Hun vendte tilbage efter barsel bedre end nogensinde. Siden har Kim Clijsters fået endnu to børn, og nu prøver belgieren igen at komme retur til international tennis.


Den ultimative anerkendelse

Den 36-årige belgier Kim Clijsters blev tilbage i 2017 optaget i tennissportens hall of fame. Et sted der udelukkende tænkes som værende for de tidligere tennisspillere. For optagelsen tager udgangspunkt i den karriere, spilleren har haft.

Da man optog Kim Clijsters var det også begrundet med, at belgieren allerede en gang havde gjort comeback til tennissporten. Det var netop det comeback, der var med til at skaffe hende med i det fornemme selskab.

Efter at være blevet mor for første gang kom Kim Clijsters tilbage til toppen af tennissporten. Det i en anden udgave, end før hun gik på barsel. Mere målrettet og med færre af de finalenerver, der ofte havde spillet hende et puds tidligere. Det fik Caroline Wozniacki blandt andet at mærke, da hun i 2009 måtte se sig slået i finalen i US Open. Her gav hun efterfølgende danskeren et stor kram og sagde ”du skal bare vente, det skal nok blive din tur”. Det blev det, knap ti år senere.

Efterfølgende vandt Kim Clijsters endnu to Grand Slamtitler inden hun igen sagde farvel til toptennis i 2012. Siden har hun fået yderligere to børn. I en alder af 36 var det derfor noget af en overraskende melding, da hun tilbage i september bekendtgjorde, at hun gør comeback i 2020.

”Jeg føler timingen er den rigtige. Hvad der gør, at jeg har taget den her beslutning? Primært den udfordring jeg giver mig selv. Det er det, der skal drive det her projekt,” sagde Kim Clijsters til verdenspressen efter hun bekendtgjorde sit comeback i en video publiceret på WTA´s hjemmeside.

Kim Clijsters er gift med den tidligere basketballspiller Brian Lynch. Da hun i 2012 senest trak sig tilbage var det med begrundelsen, at der skulle være med tid for ægtemand til at forfølge karrieren som professionel træner. Nu er det, med fuld støtte fra Lynch, igen tid til at fokus skal være på Kim Clijsters og tennis.

Ikke unormal alder

Kigger man udelukkende på alder, så bliver Kim Clijsters ikke alderspræsident. Der er en række spillere, der vil være gode bekendte for belgieren. Serena Williams er 38, mor, og stadig i top 10. Svetlana Kuznetsova er også stadig en del af den internationale elite, hun er 34. Hos herrerne er Roger Federer på toppen i en alder 38, eksemplerne er mange i historien.

Det er i høj grad den lange pause, syv år, der gør det udfordrende for Kim Clijsters. Kroppen har, set ud fra et sportsligt perspektiv, set bedre dage. Netop det har belgieren også på en måde accepteret. Det kan man konkludere ud fra et interview, hun i efteråret gav med New York Times.

”Jeg kommer ikke til at spille i nærheden af en hel sæson. Jeg ved, at det her aldrig bliver en succes, hvis jeg er væk fra min familie i fire uger i træk. Det er op til mig, at sammensætte et godt program, hvor jeg vælger de rigtige turneringer,” lyder det fra Kim Clijsters.

Hjemme i Belgien er udover ægtemanden Brian børnene Jada (11), Jack (5) og Blake (2).

Kan ikke holde instinkter tilbage

Clijsters har i de syv års fravær fra sporten på højeste niveau bemærket, hvordan det at vende tilbage til tennis efter endt barsel er sket for flere. Udover Serena Williams har Mandy Minella og Viktoria Azarenka også gjort det.

”Jeg elsker at se, hvordan de har gjort det. At der er så mange mødre, der forsøger at være en del af toppen i vores sport,” lyder det fra Kim Clijsters.

De tre nævnte spillere har dog, på ingen måde, taget den lange pause væk fra sporten som Kim Clijsters har det. Dermed er der svære odds for belgieren, også selvom hun tidligere har lavet et succesfuldt comeback til tennis.

”Jeg er 36, jeg har veninder, der har svært ved at finde ”mig-tid”. De har svært ved at balancere et helt normalt liv, med det at være mor. Det har jeg også. Men om fire år, der har jeg ikke muligheden for at gøre det her. Jeg har altid fulgt mine instinkter. Jeg var ung, da jeg stoppede for at få mit første barn. Nu gør jeg det igen, det er en udfordring. Jeg elsker udfordringer, jeg er ikke bange for det,” lyder det fra Kim Clijsters.

Comeback udskudt

Kim Clijsters skulle spille sin første kamp i Australien først i januar forud for årets første Grand Slam. Det var planen. Den er grundet en skade blevet ændret. Det meddelte belgieren først i november.

”Jeg er i gang med genoptræning og behandling for en knæskade. Det er et tilbageslag, men jeg er fast besluttet på at vende tilbage til det spil, jeg elsker. Jeg sætter virkelig pris på jeres støtte og opmuntring,” lød det fra Kim Clijsters i en besked på Twitter.

Australian Open, den turnering belgieren tidligere har vundet, bliver i år uden den populære og erfarne belgier. Tiden må vise, hvornår hun igen bliver en del af WTA-touren.