Efter de 3 første år som ATP Challenger 80 er både Andalucia Open og den danskejede IT-virksomhed AnyTech365 vokset, men ambitionen er at skabe en af de største turneringer

I forbindelse med en 3-ugers privat ferie i Benalmadena i Andalucien i Sydspanien, benyttede undertegnede skribent på Tennisavisen i sidste uge anledningen til at opnå presseakkreditering til AnyTech365 Andalucia Open, der i år gennemførtes som både ATP Challenger 125 og WTA 125.

Da både Stan Wawrinka og Dominic Thiem, som begge har været langtidsskadede, skulle spille 1. runde kampe tirsdag, var det naturligt at benytte netop den dag til at træde ud af ferierollen for at følge de 2 stjerners comeback.
Ved ankomsten til anlægget var de første kampe afbrudt på grund af regn, men inden Wawrinka i den 2. kamp på Estadio Manola Santana mødte svenske Elias Ymer, blev der tid til på samme tid at få en bid mad og gennemføre et interview med turneringens danske hovedsponsor Janus Rægaard Nielsen.

AnyTech365 Andalucia Open
Foto: Privat – Janus Rægaard Nielsen og Ole Dalsgaard Jensen

Janus fortalte indledningsvis, at han havnede i Marbella-området som 32-årig for at gå på pension og bl.a. spille golf og nyde det gode vejr, efter at han for ca. 20 år siden havde tjent gode penge på at sælge et firma, men efter et par år startede han et nyt firma, som han senere solgte, og for 7 år siden startede han så AnyTech365, der ligesom de tidligere firmaer beskæftiger sig med IT og sikkerhed, bl.a. antivirus, firewalls til mobil, tablets, PC mv.

Janus har – efter eget udsagn – ingen som helst IT-mæssig baggrund, men han betegner sig selv som en god sælger og iværksætter, som evner at forudse, hvad den almindelige forbruger har af behov i en nær fremtid.
Beskrivelsen forekommer yderst troværdig, idet AnyTech365 i dag er Andaluciens største lokalt forankrede IT-firma med kunder over hele Verden og ca. 500 ansatte af 15-16 forskellige nationaliteter, hvorved kommunikationen med kunderne foregår på lokale sprog, bl.a. dansk, norsk, finsk, tysk, svensk, hollandsk, portugisisk, spansk, italiensk m.v.

Kontakten til kunderne er opnået via samarbejdspartnere, og det skønnes at ca. 80 procent er private og 20 procent primært mindre virksomheder med 10-20 ansatte.

Mulighed for ATP 250 efter aflysning i Marokko

AnyTech365 Andalucia Open blev fra starten i 2018 gennemført som ATP Challenger 80, og terminen var i de 2 første år i 2. uge af ATP 1000 i Miami, hvorved spillere, som blev sendt ud i første uge i Miami, fik mulighed for at benytte turneringen som opstart på den europæiske grus-sæson.

Challenger Marbella: Dansk sponsor giver wildcard til Holger Rune

Corona-pandemien bevirkede dog, at turneringen ikke kunne afvikles som oprindeligt planlagt i 2020, hvor den i stedet blev gennemført 24. september – 1. november med Holger Vitus Nødskov Rune blandt deltagerne.
I 2021 blev turneringen for 4. gang afviklet som ATP Challenger 80, og den var tilbage på sin oprindelige termin samtidig med 2. uge af Miami Open.

I terminen ugen efter var der i flere år tradition for at afvikle ATP 250 grus-turneringer i henholdsvis Houston i Texas og Marrakesch i Marokko, men da sidstnævnte som følge af eftervirkningerne fra Corona-situationen ikke kunne gennemføres, overtog AnyTech365 Andalucia Open den ledige termin, og derved blev der i 2020 gennemført både en Challenger 80 og ugen efter en ATP 250 udgave af turneringen.

Andalucia Open Marbella: Challenger wildcard til Holger Rune konverteret til ATP 250

Holger deltog i kvalifikationen til Challenger udgaven, og han fik – efter diplomatiske bestræbelser – wildcard til ATP 250 udgaven, dog uden at opnå samme succes som forinden i Sydamerika og senere på året med en række Challenger titler, idet han måtte nøjes meden enkelt sejr i 1. kvalrunde i Challenger udgaven.

Ved den lejlighed var den svenske tennis-legende Bjørn Borg, som i 1979 etablerede Puente Romano tennis-anlægget i Marbella, til stede ved turneringen, hvor sønnen Leo Borg fik wildcard til Challenger udgaven og kvalifikationen til ATP 250 udgaven.

Blandt deltagerne var desuden den spanske komet Carlos Alcaraz, der ligesom de to skandinaver var 17 år, og han imponerede især med en sikker sejr 6-2, 6-4 i kvartfinalen over den norske stjerne Casper Ruud, inden han blev besejret 6-7(4), 4-6 i semifinalen af landsmanden Jaume Munar.
Janus var dengang ikke i tvivl om, at Alcaraz bliver en af fremtidens helt store stjerner, hvilket blev slået fast med syvtommersøm, da han i sidste uge gentog sejren over Casper Ruud og som den yngste nogensinde vandt Miami Open.

AnyTech365/Andalucia Open 2021
Foto: AnyTech365/Andalucia Open – Carlos Alcaraz og Casper Ruud ved Andalucia Open 2021.

