Både Mikael Torpegaard og Clara Tauson fik en elendig start på kvalifikationen til French Open, men et flot comeback i første kamp efterfulgt af en suveræn indsats i 2. kvalrunde betyder, at Clara er snublende tæt på at kvalificere sig til French Open

Når French Open afvikles i de næste 2 uger, er der med garanti dansk deltagelse, idet Frederik Løchte Nielsen og Tim Puetz er med i double-rækken, og der er ligeledes dansk deltagelse, når junior-rækken afvikles fra 4-10. oktober, hvor 17-årige Elmer Møller forsøger at gentage sidste års danske succes, da Holger Vitus Nødskov Rune vandt titlen.

Desuden var der forhåbninger om, at Danmark også bliver repræsenteret i single hos både mænd og kvinder, idet både 26-årige Mikael Torpegaard og 17-årige Clara Tauson kunne spille sig ind i turneringen ved at vinde 3 kampe i kvalifikationen.

Torpegaard fik dog en yderst uheldig lodtrækning, da han i 1. kvalrunde i mandags mødte 28-årige Jack Sock (USA), der for knap 3 år siden var no. 8 på ATP-ranglisten.
Sock har efterfølgende været skadet og ude af spillet en periode, hvilket er hovedårsagen til hans beskedne rangering som no. 303, men han har ikke glemt, hvordan man slår med forhånden, som han ofte benytter til at flytte rundt på sin modstander.

Da Torpegaard indledte kampen med 3 dobbeltfejl i sit første serveparti, og hans førsteserve-procent var beskedne 50, er det under alle omstændigheder svært at holde serv mod en klassemodstander, og med dobbelt så mange såkaldte “unforced errors” som modstanderen (14-7) var det ganske logisk, at Sock vandt sættet.
Dog havde Torpegaard i løbet af sættet 2 break-muligheder, som ikke blev udnyttet, hvorimod Sock udnyttede 2 af sine 3 break-muligheder og vandt 1. sæt 6-2.

I 2. sæt behøvede Sock blot en enkelt mulighed for at bryde Torpegaards serv, og da danskeren ikke udnyttede sin eneste mulighed i sættet, endte kampen med amerikansk sejr 6-2, 6-4.
Statistikken for 2. sæt viser dog, at Torpegaard var langt bedre med, idet førsteserve-procenten blev løftet til 79, hvoraf 68 procent blev vundet, og desuden vandt Torpegaard 80 procent bag 2. serven, og han blev kun noteret for 3 uprovokerede fejl i hele sættet.

Torpegaard var oprindelig anført blandt deltagerne til næste uges ATP Challenger i Split, men efterfølgende er han streget ud på deltagerlisten.

Mikael Torpegaard
Foto: Privat – Mikael Torpegaard på Roland Garros 2019.

Da Clara Tauson i onsdags mødte WTA-ranglistens no. 241 Gabriela Tabala (ROU), kom hun ligeledes skidt fra start, idet hun kom bagud 1-5 mod rumæneren, der viste sig at være bund-solid, og hun udnyttede ofte situationen til at afgøre point, når Clara spillede for kort.
Selvom Clara ikke fandt sit bedste spil frem, viste hun til gengæld, at hendes evne til at fighte og håndtere modgang er helt intakt, og hun arbejdede sig derved tilbage i sættet, hvor hun mirakuløst fik afværget 7 rumænske sætbolde, hvorved hun tvang sættet ud i tiebreak, som Clara vandt 7-4.

Det fik dog ikke rumæneren til at slå op i banen, og hun fortsatte ufortrødent de samme takter som i starten af kampen, mens Clara formentlig ubevidst har slækket en smule på koncentrationen efter det psykisk krævende comeback i 1. sæt.
Tabala kom derved igen foran 5-1, og denne gang blev der ikke tale om et nyt comeback, da rumæneren vandt 6-1 efter et sæt, hvor hun kun blev noteret for 3 uprovokerede fejl mod 10 danske, og hun udnyttede 3 af 4 break-muligheder, mens Clara ikke fik en eneste break-mulighed.

Derfor skulle kampen afgøres i 3. sæt, hvor Clara var skarpest i de afgørende situationer, idet hun brød rumænerens serv 2 gange i 5 forsøg, hvorimod hun afværgede samtlige 5 muligheder, som Tabala havde i løbet af sættet, hvorved kampen endte med dansk sejr 7-6(4), 1-6, 6-2.

På turneringens hjemmeside blev der fokuseret på, at teenagerne Clara Tauson og Caty McNally begge holdt liv i drømmen om at slippe videre til hovedturneringen.
Clara betegnede det som en mental test at forsøge at følge med, og hun erkendte, at hun var en smule heldig.

Hun påpegede desuden, at hun som repræsentant for en meget lille tennis-nation føler en ydmyghed ved muligheden for at spille Grand Slams, hvor det både gælder om at gøre sit bedste, men også nyde at være med samt bevare det mentale fokus i alle point.

Clara betegner omstillingen til professionel tennis som god, idet de hårde tætte nederlag er lærerige, og hun føler sig mere komfortabel mod de højere rangerede modstander, og deltagelse i hovedturneringen ved en Grand Slam vil være “sindssygt” for en spiller som Clara, for hvem det vil være opfyldelsen af en drøm, hvis det lykkes.

Det vil dog kræve yderligere 2 sejre i kvalifikationen, hvor hun i 2. kvalrunde ville være “underdog” mod den næsten 2 år ældre 6. seedede italiener Elisabetta Cocciaretto, som vandt 6-1, 7-5, da de mødtes i en Grade 1 juniorturnering i Wels i Østrig i 2017.

ITF Junior Wels: Clara Tauson stoppet i semifinale i superturnering. Spiller double finale

Når Clara Tauson rammer et højt niveau, er der meget få spillere uden for top 100, der kan følge med, og det var lige præcis en af den slags kampe, som Clara leverede mod Elisabetta Cocciaretto, som ikke kunne stille meget op, da Clara i løbet af 1 time 15 minutter vandt sikkert 6-1, 6-2 i en kamp, hvor Clara vandt 69 point mod 44, og hun blev noteret for 26 vindere og beskedne 13 uprovokerede fejl.

Dermed er Clara blot en enkelt sejr fra at kvalificere sig til hovedturneringen i French Open, og fredag spiller hun 2. kamp efter kl. 1000 på Court 12 mod 23-årige no. 200 Ivana Jorovic (SRB), der i 1. kvalrunde vandt 6-4, 6-3 over no. 152 Lara Arruabarrena (ESP) og derefter 4-6, 6-2, 6-1 over no. 181 Mayo Hibi (JPN).

Hvis Clara finder de samme takter som i torsdagens kamp, er der store chancer for, at hun er med, når hovedturneringen begynder på søndag, men den mentale faktor kan også blive afgørende for udfaldet af kampen, som kan følges på Eurosport 2 og Dplay, når kampen mellem Marco Cecchinato (ITA) og Kimmer Copperjans (BEL) er færdigspillet.

Der er netop trukket lod til hovedturneringen, og hvis det lykkes for Clara at kvalificere sig, er der følgende mulige modstandere i 1. runde (R128):
Hsieh, Giorgi, Rogers, Puig, Gracheva, (WC) Jacquemot, Blinkova, Minnen, (32) Strycova, Hibino, (21) Brady, Collins, (26) Vekic, (2) Ka. Pliskova

 

Forrige artikelEn unik energi fik håndboldstjernen til at kaste sig over padel
Næste artikelDjokovic og andre af tennissportens bedste mænd skaber ny spillerorganisation
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.