Det er op til uigennemskuelige regulativer fra det internationale tennisforbund, ITF, at afgøre om Caroline Wozniacki kan stille til start ved OL i Rio denne sommer. En ærgerligt situation den danske tennisspiller dog i høj grad kan takke sig selv for at være havnet i.

Reglerne for kvalifikation til OL i tennis er ganske klare. Et cut på verdensranglisten afgør, om man er direkte kvalificeret. Eneste undtagelse fra denne regel er et loft over antallet af deltagere fra et enkelt land. En regel man som dansker i tennissporten sjældent vil opleve som det helt store problem.

Større er problemet med at have repræsenteret sit land i landsholdssammenhæng. Fed-Cup hedder denne turnering, der præcis som OL administreres af ITF. Det er her problemerne begynder at opstå, ikke bare for Caroline Wozniacki, men for mange tennisspillere igennem årene.

Reglerne foreskriver, at man to gange indenfor en periode på fire år siden seneste OL skal have repræsenteret sit land i Fed-Cup. I både 2013 og 2014 valgte Caroline Wozniacki at prioritere egen karriere og takke nej til tilbuddet om at hjælpe det danske landshold. Ud fra et rent sportsligt synspunkt en særdeles fornuftig beslutning, da Danmark på daværende tidspunkt var placeret på et niveau, hvor Caroline Wozniacki ikke ville få noget ud af at stille op. Fravalget betød dog også, at der pludselig var pres på den danske tennisstjerne, hvis hun ønskede at stille op i Rio for Danmark. 2015 og 2016 skulle byde på landsholdsdeltagelse, hvis billetten til det tredje OL i karrieren skulle indløses.

I 2015 hjalp Wozniacki det danske hold til oprykning ved at vinde alle kampe i Montenegro, og i år var hovedpersonen for den udfordrende situation igen udtaget til turneringen i Cairo. En ankelskade kort før betød dog, at Wozniacki måtte melde afbud. Et afbud der altså i første omgang betyder, at danskeren ikke har opfyldt kravene til OL-kvalifikation.

Politisk magtkamp

Ved flere lejligheder har Wozniacki selv undret sig højlydt over de restriktive krav til OL-kvalifikation. I hendes optik repræsenterer hun Danmark hver eneste uge, når hun med dannebro ud for sit navn stiller til start i WTA-turneringer verden over. Netop WTA er ikke en del af OL, hvilket understreger den storpolitiske situation den danske tennisstjerne er havnet midt i.

ITF har med OL og Fed Cup to af de ben, der er mindst kød på i en global sport med årlig omsætning i milliardklassen. Det er de fire selvejende Grand Slamturneringer samt WTA- og ATP-touren der genererer de store indtægter. ITF kæmper for at få en mere fair fordeling mellem organisationerne, som minimum en kompensation fra ATP og WTA i forhold til det store talentarbejde ITF laver i form af eksempelvis at koordinere al international juniortennis.

Selvom Fed Cup har deltagelse af en lang række af de bedste kvindelige tennisspillere, så opnår det ikke stor global bevågenhed. Interessen er der ganske enkelt ikke. Den interesse er der naturligvis på et OL, da det handler om medaljer til landet og ikke kun en enkelt udøvers egen stræben efter succes.

Det er linket mellem disse to event ITF kan udnytte til at kræve spillerne, i en i forvejen presset og krævende kalender, skal indordne sig under nogle helt specifikke krav for at opnå OL-kvalifikation. Disse krav skal ses i forhold til at både WTA og ATP også stiller en lang række krav til deltagelse ved specifikke turneringer. Netop fordi WTA/ATP på den ene side og ITF på den anden side ikke samarbejder, så rammer det i sidste ende spillerne. Et eksempel på dette var Rafael Nadal og David Ferrers deltagelse ved Davis Cup i Odense sidste år. Sportsligt uden interesse for de to, men grundet OL var de tvunget til at stille op.

Uigennemskuelige undtagelser

Onde tunger vil mene, at Caroline Wozniacki selv er skyld i, at hun aktuelt står til ikke at komme med til OL i Brasilien. Et OL, hvor hun i øvrigt er udset til at skulle være dansk fanebærer, som den første i mange år uden en OL-medalje på samvittigheden.

En kattelem af en anden verden er dog fortsat i spil, hvilket både Dansk Tennis Forbund og den danske OL-delegationsleder, Chef De Mission Morten Rodtwitt sætter deres lid til.

ITF har en række Wild Cards de uddeler til spillere ud fra både kendte og ukendte kriterier. Alt fra regioner uden repræsentation i turneringen til spillere med længere en seks måneders skadespause. ITF forbeholder sig også retten til at udtage på baggrund af en konkret, individuel og subjektiv vurdering. ITF ønsker OL som et udstillingsvindue for sporten og god reklame. Ser man det i den kontekst, så står Wozniacki stærkt. Danskeren er kendt overalt i verden, tidligere nummer 1 i verden og med en sympatisk personlighed. Uden tvivl en af den slags udøvere der vil tiltrække tennissporten ved OL mere opmærksomhed. Nogenlunde samme argumenter må tælle for valget af Wozniacki som dansk fanebærer. Udover de sportslige præstationer, hvor andre atleter i OL-sammenhæng kan måle sig med tennisstjernen, så vil hun nok give Danmark ekstraordinær opmærksomhed i forbindelse med indmarchen på de Olympiske Stadion i Rio.

Det forventes at Wild Cards til OL uddeles i forbindelse med årets Wimbledonturnering.

Forrige artikelChallenger Buson: Ingen finale til Løchte denne gang
Næste artikelMadrid 2016 – Cibulkova fik en finaleplads i fødselsdagsgave
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.