Professionelle sportsstjerner må med tiden ofte sande, at kroppen ikke kan holde til de mange timer de dedikerer til deres sport. De mange timer brugt på banen, arenaen eller landevejene har det med at efterlade dybe spor på kroppens mange dele og lemmer.

Det er dog ikke altid kroppen, der siger fra – det er som regel hovedet, der melder pas som det første, idet at lysten til at foretage sig noget andet, kan opstå. Det er derfor interessant at kigge nærmere på, hvad de dygtige sportsstjerner vælger at erstatte deres længevarende erhverv med, når det er blevet tid til at skifte fra det ene til det andet.

Inden for tennissens verden har der med årene fundet en række iøjnefaldende skift sted, og i denne artikel dedikerer vi lidt plads til at skrive mere om dem. På den vis får vi også hyldet et par af de tidligere tennisstjerner.

Karriereskift hos de internationale tennisstjerner

Kaster vi først et blik på den internationale scene, finder vi tyske Steffi Graf. Med hendes store talent og utallige sejre vil mange mene, at hun er den bedste kvindelige tennisspiller verden har set. Især dominerede hun tennisverdenen i 1980’erne og 1990’erne.

I sin tid begyndte Steffi Graf at spille tennis på opfordring af sin far, der påtog sig rollen som hendes træner. Det førte siden til adskillige Grand Slam titler og en placering som nummer et på verdensranglisten. Et par titler der i dag er truet af Serena Williams, der langsomt sniger sig ind på Steffis præstationer.

I dag er Steffi Graf 49 år og har udskiftet tennissen med velgørende formål. I samarbejde med sin mand driver hun organisationen Children For Tomorrow, der hjælper krigsramte børn og familier til en ny start i livet. Det gør hun i fællesskab med sin mand Andres Agassi, der ligeledes er et af de helt store tennisnavne fra 1980’erne og 1990’erne.

Det er set før, at kendte vælger at søge ny karrierer inden for poker. Der findes både eksempler på musikere, skuespillere og sportsstjerner, der har valgt at udskifte deres erhverv med jetoner og ord som blinds og fold.

Den tyske tennisspiller Boris Becker er et levende bevis på en af de store sportsstjerner, der har valgt at søge tilflugt hos pokeren efter en sprudlende tenniskarriere – i en alder af blot 17 år blev Boris Becker nemlig den yngste vinder af Wimbledon. Året efter blev han slået ud som nummer to. Det stoppede dog ikke tenniskarrieren med det samme.

Adskillige titler er siden blevet tilføjet, men i dag er ketsjeren lagt på hylden, og det kan kun blive interessant at se i fremtiden, om flere af de store spillere vil udskifte ketsjeren med et pokerbord. Store sider som blandt andet 888 poker dk er i hvert fald kendte for at udgøre et godt startsted for en karriere inden for det populære spil.

Her kan nye såvel som øvede prøve kræfter med forskellige turneringer og deri afpudse deres pokertalenter.

Foto: Andrii Podilnyk. Sommetider er der ikke langt fra tennisverdenen til modeverdenen. I hvert fald ikke hvis vi spørger den tidligere tennisspiller Björn Borg.

Det er næsten umuligt at tale om karriereskift på den internationale tennisscene uden at nævne Björn Borg. Den svenske tidligere tennisspiller beregnes som en af tidens mest talentfulde. Fra 1974 og frem til 1981 vandt han hele 11 Grand Slam titler.

I dag er han fortsat på listen over den mest vindende tennisspiller. I en alder af kun 26 år valgte Björn Borg dog at slutte tenniskarrieren i 1983. I stedet blev banen udskiftet med en karriere inden for modeverdenen, hvor han har lanceret et væld af ikonisk undertøj samt andre beklædningsdele og sportsudstyr.

Karriereskift inden for den danske tennisverden

Herhjemme på den danske scene finder vi Frederik Fetterlein, der er født i Rungsted og for en kort stund havde titlen som Danmarks bedste tennisspiller. Den titel blev hurtigt overtaget, da Kenneth Carlsen gjorde sit indtog på den danske tennisscene.

I en årgang havde Frederik Fetterlein mest ry for at være nattelivets ukronet konge, men han har sidenhen tilføjet model, ejendomsmægler og reality-stjerne til CV’et. For få år siden tog han hul på en skuespillerkarriere, da han fik hovedrollen i fiktionsserien ’FETTER’, hvor han ikke overraskende her spiller sig selv. I serien møder vi også Uffe Holm og Morten Lyngbæk.

Mod manges forventning valgte Eva Dyrberg i 2002 i en alder af blot 22 år at stoppe karrieren inden for tennis. Inden da havde den dygtige spiller deltaget i flere Grand Slam turneringer, mens hun ligeledes har figureret blandt de 100 bedste på verdensranglisten. Efter 10 år i gamet mente den danske spiller dog, at det var på tide at udskifte ketsjeren med en god gang hjernegymnastik. I stedet påbegyndte hun et studie i medicin på Københavns Universitet.

Photo: DariuszSankowski, CC0 Creative Commons, Caption. Flere vælger at vende tilbage til skolebænken, når det er blevet tid til at lægge ketsjeren på hylden.

Også Kristian Pless valgte at stoppe karrieren for at dedikere tiden til en uddannelse. Det skete i 2009, da den danske tennisstjerne i en alder af 28 år måtte sande, at kroppen var ved at sige fra. Gennem længere tid havde tennisspilleren forsøgt at kæmpe sig tilbage i topform, men han havde svært ved at få bugt med sine tidligere skader.

Derfor måtte ketsjeren lægges på hylden – i hvert fald for en stund. For til manges overraskelse vendte tennistalentet tilbage i 2012, da han for en stund valgte at dedikere sin tid til international tennis. Studierne forblev fortsat det vigtigste, da der var tale om en mindre pause, hvoraf Kristian Pless hurtigt var tilbage på skolebænken.

Succes eller fiasko?

Så hvordan er det gået tennisspillerne i deres karriereskift? Op og ned er nok det bedste svar, der kan gives til det spørgsmål. Hvor Björn Borg har haft kæmpe succes med sine ikoniske boxershorts til mænd, har Frederik Fetterlein haft mindre held med sin karriere som ejendomsmægler, der i en periode var ved at koste ham hele hans formue.

Steffi Grafs noble formål er stadig en realitet, og spørger vi Eva Dyrberg og Kristian Pless vil de nok mene, at uddannelse altid er en god idé. For Boris Becker har pokeren vist sig at kunne være en givende indtægt. Blandt andet har han indkasseret gode pengesummer i nogle af de større internationale pokerturneringer.

Som så kan der altså være masser af muligheder for at søge nye veje, når kroppen eller hovedet siger fra over for tennissen, og det bekræfter de givne eksempler, der alle har søgt i vidt forskellige retninger efter at sige farvel til tenniskarrieren.

Forrige artikelSvensk holdmesterskab: Danske Fed Cup piger konkurrerer om svensk guld
Næste artikelITF Senior Hua Hin: Olga slutter med pil op og satser fuldt i 2019
Avatar photo
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.