Clara Tauson var chanceløs i kampens første 5 partier mod tilbagevendte Elina Svitolina, og hun var nede med matchbold i 2. sæt, inden kampen blev tvunget i 3. sæt, hvor Clara sluttede med topklasse tennis

I optakten til denne uges turneringer blev lodtrækningen for 20-årige Clara Tauson til W100 Oeiras i Portugal betegnet som alt andet en gunstig, da hun i 1. runde skulle møde den ukrainske stjernespiller Elina Svitolina, der efter overstået fødsel og et års pause er tilbage på touren.

Fra starten af kampen mod Clara var det tydeligt, at ukraineren stadig kan præstere på et ekstremt højt niveau, og i løbet af nul komma fem var Clara bagud 0-5 efter en start, hvor hun nærmest blev blæst ud af banen.

Efter 0-5 lykkedes det omsider for Clara at vinde sit eget serveparti, og hun havde desuden break-muligheder ved 0-40 i ukrainerens efterfølgende serveparti.
Det lykkedes dog ikke at udnytte mulighederne, og det samme var tilfældet efter yderligere 2 danske break-muligheder, men efter endnu en mulighed reducerede Clara til 2-5, hvorefter hun dog selv blev brudt for 3. gang i sættet, som Svitolina derved vandt 6-2.

I 2. sæt var Clara væsentligt bedre med fra start, da Svitolina kom bagud 0-30, og efter 15-40 udnyttede Clara den 2. break-mulighed, og efter et jævnbyrdigt parti, hvor Clara afværgede en enkelt break-mulighed, var Clara foran 2-0, og hun havde desuden en enkelt break-mulighed til 3-0.

I stedet blev Svitolina lukket helt tilbage i sættet, da hun ved dansk 30-0 føring vandt 4 point på stribe og udlignede til 3-3, men Clara kom igen foran med et rent break til 4-3, hvorefter Svitolina brød tilbage til 4-4, og da hun vandt sit næste serveparti ved 40-15, så det for alvor sort ud for Clara, da hun efter 40-40 i egen serv blev konfronteret med en matchbold, da Svitolina besvarede en sliced cross baghånd ved at lægge bolden på det alleryderste af linjen helt nede i forhåndshjørnet.

En dyb velplaceret førsteserv reddede dog situationen, og efter endnu en servevinder, fulgte Clara endnu en førsteserv op med en skarp forhånd, som skaffede udligning til 5-5.

Efter relativt sikre servepartier til begge blev sættet afgjort i tiebreak, hvor Clara indledte med et minibreak, som Svitolina dog tog tilbage ved 0-2, men efter et nyt dansk minibreak til 3-1 bevarede Clara forspringet, indtil hun med endnu et minibreak som følge af en ukrainsk dobbeltfejl til 6-3, vandt tiebreak’en 7-3, da Svitolinas returnering på en af mange velplacerede danske førsteserver blev for bred.

Ligesom i 2. sæt kom Clara bedst fra start i 3. sæt, da hun brød ukrainerens serv til 2-0, men Svitolina brød straks tilbage til 1-2, men kom igen under maksimalt pres ved 0-40 i egen serv, og selvom hun afværgede alle 3 break-muligheder, blev hun alligevel brudt efter endnu en dansk mulighed.

Svitolina brød dog endnu en gang tilbage, og hun vandt desuden sit serveparti til 3-3, hvorefter begge vandt deres næste servepartier til 4-4, hvorefter Clara spillede et “drømmeparti” med en ren vinder til 30-0, og i det næste point havde Svitolina et markant overtag og drev Clara rundt fra side til side, men alligevel fik Clara fra en presset position i forhånden sendt bolden i det modsatte hjørne, hvor Svitolina blev presset til en lidt for kort returnering, som Clara besvarede med en kontra stopbold til 40-0, mens Svitolina forgæves løb på tværs i modsatte retning.

Efter en ukrainsk longline vinder helt nede i baghåndshjørnet lukkede Clara partiet til 5-4, da hun pressede Svitlina til en fejl, hvilket var opskriften – udover egne vinderslag – på at vinde point mod den boldsikre ukrainer.

Det var præcis samme opskrift, som derefter sikrede Clara sin første matchbold, da hun først udlignede til 15-15 med en longline vinder fra forhånden i baghåndssiden.
En tredje opskrift kunne også være tålmodighed, som det var tilfældet, da Clara udlignede til 30-30 efter fejl fra Svitolina, men da Clara i den næste duel flere gange blev presset af ukrainerens tunge slag, slap tålmodigheden dog op, da Clara med fuld risiko sendte en eksplosiv forhånd på tværs og skaffede dansk matchbold.

På den første matchbold forivrede Clara sig dog, da hun direkte efter 2. bolden gik rundt om forhånden og satsede på en longline vinder, som dog blev for bred.
En kvalificeret servereturnering udløste en ukrainsk fejl på 2. bolden og dermed endnu en dansk matchbold, hvor Clara igen forivrede sig, da hun tidligt gik efter en longline vinder med baghånden.

Efter endnu en kort slagudveksling sendte Clara fra en position ved midten af baglinjen med sin velkendte “easy power” en direkte vinder med forhånden mod baghåndssiden, og på den 3. matchbold bevarede Clara tålmodigheden, indtil en sliced baghånd fra Svitolina sneg sig over baglinjen og sikrede Clara sejren 2-6, 7-6(3), 6-4 efter et formidabelt comeback på et ekstremt højt niveau, som kun kan skabe optimisme om en snarlig tilbagevenden til WTA-touren.

I optakten blev desuden nævnt, at Clara i tilfælde af sejr formentlig skulle møde 2. seedede no. 53 Linda Noskova (CZE), der især gjorde si bemærket i årets første WTA 500 i Adelaide, hvor hun på stribe vandt over Anna Kalinskaya og Anastasia Potapova i kvarlifikationen og derefter over Daria Kasatkina, Claire Liu, Victoria Azarenka og Ons Jabeur, inden hun mødte Aryna Sabalenka, der vandt 6-3, 7-6(4) i finalen.

Det bliver dog ikke aktuelt, idet Noskova trak i 2. sæt mod no. 323 Margaux Rouvroy (FRA), der førte 6-2, 2-0, hvorved lodtrækningen unægtelig åbner sig for Clara, der i tilfælde af endnu en sejr møder enten 7. seedede no. 85 Sara Errani (ITA) eller no. 93 Rebeka Masarova (ESP).

Eneste seedede derudover i Claras halvdel er 3. seedede no. 61 Mayar Sherif (EGY), og i øverste halvdel står 1. seedede no. 34 Marie Bouzkova til en kvartfinale mod 5. seedede no. 73 Danka Kovinic (MNE), der møder no. 292 Eugenie Bouchard (CAN), og i den anden kvartfinale i øverste halvdel kan 4. seedede Anna Blinkova møde 6. seedede no. 80 Nuria Parrizas Diaz (ESP).

Kampen kan følges på ITF Livestream fra Court 1, hvor der kl. 11 dansk tid indledes med opgøret mellem de to spanioler, Sara Sorribes Tormo og Nuria Parrizas Diaz, inden Clara skal på banen, så med en god timing, kan Holger Vitus Nødskov Rune måske nå at blive færdig på TV 2 Sport, hvor han ved 11-tiden møder Yannick Hanfmann ved ATP 250 i München.

 

Forrige artikelTurneringer uge 16: Clara møder Svitolina i 1. runde. Holger forsvarer sin første ATP titel
Næste artikelW100 Oeiras: Toppræstation mod Svitolina afløst at kampe “på det jævne”
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.