Kristie Ahn er historien om en ganske usædvanlig tennisspiller. En spiller, hvor forældrenes pres på ingen måde handlede om pace af sportskarrieren. Nærmere tværtimod.

18.500 dollars.
Så mange penge stod den 16-årige amerikaner Kristie Ahn til at modtage, efter hun i 2008 havde kvalificeret sig til US Open i New York. Født og opvokset få kilometer fra det store tennisanlæg var det lige her, hun drømte om at spille. En drøm der allerede i teenagetiden blev indfriet. Det virkede utopisk, nærmest utænkeligt, at der skulle gå 11 år inden hun igen ville være en del af hovedturneringen i årets sidste Grand Slam-turnering.

Der var dog et problem. Et stort problem.
Hvis Kristie Ahn valgte at modtage præmiepengene, ville hun samtidig fraskrive sig muligheden for at spille på College og få en uddannelse. Den unge pige var klar til at tage det store sats, modtage pengene og gå efter sejren i New York.
Hendes far, Don Ahn, var ikke enig.
Uanset om datteren vandt US Open, så skulle hun ikke modtage præmiepenge. Hun skulle på college.
”At spille tennis uden en uddannelse er ingenting. Du er nødt til at få en uddannelse for at kunne leve et almindeligt liv som samfundsborger,” lød det fra Don Ahn.
Kristie var ikke enig, men hun valgte at følge faderens anvisninger. Hun gik på Stanford i fire år, hvor hun blev kaptajn for skolens tennishold. Drømmen om et liv kun med tennis var dog ikke svækket efter fire år i college. Tværtimod.
Med en uddannelse på plads gik Kristie Ahn igen til faderen. Der skulle forhandles.
”Far, nu du ikke betalte for mit college (fik scholarship), kan vi så ikke aftale, at du støtter min tennis i tre år. Jeg vil spille tennis, det er min drøm, en drøm du i første omgang afskar mig fra at udleve,” lød salgstalen fra Kristie Ahn.
Den virkede.
Farmand gav hånd på tre års økonomisk støtte til datterens jagt på succes i international tennis.

Tæt på et stop i 2017
Da 2017 nærmede sig sin afslutning, stod faderen klar med en nedtælling. Sådan følte datteren Kristie det i al fald. Det var sidste år af den aftale på tre år, de to havde indgået med hinanden. Mod slutningen af året begyndte resultaterne at blive bedre. Kristie kunne nu selv leve af sin sport. Det ændrede dog ikke på den følelse hun havde, når hun tænkte på forældrene.
”Jeg følte han stod med mange spørgsmål. Er du klar til dit nye liv? Har du dit CV klar?”
Kristie Ahn havde ikke et CV klar. Langtfra. Hun gik stik mod den tradition asiatiske familier ofte har. Her vægter uddannelse og sikkerhed højere end at følge drømme.
”Det kan være svært at forstå, men for os asiater kan du ikke få en god uddannelse og jagte drømme samtidigt. Derfor var det lidt af et oprør for mig. Jeg følte bare, at jeg måtte give tennis det maksimale. At jeg ville kunne sige, alle muligheder var udtømte, når jeg stoppede,” forklarer Kristie Ahn i et interview med New York Times.

Et link mellem far og datter
Via et Wild Card og flere store præstationer nåede Kristie Ahn fjerde runde ved dette års US Open. En præstation der giver mere en 1,5 millioner kroner i præmiepenge. Dem har hun sat ind på kontoen. Selvom det gør godt for den 27-årige amerikaner, så er det ikke noget der har fået farmand til at se anderledes på datterens karriere.
”Hvis du bliver skadet, så har du ingenting. Der er ikke nogen A-kasse. Du er bare sulten og uden penge,” som han udtrykker det.
Han har dog set, hvordan datteren via tennis, og tiden på Stanford, har opbygget en række menneskelige egenskaber. Egenskaber, der kan bringe hende langt i livet efter tennis.
”Hun er en født leder. Hun er god til at kommunikere med mennesker. Hun forstår dem, hvad de tænker. Alle elsker hende. Det er sådanne egenskaber det private erhvervsliv i USA har brug for,” fortæller Don Ahn.

Profil i spillerråd
At faderens ord ikke er taget ud af ren kærlighed til datteren, bekræfter briten Johanna Konta. Hun har i den senere tid siddet i WTA´s spillerråd med Kristie Ahn.
”Hun er meget intelligent. Hun er dygtig til at engagere folk. Hun er behagelig at snakke med. Hun gør en stor forskel i rådet. Hun udtrykker sine holder på en sympatisk og selvtillidsfuld måde,” forklarer Johanna Konta.

Selvom hun har taget beslutninger, der går imod forældrenes mening, så udfordrer Kristie Ahn igen mor og far. Denne gang har hun sagt, at det vil være skidt for fremtiden efter tennis, hvis hun ikke fuldfører den to-årige periode hun er valgt til spillerrådet i. Den udløber efter næste sæson.
Faderen har sagt: ”Det er dit valg, men du bliver ikke yngre”.

I en alder af 27 har Kristie Ahn efterhånden mange års erfaring med at tænke både sig selv, men samtidig bevare respekten for forældrenes holdninger. Den seneste tids store sportslige succes har gjort, at drømmen om endnu flere sportslige triumfer får lov at leve. Lidt endnu.

Forrige artikelNy mand i spidsen for KBs tennisafdeling
Næste artikelTilfældigheder sendte tidligere WTA-stjerne til Odense
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.