To måneder inde i sæsonen og med årets første Grand Slam veloverstået, har vi fået en god indikation på hvem der kan toppe og hvem der kan floppe. Her tager vi et nærmere kig på hvem man skal holde øje med i resten af en spændende 2014-sæson.

Trods vi kun er to måneder inde i sæsonen har vi allerede fået en af de sejre, der formentlig vil blive noget vi husker sæsonen for. Stanislas Wawrinkas Australian Open-titel kom bag på de fleste, og samtidig har schweizeren overtaget rollen som nummer ét i sit hjemland – en titel der ellers har tilhørt Roger Federer i en lang årrække.

Med titlen er der også kommet ekstra fokus på Wawrinka, og han bliver utvivlsomt en spiller vi skal holde øje med resten af sæsonen, Og for at blive ved Schweiz, så vil en af sæsonens helt store spørgsmålstegn være Roger Federer. Den næsten endeløse diskussion om hvorvidt Federer er færdig helt på toppen fortsætter.

Federer har alderen mod sig, og har stort set vundet alt der kan vindes – lige på nær Davis Cup, som han selv har antydet at han vil arbejde målrettet efter i år. Og med en Wawrinka i topform, er det ikke umuligt at Federer kan vinde det sidste han mangler at vinde, og det er måske ligeledes en indikator på, at karrieren synger på sidste vers.

De tunge drenge

Selvom Wawrinka gennem hele Australian Open så stærk ud, så må man heller ikke glemme Djokovic, Murray og Nadal. Sidstnævnte er tilbage i god form og spanieren er sulten for at revanchere en længere periode uden tennis.

Nadal viste i Australian Open, at han stadig er enormt stærk. Med bare ét nederlag i sæsonen i skrivende stund (28. februar), og to titler i henholdsvis Doha og Rio, har Nadal sat en tyk streg under, at vi godt kan regne med spansk dominans på det røde grus, og en spanier der er klar til at tage kampen op for at returnere til 1. pladsen på verdensranglisten.

Samtidig har Andy Murray ikke formået at starte året ret godt. Skuffende nederlag til Florian Mayer i Doha og Marin Cilic i Rotterdam har indikeret, at skotten ikke er helt hvor han skal være. Djokovic blev stoppet i kvartfinalen i Australian Open, men serberen har en skræmmende god 2013-sæson i ryggen og er ikke færdig med at dominere.

Men spørgsmålet er om den øgede standard i toppen kan gøre betingelserne svære. Flere af de spillere der i de seneste sæsoner har banket på til en top-4 placering er begyndt at røre på sig, herunder Wawrinka, Ferrer, og en Tomas Berdych, der endelig har fundet en stabilitet, der gør ham til en endnu farligere spiller end tidligere.

Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka

De ligger og lurer

Som det er tilfældet hvert år, er der også flere interessante navne man skal holde øje med. Udover den vanlige skare af spillere i sub-toppen som eksempelvis Tsonga, Gasquet og Del Potro, der stadig døjer med sit håndled, hvilket kan blive en stor hurdle for den sympatiske argentiner.

De seneste år har budt på flere navne der er blevet udråbt som de kommende stjerner, og 2014 er ingen undtagelse. Flere unge spillere har sneget sig ind i top 100, herunder amerikanske Jack Sock, tjekkiske Jiri Vesely og ukrainske Aleksandr Nedovyesov. Alle tre har vist lovende takter allerede, og specielt Vesely viser tegn på at han er one to watch i denne sæson. Den 20-årige tjekke har allerede fået Davis Cup-debut, og selvom resultaterne i år ikke har været prangende, så har han fået stiftt bekendtskab med det højeste niveau – noget han efter alt at dømme godt kan forberede sig på.

Med en stor serv og et spil der passer godt til alle underlag gør det ham til et meget varmt navn til at slå igennem. Han har vundet Australian Open for juniorer og har allerede tre Challenger-titler på CV´et, hvilket man ikke ser så tit for en spiller på hans alder. Med andre ord ser mulighederne for at få en ny Thomas Berdych ganske lovende ud.

I samme ombæring nærer de amerikanske tennisfans et stort håb om at Jack Sock kan slå igennem. Sock har der gennem længere tid været store forventninger til, og i løbet af 2013 viste han prøver på at han godt kan være med på højeste niveau. Han har selv været ude at sige, at han håber 2014 kan blive det store gennembrud, og mulighederne et utvivlsomt til stede. Med to kvartfinaler på ATP-niveau allerede, giver det forhåbninger om, at Sock kan se frem til en stabil sæson, hvor han for alvor kan slå sit navn fast.

