Verdensetteren Novak Djokovic er den helt store favorit ved den olympiske tennisturnering i Rio de Janeiro.

Novak Djokovic. Serbiens absolut største stjerne er på alles tennislæber, når den olympiske tennisturnering starter lørdag i Rio de Janeiro. På trods af et tidligt exit i årets Wimbledon er han storfavorit til at vinde det famøse olympiske guld. Og hvis Usain Bolt er kongen af atletik, så er Novak Djokovic i øjeblikket kongen af tennis.

Hvis vi skruer tiden tilbage til før French Open i starten af maj, så var målet for 2016 klart for Novak Djokovic. French Open og OL. De to eneste trofæer den 29-årige serber ikke havde stående i trofæskabet. Og han var skarp. Djokovic kunne et par uger senere sætte flueben ved det første mål. Han vandt for første gang i karrieren French Open.

Modsat mange andre sportsudøvere i Rio, så træner tennisspillere ikke i fire år til målet om at opnå succes ved et OL. De har hvert år har et stramt program med fire Grand Slam-turneringer, hvor OL nærmest ligger i vejen for US Open, der venter bagefter. En turnering, hvor der er mere prestige, flere point til verdensranglisten og større præmiepenge.

Et billede på det er eksempelvis de mange afbud, der har ramt den olympiske tennisturnering. Nogle grundet den frygtede zikavirus, andre på grund af prioritering. Afbuddene tæller blandt andet Wimbledon-finalisten anno 2016, Milos Raonic, verdens nummer otte, Tomas Berdych og John Isner, foruden Roger Federer og Stan Wawrinka, der har trukket sig på grund af skader.

På trods af mange afbud og den måske lidt manglende prestige, så er det værd at bemærke, at Novak Djokovic vil OL. Serberens sult efter at smage det olympiske guld er stort, og også derfor går han ind på tennisanlægget i den olympiske by som kæmpefavorit. Men det bliver ikke uden kamp.

Tidligere OL-vindere kan drille Djoko

Den forsvarende olympiske mester, Andy Murray, må uden den store tvivl være Djokovic’ største udfordrer. Britten vandt senest Wimbledon for anden gang i karrieren og kommer til Rio med stor selvtillid.

Den britiske fanebærer må dog spås ikke at have den helt samme sult, som Novak Djokovic. Han har haft den olympiske medalje om halsen, og mon ikke han også har et halvt øje rettet mod US Open, der venter efter OL. Her er der modsat i Rio point til verdensranglisten at spille om. Alligevel skal man holde øje med Andy Murray. Han er den eneste, der i øjeblikket rent spillemæssigt kan hamle op med Djokovic.

Også en anden fanebærer kan dog drille de store. Den olympiske vinder fra 2008, Rafael Nadal, må aldrig afskrives og kan på sit topniveau slå alle. Og modsat Murray, så besidder han i øjeblikket en sult som få. Den spanske tennisstjerne har de seneste år været igennem et skadeshelvede, og har endnu ikke nået det tidligere, høje niveau. Han vil derfor bruge OL til at vise, at den spanier, der for år tilbage var noget så suveræn, ikke er færdig på topplan.

Svær start for Djokovic

Novak Djokovic’ første runde bliver et møde med en anden tidligere olympisk medaljevinder. Tilbage i 2012 i London vandt Juan Martin del Potro bronzekampen mod netop Novak Djokovic. Argentineren, der i 2009 vandt US Open, har dog været meget igennem siden.

Flere håndledsoperationer har stået i vejen for del Potro, der aktuelt rangerer som nummer 145 i verden. Argentineren er dog langtfra uden evner på trods af flere skadespauser, og han slog endda Stan Wawrinka ud af årets Wimbledon. Og derfor bliver søndagens første runde ikke let for Novak Djokovic.

Usain Bolt er ikke verdens hurtigste ude af starthullerne. Han er kendt for at være lidt efter på de første meter for så derefter at overhale konkurrenterne. Og ligesom for den jamaicanske sprinter, så gør det måske ikke noget, at Novak Djokovic får en svær start. Evnerne og viljen til sejr er så stor, at han kommer først ind over målstregen alligevel.