Teknisk og tennismæssigt mestrer tjekken Tomas Berdych tennisspillet til perfektion. Alligevel er det endnu ikke blevet til Grand Slamsejre i single. Blandt andet derfor ansatte Berdych sidste år den danske fysioterapeut, Per Bastholt, for at optimere fysikken i jagten på sportens største trofæer.

Den knyttede næve fra træner Dani Vallverdu og den medlevende kæreste Ester Satorova er ofte det tv-kameraerne fokuserer, når de ikke har Thomas Berdych i fokus. De er hovedpersonerne i tjekkens tenniskarriere, tror man. Der er nemlig også en mand, der som oftest sidder på rækken bag de to førnævnte.

Per Bastholt har siden oktober måned sidste år arbejdet med Thomas Berdych. Både i forhold til at forberede ham til de mange kampe en sæson byder på, men også i perioderne uden turneringer er der blevet arbejdet hårdt.

Det er her en fysioterapeut for alvor kan påvirke spillerne, da det under turneringer ofte handler om at gøre spilleren klar til kamp. Og der har været nok at tage fat på for danskeren, der tidligere har været ansat på ATP-Touren og hos Viktoria Azarenka og således kender tennisverdenen særdeles godt.

”At arbejde med en atlet som Tomas er naturligvis altid interessant, men det her projekt tiltalte mig ekstra meget. Der var en hel del ting som jeg som fysioterapeut kunne være med til at arbejde med og udvikle på, især i forbindelse med hans bevægelsesteknik. Tomas bremsede på forfoden frem for at bremse på kanten af foden. Det har nogle komplikationer med sig. Han kan let komme ud i en position, men han kan ikke komme væk fra den,” forklarer Per Bastholt.

For fem år siden nåede Tomas Berdych finalen ved Wimbledon, den til dato eneste Grand Slamfinale i den 29-årige spillers karriere. Selvom Davis Cup er blevet vundet et par gange med Tjekkiet, så er der ingen tvivl om, at tjekken føler, der stadig mangler sejre i karrieren.

Til trods for at have været fast inventar i top-10 i mere end et halvt årti, så er det kun blevet til 10 turneringssejre på ATP-touren. En af årsagerne til Berdych ofte kaldes ”Nærved og næsten”, fordi han ofte når langt, men taber før trofæerne skal uddeles.

Mærker store fremskridt

Måske netop på grund af den manglende evne til at tage de sidste skridt op i haserne på the big four, valgte Tomas Berdych sidste år at skifte godt og grundigt ud i sit team. Den mangeårige trænere Krupa fik sparket, hvilket også skete for fysioterapeuten.

I stedet for at vælge en etableret træner med et godt CV ansatte Berdych Dani Vallverdu, der mest af alt var kendt som Andy Murrays hittingpartner. Det var måske netop derfor, fordi Berdych manglede erfaring fra et team, hvor man havde prøvet at arbejde hen mod målet og vinde en Grand Slam. Nåede Team Murray gjorde i US Open 2012 og Wimbledon 2013.

Det samme kom Per Bastholt med, da han under sin tid hos Viktoria Azarenka var med til at vinde Australian Open. Det hårde arbejde Per Bastholt har udsat arbejdsgiveren for har ikke fået Berdych til at fortryde ansættelsen, tværtimod.

”Jeg mærker hver eneste dag, hvad det arbejde teamet laver med mig betyder. Jeg kan komme længere ud i bevægelighedsøvelserne, og jeg er stærkere, når jeg kommer derud. Det er meget motiverende, det er en helt ny verden der åbner sig for mig. Netop det, at der kommer nye impulser og nye træningsmetoder ind er godt for en erfaren spiller som mig. Rutiner og rytmer er gode, men kan også være farlige, hvis man glemmer at udvikle sig,” forklarer Tomas Berdych.

For Per Bastholt betyder arbejdet mange rejseuger verden rundt. Et liv han kan leve, da børnene er blevet store og flyttet hjemmefra. Men også et liv han kan leve, fordi han, med små afbræk, ikke for alvor har prøvet andet. Uddannet fysioterapeut i Odense i 1984 lå ansættelse i den offentlige sektor ellers ligefor.

55608211
Novak Djokovic får behandling af Per Bastholt.

Sådan skulle det ikke gå, langtfra. Fra 1993 til 2008 var han fast fysioterapeut på ATP-touren. Derefter tog han fire år hos fodboldklubben AS Monaco, inden han i 2013 vendte tilbage til tennissporten. Af og til har tanken om en mere almindelig hverdag strejfet ham, men også kun det.

”Jeg ved ikke om jeg savner en almindelig hverdag, jeg har aldrig rigtig prøvet det. Der er noget uro i mig, der nyder rejserne og de forskellige udfordringer og muligheder sportens verden giver. Jeg har nogle kontakter, hvor man kunne prøve tingene af, men indtil videre nyder jeg øjeblikket og arbejdet med at udvikle og hjælpe Tomas,” forklarer Per Bastholt.

Som med mange andre dele af international tennis, så er ansættelserne ikke faste og aftalte for flere år ud i fremtiden. Per Bastholt kender gamet og ikke mindst kender gamet ham. En respekteret mand blandt verdens fremmeste tennisspillere, så sikkert er det at Bastholt kan være en del af tenniscirkusset, så længe han ønsker det.

Forrige artikelUS Open: Seks seedede røg ud på førstedagen hos damerne.
Næste artikelITF Junior Mauritius: Holmgren cruiser videre. August færdig mandag
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.