Wimbledons 142. udgave er synonym med jordbær med fløde, champagne og en ny sejr til Federer.

Artikel skrevet af gæsteskribent: Daniel Stefansson

Græsset er velplejet, tilskuerne velklædte og tennisspillerne iført klinisk hvidt sportstøj. Alt er som det plejer, når All England Lawn Tennis and Croquet Club lægger baner til tennissportens største turnering i Wimbledon i London.

Wimbledon er og bliver en skelsættende turnering for flere tennisspilleres karrierer. Her kæmper man ikke kun for at besejre sine modstandere men også om at få en fremtrædende plads i tennishistorien.

“Federer er god til at lytte til og passe på sin krop” – Kenneth Carlsen

Sådan en position har Roger Federer allerede – og når champagnen er drukket og de sidste jordbær er spist søndag den 15. juli, vil Federer formentlig atter stå med titlen og nyde, at der skal et par generationers tennisspillere til, før end at hans rekord på 9 titler på græsset kan overgås. Hvis da nogensinde.

Når Federer synes at være den oplagte vinder i et ellers stærkt felt med flere tidligere Wimbledonvindere (Nadal og Djokovic), beror det på en kombination af god karriereadministration, viljen til at fortsat at udvikle sit talent og en stor tilpasningsevne.

Kenneth Carlsen siger: ”Federer har været god til at passe på sig selv og pleje sin karriere – ikke mindst fysisk, hvor han har undgået større og længerevarende skader. Han er god til at lytte til og passe på sin krop”. Carlsen ser også som en del af forklaringen på, hvorfor Federer stadig er i verdenstoppen i en relativ høj alder, i det strategiske valg, som Federer har truffet om at begrænse antallet af de turneringer, han deltager i. Det øger hans chancer for at tilrettelægge sin sæson optimalt og ”peake” på de rigtige tidspunkter.

Gerry Weber Open - Day 3
Roger Federer ses her ved Gerry Weber Open 2014 i Halle, Tyskland

At Federer formentlig er den mest talentfulde spiller i historien, vil næppe undre Tennisavisen.dk’s læsere. Men måden, han har arbejdet med og videreudviklet sit talent på i de senere år, har været en medvirkende årsag til, at han efter nogle titelfattige år for alvor er kommet godt tilbage i 2017 og 2018. Det er især fra baghåndssiden, at Federer i dag spiller hurtigere og mere varieret.

Han tager bolden tidligt, angriber mere og endda også på modstanderens server. Inspirationen fra årene med Edberg som træner synes at være tydelig her. Den ekstra dimension i Federers spil ser især ud til at have givet bonus ikke blot i hans interne opgør mod ærkerivalen Nadal, som ellers har været god til at presse Federer maksimalt i baghånden, men også på titelsiden, hvor 2017 kastede 7 titler af sig, og hvor 2018 foreløbigt har givet 3 titler i 6 turneringer.

Federer evne til at tilpasse sig med succes til følge har ifølge Carlsen givet ham et endnu større mentalt overskud og en øget selvtillid. Med dette som bagtæppe er det meget svært at se, hvem der kan forhindre Federer i på ny at skrive historie i i London.