Mens mange idrætsforeninger har lidt under Covid-19, så har tennisklubberne landet over haft stor succes. Efter en årrække med mindre medlemsstigninger går tennissporten i Danmark markant frem i de netop publicerede medlemstal fra DIF og DGI.

10.000 medlemmer på bare ét enkelt år.

En cocktail af dygtige klubber, corona og padel skaber den enormt positive udvikling, hvis man spørge forbundet selv.

Fra 2019 til 2020 er medlemstallet i de registrerede klubber under Danmarks Idrætsforbund og DGI vokset fra 74.743 i unikke medlemmer i 2019 til 85.501 i 2020. Det er en stigning på 14,4 procent.

Unikke medlemmer betyder, at medlemmer der er registreret under både DGI og DIF ikke tæller to gange. Det er det højeste antal medlemmer registreret i dansk tennis siden DIF og DGI i 2012 begyndte at lave fælles medlemsopgørelse. Det er det højeste antal aktive medlemmer i danske tennisklubber siden 2004.

”Det er nogle helt fantastiske medlemstal. Klubberne har gjort en kæmpe indsats i et år med skiftende betingelser på grund af corona. På nogle måder har corona gjort tennissporten mere attraktiv, fordi der er god afstand indbygget i sporten. Under alle omstændigheder har vi nu et unikt udgangspunkt, som vi sammen med klubberne kan arbejde videre ud fra,” siger Mogens Spangenberg, der er landsformand for DGI Tennis.

Det er fjerde år i træk, at medlemstallet i danske tennisklubber er opadgående.

Ingen tilfældighed

Som Mogens Spangenberg beskriver, så har tennis under Corona haft en stor fordel. Afstand. Dermed var sporten blandt de første, der fik lov at lukke op i foråret 2020. Det betød, at rigtig mange danskere kastede sig ud i at prøve kræfter med tennissporten. Hvorfor? Fordi alt andet var lukket ned.

Spørger man formand i Dansk Tennis Forbund, Henrik Thorsøe Pedersen, så er det en vigtig del af forklaringen på den positive udvikling. Det er dog ikke den eneste årsag.

Henrik Thorsøe Pedersen
Sportsfotograf.com

”Klubberne og tennissporten var i forvejen inde i en rigtig god udvikling. Corona-situationen har så sat turbo på tilstrømningen til sporten. Jeg vil vove den påstand, at hvis corona-virus var kommet for fem år siden, havde vi ikke set samme positive afsmitning på vores medlemstal. Så klubberne fortjener en enorm ros,” siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Bredt funderet fremgang

I mange år har der været en udbredt fortælling om, at alt udvikling i dansk tennis foregik i Storkøbenhavn. Hvis man dykker ned i de regionale tal for medlemsudviklingen i tennissporten herhjemme kan man, en gang for alle, aflive den myte. Der er fremgang i alle 14 DGI-områder og i alle tre DTF-unioner.

Den procentuelle vækst er størst i Jylland, på Midt- og Vestsjælland og Bornholm. Også i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor landets største klubber er placeret, er der pæne medlemsstigninger med cirka 1900 og 1200 medlemmer.

”Det er super positivt, at medlemsvæksten er så jævnt fordelt på tværs af landet. Det giver større sammenhængskraft og energi i tennissporten, når det er så tydeligt i alle egne af landet, at det virkelig kan betale sig at gøre den store indsats, som klubberne gør,” siger Mogens Spangenberg.

Det er især de 19-24-årige, der har fundet vej til tennisbanerne rundt om i landet. I denne alderskategori er medlemstallet steget med hele 48 procent. Hos de 13-18-årige er stigningen 22 procent, mens der er 21 procents fremgang i den store gruppe i alderen 25-59.

Padel hjælper godt på vej

Sker medlemsfremgangen ikke bare fordi tennissporten også organiserer den hastigt voksende sportsgren Padel?

Svaret er både ja og nej. For nok står padelsporten for en del af væksten, men der er stadig kun registreret 3406 padelmedlemmer i DGI og Dansk Tennisforbund. Så andelen af medlemmer er, set i forhold til det samlede medlemstal, en mindre del.

Der er dog ingen tvivl om, at en tennisklub kan tilbyde medlemmerne padel har en gavnlig effekt.
woman learning in paddle tennis class

I tennisklubber med padelbaner er medlemstallet steget med 22 procent, mens det i klubber uden padelbaner kun stiger med 13 procent.

”Tennis og padel er et rigtigt godt match i foreningsregi. Klubber, hvor medlemmerne spiller begge dele, oplever mange synergieffekter med spillere, der både spiller det ene og det andet. Vi ved, at padel virkelig er på vej frem i Danmark. Samtidig er det rigtig dejligt at konstatere, at det samme gælder for tennissporten,” fortæller Henrik Thorsøe Pedersen.

Det er dog ingen tvivl om, at den eksplosive vækstrate vil være svær at fastholde de kommende år. I løbet af sommeren er det meste af Danmark vaccineret mod Covid-19, hvilket vil betyde det meste af idrætsverdenen igen åbner op. Særligt til efteråret, hvor de traditionelt stærke indendørssportsgrene som håndbold, badminton og svømning åbner op, vil tennis med en konstant haludfordring blive testet. Er den flotte fremgang et udtryk for en hurtig flirt med tennis i mangel af andre muligheder? Eller er flirten blevet til rendyrket kærlighed, så kontingentet også betales i næste sæson? Det spørgsmål bliver interessant at få besvaret, når dette års medlemstal udkommer i april 2022.

Forrige artikelTurneringer uge 20: Grus i maskinen for danske topnavne. Helmi og Sigsgaard på hardcourt. Federer igen på banen
Næste artikelTE Junior Viljandi: 11-årige Andreas Philip vinder sin første Tennis Europe titel
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.