Som tennisspiller skal man tænke på sig selv først. Men vil man deltage i OL kræver det ofre, det har Caroline Wozniacki indset, men hun trækker pinen ud lidt endnu.

Tennishistorien er fyldt med brud og bekendelser, når det kommer til Davis Cup og Fed Cup. I dagligdagen er sportens superstjerner også egoister. I modsætning til den gængse opfattelse af dette udtryk opfattes det i tenniskredse som positivt, faktisk som en nødvendighed i jagten på sportslig succes. Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at det med jævne mellem rum skaber udfordringer, når egoisterne skal gå på kompromis med egen planlægning for en fælles sag.

At Caroline Wozniacki har et sportsligt niveau der er højere end den placering Danmark har i FED-Cuppens dårligste række står ikke til debat. Derfor har Dansk Tennis Forbund de seneste sæsoner også accepteret afbud fra stjernen, faktisk kunne de næppe gøre så meget andet. Da TENNISAVISEN møder Caroline Wozniacki under Australian Open i Melbourne, er hun også ganske åben omkring hele sagen om det afbud hun har indleveret til årets danske udgave af Fed-Cup.

[quote_box_center]”Hvis jeg skulle spille Fed-Cup for Danmark i Estland, ville jeg risikere at skulle rejse søndag aften derfra og så spille udendørs i Doha mandag morgen. Det ville langtfra være optimalt, derfor har jeg valgt at melde afbud,” forklarer Caroline Wozniacki.[/quote_box_center]

Hos Dansk Tennis Forbund ærgrer man sig over, at det for tredje år i træk bliver uden Danmarks største tennisstjerne, man skal kæmpe i Estland.

[quote_box_center]”Caroline Wozniacki er altid velkommen, og det skal da ikke være nogen hemmelighed jeg meget gerne havde haft hende med på holdet. Men når det er sagt, så har jeg fuld forståelse for hendes prioritering. Det er et sportsligt niveau langt under hendes vi spiller på i øjeblikket, og hun har vigtige turneringer ugen efter,” lyder det fra landstræner Kenneth Carlsen.[/quote_box_center]

Gulderod skal lokke

Og med det meste af et lysår fra Caroline Wozniacki til Danmarks næstbedste, Karen Barbat, kan det virke til at have lange udsigter med et comeback til det danske landshold. Medmindre de nuværende kvalifikationskrav til OL ikke ændrer sig det kommende år. De beskriver nemlig, at en spiller skal have repræsenteret sit land i FED-Cup mindst to gange i perioden mellem to Olympiske Lege. Det vil sige, at Caroline Wozniacki skal stille op for Danmark både i 2015 og 2016, hvis hun vil gøre sig forhåbninger om at deltage ved OL i Brasilien, der afvikles i sommeren 2016. Og spørger man danskeren direkte til, hvordan hun ser på fremtiden på det danske landshold erkender hun også, at det kræver en indsats fra hendes side, hvis hun skal gøre sig forhåbninger om for tredje gang i træk at kunne booke billet til OL.

[quote_box_center]”Jeg håber meget pigerne kan spille sig et niveau op, når de skal spille FED-Cup i Estland. Det vil gøre det mere sportsligt relevant for mig at være med på holdet, og jeg vil meget gerne hjælpe Danmark, det skal bare give mening for begge parter,” lyder det diplomatisk fra danskeren under Australia Open. Og Danmark rykkede desværre ikke op, idet oprykningskampen mod Estland blev tabt med klare cifre. For Estland havde sin absolut bedste spiller, Kaia Kanepi (WTA nr. 26)  med i det opgør.[/quote_box_center]

Ved sidste års kampe var Danmark meget tæt på at rykke et niveau op. Men med et hold bestående primært af unge talenter og amatører kan man ikke tillade sig at stille deciderede krav om et højt sportsligt niveau. Dermed risikerer den danske superstjerne altså at skulle stille til start side om side med lande som Botswana og Rwanda i 2015, hvis hun da ikke helt dropper planerne om at komme med til OL i Brasilien.

Fortilfælde i hobetal

Det er ikke kun i Danmark tennisspillere har haft udfordringer med at få individuelle karrierer til at spille sammen med et landsholdsmæssigt engagement. I årets udgave af Davis Cup var Serbien eksempelvis uden deltagelse af Novak Djokovic, der ellers fremstår som et nationalsymbol og Spanien måtte undvære både Rafael Nadal og David Ferrer. Men for at forstå, hvad det er disse tennisspillere tænker, kunne det være relevant at høre fra landstræner Kenneth Carlsen. Han stod mod slutningen af sin egen aktive karriere overfor en vigtig periode, hvor han skulle genvinde en plads i top-100, hvilket betød et midlertidigt farvel til landsholdet, som han ellers altid har haft højt på prioriteringslisten.

[quote_box_center]”Min karriere led et knæk, da jeg fik et par alvorlige skader. Men jeg forsøgte i det omfang det var muligt at hjælpe landsholdet, men for at jeg kunne komme tilbage til mit gamle niveau, var det nødvendigt for mig i en kortere periode at prioritere landsholdet fra, det tror jeg alle kan sætte sig ind i,” forklarer Kenneth Carlsen.[/quote_box_center]

Han ønsker ikke at kommentere på, hvorfor tennisspillere på topniveau ikke på samme måde som fodboldspillere og håndboldspillere ser det som et privilegium at repræsentere deres fødeland. For når de danske fodboldsstjerner møder Malta, så flyver de gerne hjem fra Ajax, Tottenham og andre store klubber, det gør Caroline Wozniacki og hendes ligemænd i tennissporten ikke. Forkælet og forkert? Bedøm selv.

Forrige artikelBattle of the sexes
Næste artikelKrystalkuglen: Sådan går det i 2014
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.