Og Caroline ser ganske godt ud efter præstationerne i de seneste tre kampe

Optakten til året Wimbledon

Caroline fik med sin deltagelse i Eastbourne turneringen er god optakt til Wimbledon efter en periode, der som bekendt har været præget af sygdom og skader.

Hun vandt to veldisponerede og velspillede kampe, og ikke mindst den tredje kamp mod Aryna Sabalenka – en af WTA Tourens vanskeligste modstandere – gav grund til at se med forsigtigt spirende optimisme på Carolines deltagelse i årets Wimbledon.

Selv om hun tabte den tætte tresætter, spillede Caroline rent faktisk en god kamp med 103 vundne point mod Sabalenkas 102, 21 vindere og kun 14 fejl. Desværre vandt Sabalenka denne gang de afgørende bolde, hvor Caroline tilsyneladende manglende den fornødne selvtillid.

Serven så både godt og skidt ud. Fem esser er fint, men en 1. serv % på 50 er noget under Carolines standard og 10 dobbeltfejl er usædvanligt. Formentlig har Caroline netop i denne kamp som en del af det taktiske oplæg satset mere på serven en kamp- og dagsformen kunne bære. Det er en balancegang i kampen hede, hvor hårdt der skal satses på såvel første som andenserv. Men netop serven er jo en afgørende faktor på græsbaner, så det er forståeligt at satse hele butikken i en opvarmningskamp, og se hvor langt det kan bære.

På den anden side må man beundre hendes formåen til at returnere Sabalenkas serv samt forhindre Sabalenka i at “spille forbi” Caroline. Carolines verdensberømte defensiv er ved at være på plads krydret med offensivt og klogt spil. Caroline modstod Sabalenkas massive pres, men der var ikke så meget aggressivt netspil, hvilke jo også er lettere sagt end gjort mod en spiller med Sabalenkas spillestil. 

Præstationerne i Eastbourne sandsynliggør, at Caroline kan vinde kampe i Wimbledon.

Carolines tidligere præstationer og resultater i Wimbledon

Siden Caroline vandt Wimbledon som junior, har årenes resultater ikke nået de største højder. Lidt af et mysterie i forhold til hvad Caroline ellers har præsteret i karrieren.

Caroline er seks gange nået til fjerde runde og tre gange slået ud allerede i første runde. Nu er det som sådan ikke et dårligt resultat at nå til 4. runde i en Grand Slam. Men efter Carolines standard er det næppe prangende, at hun efter 13 forsøg endnu ikke er nået i kvartfinalen.

Fodnote: Caroline deltog i 2006 både i Wimbledon for juniorer, som hun vandt og i kvalifikationen til Wimbledon for seniorer.

Det er kun en enkelt gang, Caroline er slået ud af top 10 spiller og kun to gange af top 20 spillere. De øvrige ti gange er Caroline slået ud af spillere udenfor top 20, heraf to gange af spillere udenfor top 100.

Det er altså ikke, fordi hun har mødt de stærkeste spillere på WTA touren, at hun ikke er nået længere i Wimbledon gennem årene.

Den højest rankede spiller Caroline har besejret i Wimbledon er en #20 spiller, dernæst kommer en #28 og ellers er der tale om spillere under top 30.

Når man ser på, hvem Caroline ellers har besejret af topspillere gennem karrieren, er billedet i Wimbledon gennem årene ganske besynderligt.

Pointen med disse statistikker er, at der ikke gives et entydigt billede af, hvor stor forskel modstanderens ranking gør for, hvor langt Caroline når i Wimbledon eller
hvad der er en god eller dårlig modstander eller hvad der er en god eller dårlig lodtrækning.

Caroline har i særlig grad i Wimbledon vist sig at kunne tabe til lavt rangerede spillere og allerede fra tidligt i turneringen.

