Tennis er tradition. Sådan vil mange nok betegne ketsjersporten. Men ved ATP´s sæsonfinale for de største talenter er traditioner skiftet ud med ny teknologi.

Otte spillere delt i to grupper. Alle mod alle. De to bedste går videre til semifinalerne.

Lyder det som ATP-finalen i London for de bedste i verden? Det er det også. Men det er også formatet ved Next Gen ATP Finals, der afvikles i Milano.

Her hører lighederne mellem de to sæsonfinaler op. For i London er Federer, Djokovic, Nadal og de andre på sikker grund, når det kommer til reglerne. Tre tie-break sæt, alt er som i enhver anden ATP-turnering i løbet af året.

Sådan er det ikke i Italien

Her tester fremtidens stjerner, der allerede har etableret sig på ATP-touren, de systemer, der måske skal implementeres i de kommende år. En af årets helt store nye ting er en teknologi, der er monteret på spilleren. Denne teknologi kan indsamle data om spillerens mønstre og fysiske præstation. Kombineret med den objektive data, der kan indsamles udefra, fejl, serveprocenter og så videre kan trænerne bedre forbedre, hvor der skal sættes ind i jagten på forbedringer. Det er første gang denne nyskabende teknologi er tilladt i en officiel ATP-turnering.

Derudover har man ændret markant på spilleformatet i forhold til, hvad vi normalt forbinder med en ATP-turnering. Der spilles ikke bedst af tre, men af fem sæt. Disse afvikles kun til 4 partier med tie-break ved stillingen 3-3. Desuden spilles der afgørende point ved stillingen 40-40 i alle partier. Her er det servemodtageren, der bestemmer, om der spilles fra lige eller ulige side. Det eneste der trækker tråde til det traditionelle format er, at en spiller kan vinde en kamp ved at vinde 12 partier. Det skal blot ske over flere sæt.

Færre pauser

Under denne overskrift er skabt en række initiativer, der skal gøre sporten mere seværdig. Både på TV og på stadion.

Opvarmningen bliver reduceret til 4 minutter. Denne tid starter fra det øjeblik spillerne går på banen, hvilket vil reduceret den ”døde periode” uden kampaktivitet væsentligt.

I formatet kan en spiller kun få en behandlingspause, Medical Time-Out, per kamp. Det er i modsætning til i dag, hvor spillerne i princippet kan få uanede mængder af behandlinger, så længe der er tale om en ny skade.

Spillere må modtage coaching på bestemte tidspunkter i kampen. Men trænerne må ikke komme ind på selve banen. Spillerne skal bruge en særlig beholder til håndklæder på banen, på den måde er det ikke boldbørnene, der skal servicere spillerne med håndklædet længere.

Derudover kan publikum, udover dem bag baglinjen, bevæge sig frit rundt under spil. Det i modsætning til ”Quiet Please” som tennissporten er groet op omkring med udgangspunkt i det legendariske udtryk fra Wimbledon.

Deltagerne ved turneringen i italienske Milano var Frances Tiafoe, Jannik Sinner, Mikael Ymer, Ugo Humbert, Alex De Minaur, Casper Ruud, Miomir Kecmanovic, Alejandro Fokina.

Forrige artikelDH kvinder: KB skal rejse sig mod HRT
Næste artikelHappy Allstars – med Martin Jørgensen
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.