Sofia Nami Samavati har vist eksplosiv fremgang og stadig større stabilitet i årets første måneder, og med endnu en W25 titel er hun i top 400 med pil opad

Når man har fulgt 22-årige Sofia Nami Samavati, kan man ikke undgå at få det indtryk, at hendes iltre temperament ofte har været en større modstander end spilleren på den modsatte side af nettet.

På det punkt er der dog sket en markant forbedring i løbet af indeværende år, hvor hun før årets første turnering ved W25 i Bath var no. 767 på WTA-ranligsten.
Turneringen i Bath blev dog en kort fornøjelse, idet no. 500 Elena Malygina (EST) i 1. runde vandt 3-6, 6-2, 7-6(2).

2 uger senere fik Sofia dog revanche, da hun ved W25 i Loughborough mødte Malygina i semifinalen efter 5 suveræne 2-sæts sejre på stribe i kvalifikationen og de første 3 runder i hovedturneringen, og Sofia gik derefter hele vejen og vandt sin første W25 titel, først og fremmest som følge af den førnævnte markante mentale fremgang.

K25 Loughborough: Mental kraftpræstation sikrer W25 titel til Sofia Nami Samavati

Et par måneder senere fik Sofia – som følge af afbud fra både Clara Tauson og Olga Helmi – “uriasposten” som 1. single på et undertippet dansk Billie Jean King Cup (BJKC) hold med lutter debutanter på holdet, men igen viste Sofia, at hun har gjort store fremskridt på det mentale område, og derved blev hun en afgørende årsag til, at holdet klarede frisag og forblev i Group I Europe/Africa.

BJKC Group I: Sejr i nedrykningskamp skaber håb om oprykning næste år

I de næste 2 turneringer måtte Sofia dog nøjes med en enkelt kamp, idet hun i kvalifikationen til W60 i Zagreb blev sendt sendt ud i 1. kvalrunde af no. 308 Dalila Jakupovic (SLO), der vandt 6-2, 6-4, og i forrige uge ved W25 i Båstad vandt no. 766 Silvia Ambrosio (GER) 6-3, 5-7, 7-6(2) i 1. runde.

Risikoen for et nyt 1. runde exit var overhængende, da Sofia i sidste uge måtte bruge 3 sæt, inden sejren i 1. runde var sikret 6-3, 2-6, 6-2 over no. 579 Anastasiya Konstantinovna Soboleva (UKR).

I 1/8-finalen mødte Sofia 4. seedede no. 347 Lena Papadakis (GER), der i starten af året vandt en W25 titel i Brasilien.
Trods forskellen i rangering vandt Sofia i 2 sæt 6-4, 6-3, og sejren blev fulgt op med en suveræn sejr 6-2, 6-0 over 8. seedede svenske BJKC-spiller Caijsa Wilda Hennemann, der havde indledt året med en W25 titel i Bath.

I semifinalen fortsatte Sofia sin dominans, da hun uddelte “æg” til 1. seedede no. 276 Anna Siskova (CZE), der dog skabte spænding om udfaldet i 2. sæt, hvor Sofia i den afgørende tiebreak fik vendt 3-5 til matchbold ved 6-5.
Tjekken forsøgte med ballon-bolde at lokke Sofia til at satse på matchbolden, men Sofia holdt hovedet koldt, og i stedet sendte Siskova bolden for langt, så Sofia vandt kampen 6-0, 7-6(5).

I finalen mod 2. seedede Malene Helgø (NOR) dominerede nordmanden 1. sæt, som hun vandt 6-1, men i 2. sæt var rollerne byttet om, og Sofia vandt med de samme cifre, hvorefter kampen måtte afgøres i 3. sæt.
Sofia havde et par chancer til en afgørende føring på 5-2, men Helgø bevarede kontakten, men Sofia bevarede forspringet med et rent parti til 5-3, og da hun servede for kampen ved 5-4, sørgede 2 servevindere for 30-0 og endnu en servevinder gav 2 matchbolde ved 40-15, hvor en vinder fra forhånden afgjorde kampen 1-6, 6-1, 6-4 og sikrede Sofia karrierens 2. W25 titel.

I opslaget herunder på Sofia’s facebook takker hun for hjælpen til den fremgang, som hun har haft, og på filmklippet blev sejren fejret med champagne.

Titlen udløser 50 point til WTA-ranglisten, men da ITF turneringer i 15K og 25K først opdateres med en uges forsinkelse, er Sofia på den nye rangliste mandag no. 492, men næste mandag vil hun ifølge liverankingen være no. 384.

I kampene mod væsentligt højere rangerede spillere formåede Sofia ofte at at lægge et godt tryk, som gav hende overtaget i spillet, og i takt med den stadig større stabilitet, er der grund til at forvente, at Sofia kan avancere yderligere på ranglisten.

Forrige artikelDH: Tæt opgør i Århus
Næste artikelTurneringer uge 20: Vejen banet til semifinale mod Norrie for Holger Rune
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.