single der gerne vil spille – men ikke træner, begynder måske at træne hårdere og mere. Hos KFUM har vi flere hold i klubben, og alle vores spillere kan blive matchet på vores hold.

Jeg respekterer fuldt ud, at man ikke ønsker at bruge udlændinge, men også at man ønsker at bruge.
Det må være den enkelte klubs valg, hvad de finder rigtigt for deres egen klub. Generelt er det med til at øge konkurrencen og gøre niveauet bedre. For niveauet bliver ikke pr. definition bedre, bare fordi Hansen møder Jensen. Alternativt bliver dansk tennis middelmådigt. Det vigtige er bare, at man som klub har et klart mål, med det man gør.

Er et drømmescenarie at I bliver så gode, at I kan stille rent dansk? Eller er der god energi i input udefra, så I vil blive ved med det?

Overordnet set er det positivt, at man henter inspiration udefra og giver dansk tennis en lidt større palet at male fra. 1.division er bedre end i mange år for tiden, og skal vi holde det niveau og have seværdigt tennis, så er udenlandske spillere vejen frem. Bredden i dansk tennis er ikke stor nok til, at alle klubber har rene danske hold.

Forrige artikelJysk tennis: Det er ikke så ringe, endda
Næste artikelPadel: Ny formand vil samarbejde på mange fronter
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.