David Mathiesen arbejder til dagligt i både forbund og Viljan Tennisakademi med at forbedre de danske tennistalenters fysik. Han mener der ligger et stort fysisk forbedringspotentiale blandt landets fremmeste tennisspillere.

I juniortiden havde han selv problemer med kroppen, der til sidst gav efter og drømmen om en karriere som professionel tennisspiller måtte opgives. David Mathiesen mistede dog langtfra interessen for sport i al almindelighed og tennis i særdeleshed.

Via idrætsstudiet har den tidligere Birkerødspiller anskaffet sig teoretisk viden om de ting, der i praksis satte en stopper for den aktive tenniskarriere, der stoppede ved en bunke Junior-DM titler.

Den megen teori håber David Mathiesen at få lov at bruge i praksis for at hjælpe en række af landets tennistalenter med at få bygget fysik på, inden det er for sent.

Via et samarbejde med både Dansk Tennis Forbund og Patrik Langvardts tennisprojekt ”Viljan” har den fysiske træner fået et ganske godt indblik i, hvordan en lang række af landets fremmeste tennistalenter træner, spiser og i det hele taget indretter deres hverdag. Et indblik der blot bekræfter Mathiesen i at der ligger et stort forbedringspotentiale både på og uden for banen.

[quote_box_center]”I dagens moderne tennis er det ikke nok alene at være en dygtig tennisspiller, du skal være en komplet atlet. Det er så hårdt fysisk, at kroppen skal være bygget op over lang tid til at modstå den hårde belastning det er, at være med på topplan. Det har vi slet ikke øje for herhjemme, hvilket rammer de unge,” forklarer David Mathiesen.[/quote_box_center]

På KB´s baner blev deres skribent en formiddag i juli tæsket godt og grundigt igennem en brøkdel af de øvelser, den fysiske træner udsætter tennistalenterne for. Alt fra eksplosiv træning og hurtighed til koordination og mobilitet. Langtfra alt handler om kraft, høj puls, hvilket for mange unge mennesker giver ordet fysisk træning en helt ny betydning.

[quote_box_center]”Det er ikke sådan, at fysisk træning er en ny ting i klubberne, jeg tror det er noget der er implementeret i langt de fleste elitemiljøer i dansk tennis. Problemet er bare, at der ikke er en viden om hvordan de fysiske krav i tennis imødekommes i den fysiske træning, og der derfor ikke er et klart formål med træningen. En løbetur og armstrækkere er i de fleste tilfælde ikke den optimale tilgang, og for de fleste unge spillere heller ikke den mest motiverende form for fysisk træning. Den fysiske træning skal være sjov og udfordrende samtidig med, at den er effektiv,” forklarer David Mathiesen.[/quote_box_center]

David Mathiesen understreger, at det på ingen måde skal forstås som en kritik af trænerne i de danske tennisklubber. De har i deres undervisning et naturligt fokus på tennisbanen, hvilket giver god mening.

Men med udviklingen af tennis internationalt i en langt mere fysisk retning, er fokus på den træning der foregår udenfor de hvide linjer blevet vigtigere end nogensinde. Det er specialtræning på et niveau, hvor man ikke kan forvente en tennistræner kan have spidskompetencerne til også at forestå den daglige træning.

DTF-program skal hjælpe

Netop for at komme de ofte tidstrængte klubtrænere til undsætning har David Mathiesen i samarbejde med Dansk Tennis Forbund udviklet et test- og træningsprogram. Dette skal være et værktøj klubtrænere kan tage i anvendelse, for på den måde at sikre at den enkelte spiller arbejder i den rigtige retning. Ifølge David Mathiesen kan der være stor individuel forskel på hvad den enkelte spiller skal arbejde med.

[quote_box_center]”Det er klart, at hvis man som tennistræner ikke har en spidskompetence i fysisk træning, så vil man ofte ikke kunne udføre denne del af træningen optimalt. De fysiske tests kan være med til at afdække spillerens stærke og svage fysiske sider, og man kan derefter finde et træningsprogram som kan hjælpe til at træne disse svage sider med den hensigt at gøre spilleren til en mere alsidig atlet,” forklarer David Mathiesen.[/quote_box_center]

Med andre ord er det vigtigt med den individuelle fokus. Individuel træning er nødvendig, for på den måde at sikre, at den enkelte spiller bliver udviklet optimalt i forhold til spillerens udgangspunkt. En anden vigtig pointe David Mathiesen understreger vigtigheden af, er en af de helt store myter indenfor fysisk træning. Den lyder at man som ung skal passe på med fysisk træning, den køber Mathiesen ikke, langtfra.

[quote_box_center]”Det handler om, hvordan du træner. Du kan sagtens lave en masse øvelser i en ung alder, det handler bare om, at du tager udgangspunkt i den fysik den enkelte spiller besidder. Jeg vil faktisk sige, at går du ikke i gang i en ung alder, så rammer det dig som en boomerang senere. Jeg ser en række spillere med et tennismæssigt stort potentiale, der bare alt for sent er kommet i gang med fysisk træning. Det betyder de ikke kan klare den belastning, det er at træne tennis hver dag, hvilket betyder de igen og igen bliver skadet. Det er en skam, men blot en understregning af, hvor vigtigt det er at den fysiske træning prioriteres,” afrunder David Mathiesen.[/quote_box_center]

Uagtet deres skribent så langtfra er David Mathiesens målgruppe for arbejdet med at skaffe succes til danske tennistalenter, så kan jeg uden at blinke skrive under på, at programmet har en effekt på kroppen. Muskler man ikke var klar over eksisterede blev sat på arbejde, til glæde og gavn for både artiklens opbygning og sofaens anvendelse de efterfølgende dage.

David Mathiesen har været vidt omkring med tennis, først som spiller og siden som fysisk træner. Her ses han ved US Open.
David Mathiesen har været vidt omkring med tennis, først som spiller og siden som fysisk træner. Her ses han ved US Open.
Forrige artikelITF Junior Stavanger: Danske juniorer i double finaler
Næste artikelHold DM Inde: Hvor mange jyske hold går i mellemspillet?
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.