Munar fortjente næsten prædikatet “den evige 2’er”, idet han ugen forinden i Challenger finalen blev besejret 2-6, 6-3, 6-2 af Gianluca Mager (ITA), og i ATP 250 finalen vandt Pablo Carreno Busta (ESP) 6-1, 2-6, 6-4.
Året forinden var Munar også i finalen, som blev vundet 7-6(4), 6-2 af Pedro Martinez Portero (ESP).
Munar slipper dog for førnævnte prædikat, idet han i søndags i sin 4. finale i træk omsider sikrede titlen ved Andalucia Open med finalesejr 6-2, 6-2 over Pedro Cachin (ARG).

AnyTech365 Andalucia Open
MARBELLA, SPAIN – APRIL 03: During the AnyTech365 Andalucia Open at Puente Romano Resort on April 03, 2022 on Marbella, Spain. (Photo by Mateo Villalba/AnyTech365 Andalucia Open) Tennis;ATP;WTA – Jaume Andular

I 2022 har Marrakech fået ATP 250 licensen tilbage i uge 14 terminen, selvom Janus gerne havde set, at Andalucia Open havde beholdt den, men til gengæld er ATP Challengeren ugen forinden opgraderet fra Challenger 80 til 125, og som noget nyt er der sideløbende endvidere afviklet en WTA 125 udgave, som blev vundet af Mayar Sherif (EGY), der i finalen vandt 7-6(1), 6-4 over Tamara Korpatsch (GER).

AnyTech365 Andalucia Open
MARBELLA, SPAIN – APRIL 03: During the AnyTech365 Andalucia Open at Puente Romano Resort on April 03, 2022 on Marbella, Spain. (Photo by Mateo Villalba/AnyTech365 Andalucia Open) Tennis;ATP;WTA

Janus erkender dog – endda til citat – at hans ambitioner fremadrettet primært handler om at styrke turneringen på herresiden, idet han – dog med et glimt i øjet – fortalte, at hans interesse for kvindesport ikke er helt den samme, efter at Anja Andersen stoppede med håndbold, som han selv har spillet professionelt.

Under forberedelserne til dette års udgave af AnyTech365 Andalucia Open blev turneringen ramt af en tragedie, da den 62-årige østrigske turneringsdirektør Ronnie Leitgeb, som var en af Janus’ bedste venner, pludselig helt uventet afgik ved døden, hvilket skabte en række udfordringer.

Leitgeb var en markant personlighed i østrigsk tennis, hvor han bl.a. har været Davis Cup kaptajn og senere formand for det nationale forbund samt træner for flere østrigske spillere, heriblandt grus-specialisten og tidligere verdensetter og French Open mester Thomas Muster, og han har desuden stået i spidsen for turneringen i Lyon.

Sønnen Florian Leitgeb har efterfølgende overtaget rollen som turneringsdirektør for Andalucia Open.

Ambition om ATP 500 og på sigt Masters 1000

Janus har store ambitioner om, at turneringen kan blive endnu større, og derfor arbejdes med planer om at bygge hele anlægget om til et kæmpe stadion og etablere hele 3 niveauer med parkering nedenunder.
Drømmen er at turneringen med tiden bliver en ATP 500 og måske endda på længere sigt til ATP 1000.

I første omgang kan Janus forestille sig, at der etableres en ATP 500 i samme termin som den nuværende Challenger, idet han forventer at kunne tiltrække mange af de spillere, som bliver slået tidligt ud i Miami.

Allerede i 2022 etableres en ATP Challenger 80 i Malaga, hvor Janus regner med at blive hovedsponsor.
Turneringen er placeret samtidig med første uge af Wimbledon, og hvis det bliver en succes, bliver den fremover placeret i september måned, og Janus håber desuden på, at turneringen bliver godkendt som ATP 250, når den første gang afvikles i september terminen.
Dog foretrækker Janus, at turneringen fremover bliver placeret i Marbella, hvorved den vil være mest lokalt forankret, da AnyTech365 hører hjemme i dette område, hvor Janus har et stort netværk, bl.a. omkring hotellerne.

Ambitionerne er tårnhøje, og Janus håber derved at kunne opbygge en turnering i stil med eksempelvis Monaco, men han erkender dog, at “Rom ikke blev bygget på én dag”.
Janus fremhæver desuden, at mange spillere er glade for omgivelserne, og han fortalte, at Novak Djokovic som regel dukker op for at træne på anlægget 5-6 gange om året.

Janus er ikke i tvivl om, at engagementet i Andalucia Open har haft afgørende betydning for, at AnyTech365 gennem et omfattende samarbejde med MediaMarkt er vokset enormt.

Basis for dansk turnering med danske topnavne

Da Janus desuden blev spurgt, om han kan forestille sig at blive sponsor for en international turnering i Danmark, fortalte han, at han faktisk allerede tidligere modtog henvendelse herom fra et dansk marketingsfirma.

En væsentlig forudsætning for, at der kan skabes tilstrækkelig sponsor-interesse for en turnering i Danmark, er efter Janus´opfattelse, at der er en rimelig garanti for, at danske spillere har forudsætninger for at nå langt i turneringen, og han kan derfor godt se et perspektiv for en sådan turnering, hvis det lykkes for Holger og/eller Clara at etablere sig i verdenstoppen, da det i så fald kan være interessant for sponsorer at bakke op om en turnering i Danmark.

Hvorvidt AnyTech365 kan tænkes at engagere sig i en dansk turnering, fremgår dog ikke klart af samtalen med Janus, som flere gange fremhævede betydningen af den lokale forankring omkring Marbella.

Forrige artikelThe Final One: Danmark sagde farvel til deres tennis-darling
Næste artikelChallenger Sanremo: Holger klar til finale og Monte Carlo kval efter at mirakelmager har kurreret ryggen
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.