Det lyder måske som en myte, men den er god nok. Forskere har for nyligt forsøgt at sammenligne hvilke sportsgrene, der kan være med til at øge din levealder, og her scorer ketsjersport, som fx tennis, rekord.

Det handler altså om at give den gas med ketsjeren, hvis du drømmer om at leve lidt længere. For det viser sig faktisk, at ketsjersportsgrene som badminton, tennis og squash kan være med til at forlænge dit liv endda i betragtelig grad. Det var suverænt tennis og badminton, der løb af sted med titlen som de absolut sundeste sportsgrene ifølge et studie fra sidste år.

Der er hele 47 % lavere risiko for at dø inden for de næste 14 år, hvis du dyrker en de tre typer af ketsjersport, hvis du sammenligner med mennesker, der slet ikke dyrker motion.

Selvom forskere er kommet frem til den konklusion, at tennis er den absolut sundeste sport du kan dyrke, betyder det bestemt ikke, at andre sportsgrene er usunde. En sport som alpin skiløb er også ekstrem sund, ikke kun fysisk, men også mentalt, fordi du bevæger dig udenfor og ser den smukke natur. Det er noget professionelle skiløbere som Marcin Horecki og Alexandra Shaffer Wubbels selv har oplevet på egen krop.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken type sport du vælger. For selvom det overordnet set er sundt at dyrke motion, så er der altså sportsgrene, du vinder mere fra end andre. Det nye studie viser entydigt, at sport holder dig sund, og at du kan øge længden på dit liv, hvis du sørger for at motionere regelmæssigt.

Ketsjersport var den helt store topscorer i undersøgelsen, men folk der svømmede kunne også se på en forlængelse af livet på 28 % henover 14 år, når man sammenlignede med mennesker, som ikke dyrkede nogen former for motion. Ligeledes viste både aerobic og cykling positive resultater for levealderen.

Det var dog svært at måle effekten af løb og fodbold ud fra undersøgelsen. Men undersøgelsen er for alvor med til at dokumentere, hvorfor det er så ekstremt vigtigt at bevæge kroppen dagligt. Forskerne bag undersøgelsen gør selv en hel del ud af at forklare, hvorfor det ikke er muligt at se effekten hos dem der dyrker fodbold og løb på samme vis som hos dem, der for eksempel spillede tennis. Og deres konklusion er, at der givetvis var færre i den undersøgte gruppe, der dyrkede løb og fodbold, og at det derfor ikke var muligt at spore de samme effekter som ved de andre typer af idræt.

Derfor advarer holdet bag undersøgelse imod potentielle overfortolkninger af resultatet. De er slet ikke i tvivl, om at der både er en gevinst ved at spille fodbold og ved at løbe. Resultatet kan alene forklares med den meget sporadiske deltagelse af netop de her to ellers populære sportsgrene.

Gruppen som forskerne undersøgte bestod af 80.000 frivillige fra både England og Skotland, hvilket betyder at forskerne ikke selv har kunnet sørge for en ligelig fordeling imellem de repræsenterede sportsgrene. Det kunne givetvis have ført til et helt anderledes resultatet for både fodbold og løb, hvis der havde været flere fodboldspillere og løbere repræsenteret i undersøgelsen.

Artiklen er sponsoreret