Kampen mod Serena

Retter man øjnene mod WTA, så ligner 2014 en ny sæson hvor der er Serena Williams og alle de andre. Men med nederlag til Ivanovic i Australian Open og til Cornet i Dubai får vi måske en mere jævnbyrdig sæson at se, hvor flere spillere kan være med helt fremme. Der hersker ingen tvivl om at Azarenka og Sharapova fortsat er førsteudfordrerne til Serena Williams, men flere andre spillere har i løbet af 2013 vist, at det er nogen man i høj grad skal regne med.

Li Na´s Australian Open-sejr understregede at hun i hvert fald har tænkt sig at blande sig i toppen, mens også Radwanska stadig er en farlig spiller. Men Australian Open viste også, at spillere som har været med fremme uden at kunne blande sig med de aller bedste måske begynder at røre på sig. Dominika Cibulkovas flotte run i Melbourne har givet hende et boost for resten af sæsonen, og den energiske slovak vil gøre sit for et mere jævnbyrdigt felt.

Serena Williams
Serena Williams

Hvad med Caroline?

Mange havde håbet af starten af 2014 ville give indikationer på at Caroline Wozniacki kunne finde tilbage til sit gamle niveau. Men nederlag til Muguruza i Melbourne og efterfølgende til Wickmayer i Doha tegnede et billede af en Wozniacki uden tro på egne evner og med en ny skrøbelig sæson i vente. Men ansættelsen af Michael Mortensen som ny træner kan måske have en positiv effekt.

I hvert fald nåede Caroline semifinalen i Dubai, hvor hun lignede en helt ny spiller. At hun så tabte semifinalen til en Venus Williams, der leverede en pragtturnering er hvad det er, men troen på, at danskeren igen kan komme tilbage til den absolutte top og intensivere jagten på en Grand Slam, vendte tilbage ovenpå Dubai. Michael Mortensens mentale evner kan blive en gevinst for Wozniacki, hvor hun har lignet en, der mest af alt har lidt under manglende tro på egne evner.

Den unge garde

En af årets helt store samtaleevner hidtil har været den unge canadier Eugenie Bouchard. Hendes præstation i Australian Open er formentlig det gennembrud de fleste har ventet på, og det har utvivlsomt sørget for, at der forventes meget af hende i løbet af året. Men nederlag Mattek, Beck og Caroline Garcia i de seneste tre turneringer har dog samtidig vist, at hun stadig mangler den stabilitet, der skal gøre hende til fast inventar i WTA-toppen.

Rumænske Simona Halep havde en stor 2013-sæson, og kan hun fortsætte stilen så er hun en man kan forvente at se meget mere til i år. Hun har udviklet en særdeles stærk psyke, hvilket hører til sjældenhederne på WTA-touren, og er et våben hun med fordel kan benytte sig af. Samtidig har hun fundet en stabilitet i sit spil, som kan være med til at løfte hende et ekstra stykke i forhold til sidste år.

Det gennemgående problem for de fleste er dog, at de ikke kan hamle op med den power Serena Williams, Azarenka og Sharapova har, hvorfor stabilitet bliver et nøgleord for de spillere, der skal udgøre den største trussel mod trioens dominans de seneste år.

Et spændende år

Alt i alt tegner 2014 til at blive et spændende år, også med danske briller, hvor Caroline godt kan være på vej tilbage til sit tidligere niveau. Samtidig virker det til at jævnbyrdigheden hos både herrer og damer er blevet større, hvilket kun kan glæde de fleste tennisfans.

Efter sæsonens to første måneder har vi både fået indikationer på hvad der kan vente os, men så sandelig også fået bekræftet, at der venter en uforudsigelig sæson, hvor de store favoritter ikke nødvendigvis kører solo mod toppen. Favoritterne kender de fleste til, men hvem af de nye unge og outsiderne kommer til at sætte sit præg på den nye sæson.

Herunder er et bud:

ATP:
Jiri Vesely, Tjekkiet
Jack Sock, USA
Ernests Gulbis, Letland
Grigor Dimitrov, Bulgarien

WTA:
Eugenie Bouchard, Canada
Garbine Muguruza, Spanien
Simona Halep, Rumænien
Alize Cornet, Frankrig

Forrige artikelWozniackis limbo mellem Danmark og dedikation
Næste artikelÅrets grussæson
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.