Efter nyheden om Landstræner Kenneth Carlsens ansættelse i HIK har Tennisavisen spurgt HIKs Cheftræner Morten Christensen, hvad High Performance Unit projektet går ud på.

Som indledning til samtalen med Morten Christensen, blev han helt udenfor dagsordenen spurgt om, hvad der kunne være forklaringen på, at hans egen generation med eksempelvis Michael Tauson, Peter Bastiansen, Frederik Fetterlein – der kunne også nævnes et par stykker mere – ikke opnåede en tennis-karriere, hvor nogle af dem kunne gøre sig gældende i top 100.

Flere af dem havde glimtvis i både Davis Cup og den hedengangne Copenhagen Open vist, at de kunne spille op med de bedste – og endda nogle gange vinde, som mange eksempelvis husker, da Tauson besejrede gruskongen Thomas Muster, Fetterlein slog Stefan Edberg, og Morten har også selv slået flere top-spillere.

Mortens svar var, at der i dansk tennis manglede tilstrækkelige muligheder for at yde spillerne den nødvendige støtte, så de var i stand til at fungere som professionelle i et internationalt miljø, hvilket dog ikke hindrede at spillere som Tine Scheuer-Larsen og senere Kenneth Carlsen opnåede fine placeringer på ranglisterne, og at Michael Mortensen markerede sig flot i både herredouble og sammen med Tine i mixeddouble.

Tennisspilleren Hannah Viller Møller
Hannah Viller Møller er suveræn i sin årgang. Foto: Sportsfotograf.com.

Inspiration fra den spanske tennisskole

Ovenstående nævnes fordi det kan være en del af inspirationen til nogle af de tanker, som ligger bag HIKs initiativ til oprettelsen af førnævnte High Performance Unit, hvor HIK ønsker at skabe et miljø og en kultur, hvor de allerbedste talenter helt ned til 10-års alderen får en klar fornemmelse af, hvad der kræves for at blive en professionel tennisspiller.

HIK forsøger at drage lære af den spanske tennis-skole, og derfor har de ansat Jose Silva, som er portugiser og har trænet de bedste juniorer i Spanien, både på La Manga og Moya akademiet og på John McEnroes akademi.

Ansættelsen af Silva fik ikke den store opmærksom hed i Pressen, som primært fokuserede på ansættelsen af Kenneth Carlsen.

Morten fortæller, at de unge spillere i 10 til 14-15 års alderen skal lære, hvad der skal til – også rent fysisk – for at blive en god tennisspiller, og derfor bliver der i opbygningen tilknyttet fysisk træner, som sørger for at den fysiske træning, bl.a. med opvarmning implementeres i træningen, hvor der tilstræbes større kvalitet frem for kvantitet, hvor Kenneth Carlsens meget intensive og tempo-baserede træning sammen med Jose Silvas fysisk-prægede elementer i sin træning kommer til sin ret.

Derved er intentionen, at klubben kan skabe den kultur og de rammer, der skal til for at de kan udvikle sig at blive internationale spillere.

I øjeblikket er det ganske få spillere, det drejer sig om, men på længere sigt er håbet, at det kan blive endnu flere.

Morten er med på, at de muligvis kun kan holde på nogle af spillerne til de er 16-17 år, men hvis ikke det bliver startet op nu, sker der ikke noget, da det i den alder under alle omstændigheder vil være for sent at begynde at sende dem ud, hvis man gerne vil have top 100 spillere.

Han medgiver dog, at det både giver spillerne gode oplevelser og er med til at højne niveauet i dansk tennis, når 17-21 årige deltager internationalt, men hvis de ikke allerede forinden har fået den fornødne ballast, vil løbet være kørt hvad angår muligheden for at nå til tops.

Tennisspilleren Holger Vitus Nødskov Rune
Europamester Holger Rune vil også indgå i HIKs nye satsning. Foto: Sportsfotograf.com.

For få danske spillere har top 100 potentiale

Som Morten ser det, er der i dag herhjemme højst 4-5 spillere, der har potentiale til at blive top 100 spillere, og målet er at få flere af dem, og derfor er det vigtigt, at man fra starten lægger grundstenen hos de yngste med den rette fysiske og tekniske træning samt forståelse for det rent taktiske inden puberteten, hvor det ellers vil være for sent.

