Mange klubber rundt om i landet udfordres stadig af, at der kun kan spilles rigtig tennis i udendørssæsonen. Andre igen har udfordringer med mangel på indendørskapacitet, så alle medlemmer kan tilbydes et godt træningstilbud. I Slagelse har man kapacitet, hvilket man nu forsøger at udnytte på en nyskabende måde.

Vi har i tidligere udgaver af tennisavisen i denne anderledes Corona-sæson fortalt, hvordan det i det meste af landet har været et aktiv for tennissporten, at der har været særlige restriktioner forbundet med at dyrke idræt. Forskellige restriktioner i året har hele tiden haft afstand som et omdrejningspunkt, hvilket passer ganske godt til måden tennis typisk spilles på.

F.eks. har man i Slagelse Tennisklub ikke haft behov for særlig markedsføring af klubbens introforløb for nye medlemmer. De har været fuldt besat i en klub, hvor medlemmerne normalvis ikke strømmer til.

Kapaciteten på anlægget i Slagelse er, som på de fleste andre tennisanlæg i landet, markant større udendørs end indendørs. Derudover giver omgivelserne og den friske luft udendørs naturligt en bedre mulighed for at leve op til diverse Corona-krav.

Så med en masse nye medlemmer i klubben, præcis som mange andre steder i landet, har man med fire indendørsbaner haft gang i tankerne omkring, hvordan man greb indendørssæsonen an.

I stedet for at tænke tankerne selv og tænke man var egenrådig i området grundet de gode indendørsforhold, så gik man åbent til sagen og inviterede de omkringliggende tennisklubber til et netværksmøde.

Her var oplægget: Kan vi hjælpe hinanden klubberne imellem med at fastholde de nye spillere, vi hver især har fået, for eksempel ved at dele indendørs baner i vinterhalvåret og gøre tennis til en helårssport for alle i Vestsjælland?

Dele til fælles gavn

For 30 år siden blev et topmoderne tennisanlæg i Slagelse bygget, blandt andet med fire indendørsbaner, 9 udendørsbaner, u10 baner og en slå-mur. Det var dengang tennis i Danmark var på højdepunktet medlemsmæssigt og mere end 150.000 danskere var medlem af en tennisklub. I dag er det tal langt under 100.000.

Slagelse er som så mange andre klubber også blevet ramt af den generelle tilbagegang i dansk tennis, hvilket gør, at indendørsbanerne ikke er fuldt booket. Omegnsklubberne omkring Slagelse har ikke indendørsbaner, så hvorfor ikke deles?

”Vi har et super anlæg med fire indendørs baner, omklædning, cafe og sengepladser til overnatning. Vi har anlægget og kapaciteten, så vi prøver, om vi kan få nogle af de nye fra andre klubber til Slagelse og spille om vinteren,” fortæller Bjarne Larsen, næstformand i Slagelse Tennisklub til dgi.dk.

”Vi vil synliggøre tennissporten, som noget der er fleksibelt, nemt og ikke økonomisk umuligt,” fortsætter næstformanden.

Helt konkret vil det betyde, at spillerne skal være medlem i to klubber. I Slagelse om vinteren og i deres hjemby om sommeren. En løsning, der findes i mange andre klubber rundt om i landet, hvor samme udfordring/mulighed eksisterer. Med mange helt nye medlemmer i sporten mener man i Slagelse det er vigtigt at systematisere og formalisere muligheden for de nye medlemmer, der måske ikke er selvkørende nok endnu til selv at opsøge muligheden.

Samarbejdet er indtil videre mest formaliseret mellem Slagelse og Sorø.

”Vi håber på, at vores hal bliver benyttet meget mere, og at belægningen bliver høj, og hvis det viser sig, at vores baner bliver optagede, må vi neddrosle. Men der er vi slet ikke endnu,” siger Bjarne Larsen.

Fortsat fokus på fastholdelse

De mange nye medlemmer i de danske tennisklubber er i denne sæson et særsyn. Helt generelt er det dog ikke nyt, at der hver sæson dukker nye ansigter op rundt omkring på de røde grusbaner. I årtierne siden storhedstiden for dansk tennis i slutningen af 1980´erne og starten af 1990´erne var udfordringen bare, at der ofte forsvandt flere kendte ansigter end der dukkede nye ukendte op.

I Slagelse har man taget den problematik alvorligt i forhold til de mange nye medlemmer, der netop nu træder i deres første indendørs tennissko.

Tre ugentlige drop in-arrangementer, hvor man kan netværke, finde en spillepartner, få træning er etableret. For 30 kroner pr gang kan man møde op, her vil en træner sørge for uformel instruktion og de fremmødte bliver matchet efter niveau. Her skal skabes bånd, så medlemmerne kan blive mere selvkørende. Håbet er, at der knyttes bånd på tværs af klubberne.

En del af noget større

Nej, ovenstående underrubrik handler ikke om DBU. Det handler om håbet i Slagelse er, at de nye medlemmer kan få en fornemmelse af, at de er en del af tennis i Vestsjælland. At der ikke er skarpe, men fleksible forbindelser mellem regionens tennisklubber.

”Vi bliver ikke rige her og nu på de her initiativer. Vi investerer masser af tid og kræfter, men vi håber, det giver afkast fremadrettet. Vi ser det som en investering og en generel opgradering af tennissporten i Vestsjælland,” slutter Bjarne Larsen.

Forrige artikelTag sporten med dig overalt 
Næste artikelTre lidt anderledes sportsgrene, som du helt sikkert vil elske
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.