August Holmgren er Danmarks næstbedste mandlige tennisspiller. Ambitionerne rækker meget længere end den aktuelle placering omkring nummer 500 i verden.

– Kom så Kejser!

Selvom tituleringen med reference til tidligere tiders herskere i Grækenland kan virke overlegen og arrogant, kunne intet være mere forkert, når det handler om August Holmgren fra Gentofte Tennisklub.

Tilråbet kommer en varm fredag eftermiddag midt i en marathonkamp på Center Court i Vejle Tennisklub. August Holmgren står overfor en erfaren franskmand. En spiller af den slags, der spiller på alle tangenter for at ændre rytmen i en tenniskamp. Noget franskmanden Maxime Chazal har brug for denne fredag. For uanset hvad han kommer op med, så tilpasser og justerer danskeren sit spil, så han igen kommer ovenpå.

Igennem et trådhegn følger Frederik Løchte Nielsen med i alle aspekter af kampen. Han kender om nogen, hvad det vil sige at kæmpe sig fra ingenting til toppen af international tennis. Det var netop i små internationale turneringer på hjemmebane den nuværende træner for Dansk Tennis Forbunds elitetræning fik sine første point til verdensranglisten. Det fundament der for ti år siden skabte kulminationen på en flot karriere, da Løchte Nielsen strøg til tops ved Wimbledon i herredouble med makker Jonathan Marray.

Efter at have været på College i USA i fire år er August Holmgren nu vendt hjem til Danmark. I al fald med basen, for fremtiden ligger på tennisbaner over hele verden. Han er klar over, at vejen er lang. Derfor er han også tilfreds med, at der er dygtige folk omkring ham, der ved, hvad der kræves.

– At have Frederik Løchte Nielsen tilknyttet omkring de danske spillere er ekstremt værdifuldt. Vejen til toppen er lang og hård, hvor vi som danskere ofte rejser alene og uden et stort forbund som support. Derfor er satsningen med Frederik tilknyttet vigtigt, for ingen ved bedre end ham, hvad det kræves som dansker at begå sig internationalt, fortæller August Holmgren i forbindelse med ITF-turneringen i Vejle, hvor det blev til en semifinaleplads for Gentofte-spilleren.

Udover Frederik Løchte Nielsen bliver August Holmgren også hjulpet i hjemklubben Gentofte af både Jonas Svendsen og Philip Ørnø. To trænere Holmgren har en helt særlig forbindelse til. Alle tre har en fortid i Helsingør Tennis Klub, hvor Holmgren var det unge talent der trænede op mod Ørnø, der som klubbens store profil dengang blev trænet af cheftræner Jonas Svendsen.

Målrettet og medrivende

Tilbage til tilnavnet ”Kejser”. For med lyst hår, krøller og en til tider guddommelig teknik forstår man hurtigt, hvorfor både Frederik Løchte Nielsen og andre har givet August Holmgren kælenavnet med reference til det græske.

August Holmgren
Sportsfotograf.com

Sidste efterår havde skribenten til denne artikel fornøjelsen af at kommentere August Holmgrens indledende singlekamp, da Danmark mødte Thailand i Davis Cup i Kolding. Igen under ITF-turneringen i Vejle var August Holmgren på TV til hele Danmark. Det med en meget fint udtryk. Danskeren udstråler en perfekt balance mellem engagement, ro og spillemæssigt overblik, når han står på en tennisbane. Det er helt tydeligt, hvordan han fra barnsben er blevet præget af dygtige trænere med fokus på både teknik og taktik.

Fra tid til anden kan man, når man observerer August Holmgren, begynde at drage sammenligninger med en anden blond skandinav, Bjørn Borg. Svenskeren der med sin iskolde attitude og udstråling nedkæmpede sportens største stjerner og for altid vil have et særligt kapitel skrevet om sig selv i tennissportens historie.

Hvis ikke du har set filmen om Bjørn Borg og hans måde at tøjle et iltert temperament, så er anbefalingen hermed givet videre. Om August Holmgren har set filmen skal jeg undlade at svare på. Sikkert er det dog, at danskeren har masser af temperament. Som da han i en indledende kamp i Vejle møder en spiller fra Chile, der mest af alt er indstillet på at forsvare sig.

– Han gør jo ingenting, hvad sker der!

Et kort udbrud fyldt med indkapslingen af, hvad August Holmgren har af både force og forhindring, når det kommer til at indfri ambitionen om en plads i top-100 i verden. En indstilling der tager udgangspunkt i benhårdt arbejde på alle fronter for at forbedre den gode pakke, han allerede besidder. Men når man er god på alle fronter, hvordan forbedrer man sig så?

– Efter college skal jeg ud i verden og spille kampe mod gode spillere, lære om det niveau jeg gerne vil op på. Så skal jeg med tiden vende mig til at være med på det niveau, via erfaring og fortsat benhårdt arbejde på træningsbanen, fortæller August Holmgren.

Denne sæson har August Holmgren spillet en række challenger-turneringer rundt om i verden. Resultaterne har været godkendt, særligt når han for første gang står i lidt større internationale turneringer. Sikkert er det, at der er blevet kørt rigtig meget erfaring ind på kontoen. Med god opbakning på alle fronter og en stålsat målsætning om at gøre tennis til sin levevej bliver det interessant at følge August Holmgrens rejse i international tennis de kommende år.

Forrige artikelUTR Top 3 Holger Rune erstatter Julen med opvisning og træning i Dubai før afrejse “down under”
Næste artikelTurneringer uge 52+1: United Cup fra 29. december og Adelaide International fra Nytår samler ATP og WTA toppen fra start
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.