Det vides endnu ikke, om den nye gruppe vil skabe en decideret union. Det var dog udgangspunktet, der har fået en række profilerede spillere til at melde sig ind. Kvinder er ikke en del af projektet, endnu.

En alt for lang sæson. For ulige fordeling af de enorme indtægter og en generel utilfredshed med tab af indflydelse. Selvom ATP – Association Tennis Professionals er skabt af spillerne, så har magten i den store organisation ikke altid været hos spillerne. Et råd nedsat af spillerne har en vigtig stemme, men det er langtfra ensbetydende med at dette spillerråd kan få deres vejledninger og anbefalinger trumfet igennem.

I mange år har de mandlige spillere kæmpet med at få afkortet sæsonen. For på den måde at sikre en bedre mulighed for pause og genoptræning mod den nye sæson. En kamp kvinderne på WTA-touren for en god håndfuld år siden vandt, men som mændene endnu ikke er lykkedes med at sejre i.
Det er den grundlæggende årsag til det initiativ verdens bedste tennisspiller, Novak Djokovic, og canadiske Vasek Pospisil, har taget. De har skabt noget ingen endnu rigtig ved, hvad er. I udgangspunktet er det et organ for spillerne udenfor de etablerede rammer under ATP og ITF.
Samtidig har de to opgivet deres roller som en del af lederne i ATP´s spillerråd. Et træk der af mange betragtes som en decideret krigserklæring til ATP. På twitter forklarede Vasek Pospisil sidst i august, hvad årsagen til beslutningen var.
”Det er svært, hvis ikke nærmest umuligt, at have en betydelig indflydelse på de store beslutninger ATP træffer,” skrev Vasek Pospisil.
Novak Djokovic, og den højest rangerede amerikaner, John Isner, trak sig også fra deres poster sideløbende. I første omgang kom disse meldinger fra anonyme kilder, men de er blevet bekræftet fra flere uafhængige kilder. I det hele taget har historien om den nye fraktion i international tennis været omgivet af megen mystik. Fordi serberen endnu ikke selv har taget bladet fra munden i forhold til, hvad han har gjort sig af tanker med projektet.

Det man ved er, at organisationen er for professionelle tennisspillere. Dens intention er at repræsentere de 500 bedste mandlige tennisspillere samt de 200 bedste i double. Det vides ikke, om den nye organisations mål er at arbejde fælles for generelt bedre vilkår, når det handler om internationale tennisspillere. I modsætning til udøvere i amerikanske sportsgrene som NFL, Baseball og NBA er tennisspillere individuelle atleter, der ikke har en fælles overenskomst.

ATP ser initiativ som trussel

En ting er dog sikkert, ATP og en række andre ledere i sportens verden ser den nye organisation som en trussel. Der er iværksat et lobbyarbejde for at forsøge at undgå, at for mange spillere bliver en del af den nye organisation.
I samarbejde mellem ATP, WTA, ITF og Grand Slamturneringerne blev et statement i slutningen af august. En udtalelse der gik på, hvilke perspektiver organisationerne så i den nyetablerede enhed.
”Vi er midt i en tid, hvor endnu mere samarbejde er afgørende. Det er ikke en tid for opbrydning, det er en tid til at opføre sig på en måde, der er for sportens bedste, nu og i fremtiden. Når vi arbejder sammen, er vi en stærkere sport,” stod der i udtalelsen fra organisationerne.
ATP blev etableret for 30 år siden og har en sidestillet organisation, hvor både turneringer og spillere sidder i de udvalg der beslutter, hvor ATP skal drives henad.

Hemmeligt skriv fundet af avis
De svar Novak Djokovic ikke vil give pressen fandt New York Times andre steder. Et brev serberen og andre kollegaer sendte ud til alle spillere ved en af optaktsturneringerne til US Open.
”Målet med organisationen er ikke at erstatte ATP, men at skabe en selvstændig organisation, der er uafhængig af ATP og er direkte ansvarlig overfor spillernes behov og bekymringer,” skrev Djokovic og Pospisil i dokumentet.

To topspillere der ikke har meldt sig ind i den nye organisation, er Rafael Nadal og Roger Federer. De to superstjerner, der selv begge er medlemmer af ATP´s spilleråd, er ligefrem gået ud og advarer mod splittelse mellem spillerne og ATP.
De to superstjerner advarede omkring konsekvenserne af et samarbejde udenom ATP. Hvad hvis turneringerne går imod os? Hvem beskytter os, hvis det her ender galt og dermed rammer vores arbejdsliv og indkomst negativt?
Uagtet den hårde retorik fra de to superstjerner, så er Djokovic og Pospisil gået videre med projektet. Den 30. august lagde canadieren et billede på twitter, hvor en stor gruppe spillere står samlet med afstand på en bane i New York. Efterfølgende blev der meldt ud, at organisationen var etableret og fremover ville arbejde for spillernes sag.

Samtidig meldte ATP-chef Andrea Gaudenzi offensivt ud, at man som tennisspiller skal være glad for, at man har meget af det mange andre idrætsgrene efterstræber. En plads ved bordet, hvor beslutningerne tages.
”Det giver ingen mening at skifte fra at være med til beslutningerne til at stille sig udenfor og råbe,” lød den kontante melding fra ATP-chefen Gaudenzi.

Således er fronterne trukket skarpt op i en konflikt, der uden tvivl vil fortsætte den kommende tid, hvor det forventes den nye organisation vil etablere sig og stille krav til ATP på spillernes vegne.

Forrige artikelFrench Open kval: Clara Tauson overbevisende til kvalfinale efter at have fightet sig igennem 1. kvalrunde
Næste artikelITF Melilla: Holger Rune vinder første proff double-titel og er semifinale i single
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.