Det skævvrider konkurrencen og ødelægger en del af udviklingen for dansk tennis, når Dansk Tennis Forbund placerer deres elitetræning på KB´s anlæg i København. Sådan lyder bekymringen fra Sportschef i B.93, Bo Mortensen. Sportschefen i Dansk Tennis Forbund forsikrer om, at der er vandtætte skodder mellem KB og forbundets træning.
Et nationalt tenniscenter med tennisbaner, fitness, fysioterapi og alt hvad man ellers kunne drømme om.
Ville der være nogen modstand mod et sådan center? Næppe.
Er der aktuelt penge i dansk tennis til at etablere et sådan center? Næppe.
Selvom ideen igennem årene har været luftet mange gange i forskellige fora, så har realismen i projektet desværre endnu ikke indfundet sig. Stigende medlemstal gør naturligvis økonomien i dansk tennis bedre, men projektet virker stadig som et utopia.
Historisk set havde DTF et fornuftigt samarbejde med Farum om etableringen af et elitecenter i Nordsjælland, hvilket i en årrække fungerede som fast base i Danmark for de spillere, der spillede internationalt. En af dem var Frederik Løchte Nielsen.
Løchte Nielsen har udover en enorm erfaring fra sit liv som professionel også historien på plads, når han i dagligdagen leder og planlægger træningen på DTF´s Elitemiljø på KB i København. En træning der skal understøtte de bedste danske spillere, og dermed styrke de danske landshold. Træningen blev etableret i forlængelse af, at dansk tennis efter en årrække uden støtte fra Team Danmark igen blev en del af støtteordningen. Løchte Nielsen blev ansat og spørger man rundt omkring blandt de danske spillere, så er stemningen yderst positiv omkring træningen, der hjælper spillerne med at have en fast struktur i dagligdagen, når de ikke er ude til turneringer.
Debatten om Elitecentrets placering: Et spørgsmål om balance i dansk tennis – ikke en kritik af konceptet
Bo Mortensen, sportschef i B.93, har i debatforummet Tennissnak rejst en bekymring om udviklingen i dansk talent- og elitearbejde. Ifølge Mortensen bliver arbejdet i stigende grad centreret omkring Københavns Boldklub (KB), hvilket han mener skaber en skævvridning i det danske klublandskab.
“Vi står i en situation, hvor elitearbejdet i stigende grad bliver centreret omkring KB. Det skaber en skævvridning, som mindsker den nødvendige konkurrence mellem klubber – en konkurrence, der er helt afgørende for, at flere trænere, spillere og miljøer kan udvikle sig og løfte niveauet i dansk tennis,” skriver han.
Mortensen foreslår, at Dansk Tennis Forbund (DTF) bør overveje at flytte Elitecentret væk fra KB’s anlæg for at sikre mere lige vilkår mellem klubberne:
“Et konkret skridt mod en mere balanceret udvikling kunne være at placere Elitecentret et andet sted end hos KB. Det bidrager til en negativ spiral, hvor det bliver endnu sværere for andre store klubber at opbygge stærke elitetræningsmiljøer, og hvor spillere i stigende grad vælger at skifte klub.”
Han understreger, at kritikken ikke er rettet mod KB som klub eller DTF som organisation, men mod den nuværende struktur:
“Mit håb er, at forbundet vil tage denne problemstilling alvorligt og arbejde for en mere balanceret fordeling af ressourcer og muligheder. KB skal naturligvis fortsat spille en vigtig rolle i dansk tennis, men ikke på bekostning af udviklingen i andre klubber.”

Debatten har affødt et svar fra Jens Anker Andersen, sportschef i Dansk Tennis Forbund. I en skriftlig udtalelse fastslår han, at Elitecentrets overordnede formål er at styrke dansk tennis internationalt:
“Hovedformålet med Elite- og Talentarbejdet i DTF er at udvikle og fastholde spillere, der kan begå sig på internationalt plan og være en styrke på landsholdene i Billie Jean King og Davis Cup. Det er vi kommet rigtig langt med. Og her har arbejdet på DTF Elitemiljøet været en vigtig byggesten.”
Andersen afviser, at placeringen på KB’s anlæg giver klubben fordele i det daglige arbejde:
“Vi er i DTF meget glade for vores samarbejde med KB omkring banekapacitet til vores Elitemiljø-træning. Jeg kan forsikre om, at der er vandtætte skodder mellem Elitemiljø-træningen og KB-træningen i det daglige.”
Han tilføjer, at Elitecentret har fokus på spillernes individuelle potentiale – uanset hvilken klub de kommer fra:
“Vores daglige leder af elitemiljøet, Frederik Løchte, er rigtig god til at invitere spillere fra forskellige klubber med som gæstespillere. Og ingen fra DTF kigger på hvilket klubnavn, der står ud for spilleren.”
Afslutningsvis påpeger Jens Anker Andersen, at KB’s nuværende styrkeposition først og fremmest skyldes klubben selv:
“Hvis KB i øjeblikket løfter sig lidt over de resterende danske klubber, skyldes det udelukkende KB’s egen indsats.”
Udover Elitemiljøet etableret af Dansk Tennis Forbund har en række andre større danske klubber elitetræning på programmet. Derudover blev Leschly Tennis Academy etableret med base i Hørsholm/Rungsted Tennisklub for efterhånden et par år siden. Et andet træningstilbud en lang række af de spillere, der også deltager i Elitemiljøtræningen på KB, ligeledes anvender. Når man taler med en række af disse spillere udenfor citat, så er meldingen klar. Det er kvaliteten og strukturen i træningen der er vigtigst. Om det foregår på B.93, KB eller i Hørsholm er helt og aldeles underordnet.