Skyldes de manglende topresultater at Caroline ikke føler sig tilpas på græsbaner? Næppe. Hun har adskillige gange udtrykt, at hun godt kan lide at spille på græs, og at hun elsker Wimbledon. Og så har hun jo på Eastbournes græsbaner vundet turneringen to gange, desuden været en gang i finale, tre gange i semifinale, en gang kvartfinale samt en gang i henholdsvis R16 og 32, altså en glimrende resultatrække

Lidt af et mysterie, at Wimbledon juniormesteren Caroline, siden hun tog den titel, kun har opnået nogle mere beskedne resultater i Wimbledon

Hvilke grund eller grunde, der ligger bag dette mysterie: Ja, det må for nærværende stå ubesvaret hen som en af tennissportens finurligheder.

Modstanderne

Caroline møder først seedede spillere fra tredje runde. Først fra fjerde runde kan hun møde top 10 seeded spiller, og først fra evt. kvartfinale bliver de andre top 10 seedede spillere mulige modstandere:

Første runde Sara Sorribes Tormo.
Anden runde Veronika Kudermetova eller Ysaline Bonaventure.
Tredje runde (23) Caroline Garcia.
Fjerde runde (2) Naomi Osaka eller (27) Sofia Kenin.
Kvartfinale (7) Simona Halep eller (10) Arena Sabalenka.
Semifinale (3) Karolina Pliskova eller (8) Elina Svitolina.

Først i finalen kan modstanderen blive (1) Ashleigh Barty, (4) Kiki Bertens, (5) Angelique Kerber, (6) Petra Kvitova, (9) Sloane Stephens.

God/heldig eller dårlig/uheldig lodtrækning? På papiret fin nok, men med henvisning til statistikkerne og pointen ovenfor, kan Caroline især i Wimbledon tabe til hvemsomhelst nårsomhelst i turneringen, så det handler givetvis mest af alt om Caroline selv fremfor modstanderne og rækkefølgen af samme.

Konklusion

Kan Caroline vinde Wimbledon 2019?: Ja! Kan Caroline ryge ud i første runde?: Ja!

Hvordan man vil vurdere sandsynligheden for disse to muligheder – og alle de andre – er jo op til den enkelte selv og hvem i omgivelserne, man nu vælger at fæste sin lid til.

Grand Slam turneringerne på kvindesiden er blevet aldeles uforudsigelige i almindelighed og Carolines præstationer i Wimbledon og i år i særdeleshed. Der er opbrud i verdenstoppen og på den i forvejen lange liste over favoritter til at vinde turneringen. Flere nye, lovende kandidater kommer til medens fundamentet under nogle af de etablerede og hidtil forholdvis sikre er bliver skrøbeligere.

Så vi må se, hvad de kommende to uger bringer af glæder og sorger, og ellers hygge os med spekulationer, “analyser”, vurderinger og gætterier – en del af fornøjelse for mange tenniselskere.

Det for danske tennisinteresserede nok særligt interessante er, om Carolines indstilling, viljestyrke og erfaring, understøttet af  præstationen i de seneste 3 kampe – ikke mindst Sabalenkakampen indikerer, at hun nu er på vej til at gøre det for tredie gang i karrieren: At komme igen efter en udefra set håbløs periode.

Andre forhold taler også for muligheden: Piotr er for nyligt citeret for, at Caroline er motiveret som aldrig før. Caroline selv er for nyligt citeret for, at hun fortsat kan slå dem alle. De første og største forudsætninger for at det kan lykkes, er dermed opfyldt. Endvidere må det veloverståede bryllup med den udkårne give fred og ro i sind, sjæl og bagland. Endelig bevægede Caroline sig godt i Eastbourne, virkede fit, glad og skadesfri. Meget spændende om vi måske bliver vidne til endnu et vendepunkt under opsejling.

Vi får nok næppe noget entydigt svar i årets Wimbledon, men måske en indikation af, hvilken vej vinden blæser. Men ihvertfald ser Caroline ganske godt ud i forhold til Wimbledon, vurderet på de seneste tre kampe i Eastbourne og omstændighederne omkring hende, omend det som altid nok er klogt at holde sine forventninger i stramme tøjler.

Wimbledon turneringen starter 1. juli. Caroline forventes at spille sin første kamp netop mandag.