Morten pointerer vigtigheden af, at der er kvalitet i træningen. Efter hans opfattelse tilbringer nogle spillere mange timer med bare at “hugge” bolde af sted, hvilket nogle gange skader mere end det gavner. Ofte spiller de for meget tennis med træning og turnering blandet sammen “hulter til bulter”, hvilket slider for meget og ikke har den rette effekt.

Derfor skal spillerne lære at skelne mellem, hvornår man træner og hvornår man spiller turneringer og kende den cyklus, som anvendes som professionel tennisspiller.

Angående antallet af spillere fortæller Morten, at der bliver tale om en High Performance gruppe på ganske få spillere, som man giver økonomisk støtte og tilknytter fysisk træner og fysioterapeaut.

Derudover bliver der endvidere en gruppe, som opfatter spillere ned til 9-11 år, hvor man vil finde ud af, hvad der kan være af potentiale til fremtidig rekruttering.

Som eksempler på spillere, der “ligger lige til højrebenet”, nævner Morten Hannah Viller Møller, Sebastian Grundtvig og Holger Rune, som allerede har internationalt niveau, men derudover er der ikke mange, heller ikke i Danmark som helhed udover nogle enkelte, der lige nu har vist det fornødne potentiale.

Der er dog ingen garanti for, at de nævnte spillere udvikler sig som forventet, og i så fald er Mortens budskab, at vi så må have fat i de næste, og tages der ikke fat allerede nu, kommer det aldrig.

Tennisspilleren Sebastian Grundtvig
Sebastian Grundtvig er en af HIKs store talenter. Foto: Sportsfotograf.com.

Andre klubber og Team Danmark opfordres til at støtte talentudvikling hos de yngste

Morten afviser, at det er intentionen at talentudviklingen i Danmark fremover kun kommer til at foregå i HIK, og han opfordrer de øvrige danske elite-klubber til at tage tilsvarende initiativer, så niveauet i den danske elite kan højnes.

Morten fremsætter desuden kritik af Team Danmark, som godt vil starte et elitecenter, når vi har spillerne – lidt som hønen og ægget – vi får ikke eliten uden et elitecenter. Selvom Team Danmark ikke mere har en aldersgrænse, er det alligevel sjældent at spillere kan få støtte, inden de deltager i senior-turneringer, og derfor forventer Morten ikke Team Danmark støtte til nogle af de nævnte spillere foreløbig.

Klubbens intention er at spillerne støttes økonomisk og kan få træner med til turneringer, men klubben har ikke tilstrækkelig økonomi til at dække alle udgifter. Morten håber dog på, at det kan lykkes, at få kommunen eller sponsorer til at støtte op om projektet, da klubben ikke – i lighed med en konkurrerende klub – har en kommune eller erhvervsklub til at støtte med indtil halvdelen af budgettet.

Holdturneringen nedprioriteres i forhold til talentudvikling

HIK vælger derfor at prioritere anderledes, hvilket eksempelvis betyder, at klubben ikke prioriterer 1. holdet og DH-turneringen. Spillerne får at vide, at deres drøm skal være at blive gode tennisspillere, og det skal hverken være spillernes eller klubbens drøm at vinde DH-turneringen.

Som eksempel på denne prioritering nævnte Morten, at han lige har været med 6 HIK piger i Berkeley, Californien, hvor Morten tidligere var træner i 3 år.

Pigerne spillede mod lokale universiteter, hvilket niveau-mæssigt svarer til at spille Futures, og derfor spillede de ikke en holdkamp i samme periode.

Ved samme lejlighed så de i øvrigt finalerne i Fairfield, som ligger i nærheden, og de støttede Frederik Løchte Nielsen og Johan Brunstrom, da de forleden vandt titlen i double.

Efter interviewet kaldte arbejdet, hvor cheftræneren skulle træne to af klubbens talenter, Martha-Elisa Stemann og August Kofmann, som begge først forsøgte at få et solo-portræt.

Morten Christensen, Martha-Elisa Stemann og August Kofmann
Foto: Tennisavisen
Forrige artikelChallenger Knoxville: Ny titel til Løchte sammen med “ønske-makker” Brunstrom
Næste artikelITF Junior Mexico: God start for ambitiøs Holmgren i første Grade A
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.