Anastasia Yakimova ved stadig, hvordan man svinger en tennisketsjer. Hun vandt i år Leschly Cup med finalesejr over Karina Ildor. Til dagligt er hviderusseren træner i Fruens Bøge Tennisklub i Odense.

26 og sendt på pension
Det lyder som et skrækscenarie for de fleste, men for Anastasia Yakimova er det i dag en fortælling, der rækker langt videre end et ærgerligt karrierestop. Det er seks år siden kroppen sagde stop, og den hviderussiske topspiller med et helt liv bygget op omkring tennis måtte se sig om efter andre muligheder. At æblet ikke falder langt fra stammen, stod dog hurtigt klart. Tennis var, er og vil altid være en del af hviderusserens liv.
– Det ikke at kunne være 100 %, når du er en del af toppen i international tennis, det er ikke holdbart. Jeg havde spillet på WTA-touren i 11 år, hvilket godt kunne mærkes på kroppen. Jeg ville derfor tage en lille pause og se, hvordan mine kompetencer var indenfor trænergerningen. Det var fra starten en kæmpe oplevelse. En oplevelse der motiverede mig så meget, at jeg aldrig tænkte over at starte som spiller igen. Jeg fortrød end ikke mit valg, fortæller Anastasia Yakimova.
Hendes højeste placering på WTA-ranglisten var nummer 49 i single. Bedste resultat i Grand Slamregi kom i 2007, da hun nåede til tredje runde af Australian Open. Tre sæsoner lykkedes det Yakimova at slutte året blandt verdens 100 bedste spillere i single.

Danmark ved en tilfældighed
I Spanien fik hun muligheden for at blive medejer af en tennisskole, der blandt andet arrangerede en årlig international turnering for ungdomsspillere. Her var cheftræner Frank Petersen fra Sønderborg fast på gæstelisten med en gruppe danske juniorer. Relationen blev etableret og Yakimova blev inviteret til Danmark som gæstetræner på en sommerskole for elitespillere.
– Det er omkring fem år siden mit første besøg til Danmark, jeg er kommet hver sommer siden dengang. Da muligheden opstod for, at jeg kunne få et trænerjob i Danmark, så slog jeg til. Det var Frank, der opfordrede mig til det. Det passede mig perfekt, da det var på et tidspunkt, hvor jeg søgte nye faglige udfordringer, fortæller Anastasia Yakimova.
Udover at være en del af førsteholdet i Fruens Bøge Tennisklub og spille en stribe nationale turneringer, så fungerer hviderusseren som træner for klubbens bedste spillere. En ganske unik mulighed for en dansk provinsklub at tiltrække en træner med så stor international erfaring som Anastasia Yakimova har.

Verdener til forskel
En ting er, hvordan vi ser os selv. Det vil nok aldrig helt være et 100 % retvisende billede. Vi vil nok mene, at vi danskere gør det meget godt. Ikke mindst når det kommer til at give vores børn de bedste muligheder og sørge for, at alle bliver en del af samfundet.
For Anastasia Yakimova har tiden i Danmark været interessant på dette område. Det har lært hende en del om, hvordan man kan angribe livet. Ting der ikke var en del af den opvækst hun fik i Hviderusland.
– Da jeg startede som helt lille med tennis i Hviderusland, var der ingen mulighed for at spille tennis ”for sjov”. Alt handlede om at blive professionel og tjene penge. Det er en kontrast til den verden, jeg i dag lever i her i Danmark. Børnene har mange muligheder, hvilket gør de kan prioritere tennis på præcist det niveau, de selv har lyst til. Det er den helt store forskel på mit tidligere og nuværende hjemland. Her i Danmark er der langt flere, der spiller tennis, fordi de kan lide det. Det er en dejlig oplevelse for mig at se, at man kan nyde tennis uden nødvendigvis at stræbe efter resultater. I mit daglige arbejde er det dog de seriøse spillere, dem med ambitioner, jeg træner. Det er, og vil altid være, dem der ligger mit hjerte nærmest, forklarer Yakimova.

Selvom der er store forskelle på Hviderusland og Danmark, så er der også mange ligheder. Ifølge Anastasia Yakimova er det at være tennisspiller et godt udgangspunkt for de fleste unge. Det kan hjælpe dem videre i livet også uden ketsjer og tennisbolde.

– At dyrke sport holder dig i gang, du er aktiv. At konkurrere og selv løse problemerne giver unge vigtige redskaber. Redskaber de kan bruge senere i livet. For når du står derude på banen, så er det kun dig selv, der kan finde løsninger. Der er ingen du kan få til at gøre tingene for dig. Det har jeg haft stor gavn af, også i mit liv udenfor tennisbanen, fortæller hviderusseren.
Hun medgiver, at det stadig den dag i dag kan være svært helt at undvære WTA og tennis på højeste niveau. Rejserne rundt i verden, oplevelserne og livet på første klasse. Omvendt understreger Anastasia Yakimova, at hun i høj grad ser tennis som en uddannelse i livet. En uddannelse på samme niveau som den universiteter kan tilbyde. En uddannelse der indtil videre har ført hende til Danmark. Og mon ikke de lokale tennisspillere i Odense med tiden kunne blive inspireret af Yakimovas historie. Det må man da håbe.