Hvordan gik året 2015 i WTA turneringen. I de 4 artikler, der kommer op til nytåret, vil jeg prøve at give min “hitliste”. Det sker i samarbejde med min gode ven Todd Spiker, der har dækket international kvindetennis i mange år. Der kan være overraskende præstationer og præstationer man normalt har overset eller glemt sammen med begivenheder der har trukket overskrifter. Klar? – ok her kommer første del:

40. Johanna Larsson vinder sin første WTA titel i Båstad, vinder både single og double titlen. Hun er den første svensker, der vinder i Båstad i nitten år.

39. Johanna Konta dominerede hard court på et niveau lige under WTA touren, vinder 2  turneringer i træk. Hun kvalificerede sig derefter til US Open og udvidede sin sejrsrække til seksten kampe med sejre over Garbine Muguruza og Andrea Petkovic og nåede dermed runden med de 16 bedste. Englands græsturneringer, der førte op til Wimbledon, havde vist tegn på, hvad der snart ville komme, da Konta vandt over Ekaterina Makarova og den kommende  Wimbledon finalist Muguruza. Efter aldrig at have sluttet en sæson i Top 100, blev Konta den højest rangerede englænder på WTA turen på plads # 47 i slutningen af 2015 sæsonen.

38. Sara Errani og Anna Schmiedlova klarede titler i Rio og Bukarest. Errani overlevede tre match point i kvartfinalen før hun besejrede Schmiedlova og dermed sikrede karriere titel # 8 i Rio. Fem måneder senere i Bukarest, returnerede Schmiedlova ved at besejre Errani i en finale “omkamp” og sikrede sig dermed sin anden 2015 titel. Den slovakiske spiller tabte ikke et eneste sæt hele ugen.

37. Godt år for japansk tennis. Efter at være blevet nogen og 40 sikrede  Kimiko Date-Krumm at japansk tennis fik de fleste overskrifter i de seneste år, ved en pludselig boblende stime af gode resultater i denne sæson. Nao Hibino vandt sin første tur titel i netop sin anden WTA turnering  i Tashkent, og fjernede kortvarigt  top-rangeringen blandt de japanske kvinder fra Misaki Doi, der tog det tilbage og vandt sin egen første titel i Luxembourg tre uger senere. I mellemtiden, blev måske den mestspændende af dem alle, stor-servende Naomi Osaka  overraskende vinder af den såkaldte “kommende stjerner” konkurrence, der var lige før WTA-finalerne i Singapore. Et par uger senere besejrede Osaka  Hibino i semifinalen af WTA $ 125 Serie turneringen i Hua Hin, for at nå den største finale i sin karriere. Man må ikke blive overrasket, hvis hun er den højest rangerede japanske spiller ved denne tid næste år.

36. Maria Sharapova taber blot et sæt på vej til at vinde i Brisbane, den første titel i Uge 1 sin karriere. Vinder over Carla Suarez-Navarro, Elina Svitolina og Ana Ivanovic og dermed sikrede Sharapova sig for trettende sæson i træk mindst en WTA single titel, det fjerde længste stæk i tour historien bag Navratilova (21), Evert (18) og Graf (14)

35. Samantha Stosur vinder på gruset i Bad Gastein, og kommer tilbage fra et sæt og 4-2 nede i finalen mod Karin Knapp

34- Margarita Gasparyan vinder i Baku – vinder både single og double titlerne og bliver den første russiske første gangs single vinder på WTA turen siden 2011.

33. Den tre uger lange græs sæson indledning gav en trio af første gang tour single vindere: Camila Giorgi, Ana Konjuh og Belinda Bencic. Giorgi overlevede en spidsrod i ‘s-Hertogenbosch, da hun besejrede Michaella Krajicek trods det at den hollandske kvinde lavede 21 esser, afværgede tre match point mod Yaroslava Shvedova og besejrede derefter Bencic i hendes fjerde finale efter at have misset at vinde to gange i ’14 efter at have haft MP i begge turneringer. Den samme weekend, vandt englænderen 17-årige Konjuh i Nottingham for at blive den yngste single vinder på touren siden 2006, så i den sidste før-Wimbledon event kæmpede 18-årige Bencic mod hendes gamle junior rival (de delte de fire junior slam titler ix 2013) ved at gøre sin græs sæson imponerende med sin jomfru titel i Eastbourne, hvor hun undervejs besejrede # 5 Caroline Wozniacki, 2014 Wimbledon finalisten Genie Bouchard, forsvarende mester Madison Keys og tidligere Wimbledon finalist Aga Radwanska i finalen.

32. I Washington DC fik Sloane Stephens endelig sin første tour single titel i sin allerførste optræden i en finale, idet sejren kom uden at tabe et sæt hele ugen to og et halvt år efter at være hoppet ind i rampelyset med en semifinale ved 2013 Australian Open.

31. I Marrakech, forbedrede Elina Svitolina sin karriere rekord i WTA finaler til 3-0.  Svitolina forsvarede sin første karriere titel (Baku) og blev den første teenager med flere karriere singletitler siden 2010. Hun har vundet alle seks sæt i hendes tre karriere finaler, som så hende besejre en spiller, der tidligere havde vundet en tour singletitel, i finalen. Den højest rangerede kvinde (på en 15de plads) fra Ukraine i WTA historien. Den nu 21-årige sluttede sæsonen på en 19de plads.

.

Forrige artikelPortræt: Mental-træner skal hjælpe Karen Barbat til nye fremskridt
Næste artikelEntryliste: Uge 2, Premier Sydney, Halep, Radwanska m.fl.