17-årige Troels Andersen slap to uger i træk ikke videre i kvalifikationen på Mallorca, hvor Norges største navn, Casper Ruud netop har vundet sin første Futures

Troels Andersen er ikke blandt de danske juniorer, som har markeret sig allermest i international sammenhæng, hvor det i oktober 2015 blev til en enkelt sejr i Grade 4 turneringen i Rungsted Kyst, inden han måtte trække sig i 2. runde af kvalen.
Det samme var tilfældet tre uger senere i 1. kvalrunde ved en Grade 4 i Belgien.

Det har dog ikke afholdt Troels fra at forsøge sig internationalt igen i 2016, hvor han i starten af året tabte 3-6, 4-6 i Malmø til Viktor Thoresson (SWE).
De sidste par uger har Troels deltaget i kvalifikationen i to $10.000 ITF senior-turneringer i Paguera på Mallorca, hvor det dog ikke lykkedes at slippe igennem 1. kvalrunde.

I kvalifikationen i forrige uges turnering, hvor Troels havde wildcard, tabte han 1-6, 4-6 til no. 2081 Alex Valeriano (ESP), og ugen efter tabte han 1-6, 1-6 til James Allemby (GBR).
Troels har dermed i lighed med mange andre danske spillere, der ofte bliver slået tidligt ud,  fået en god fornemmelse af niveauet i Futures turneringer.
Alligevel er der flere eksempler på, at stædighed nogle gange belønnes, så der begynder at komme sejre på kontoen.

Junior-ranglistens no. 1 må gennem kvalifikation i $10.000 turnering

Tennisavisen har gentagne gange påpeget, at der kan være et ekstremt højt niveau i den laveste Futures-kategori, som er $10.000.
En god illustration af dette er, at den norske 17-årige junior, Casper Ruud i årets tre første turneringer har været henvist til at spille kvalifikation, selvom han sluttede 2015 som no. 2 på junior-ranglisten, hvor han endda indledte 2016 som no. 1, da Taylor Fritz (USA) blev senior.

Det norske stortalent har fra årets start valgt at prioritere senior-turneringer, og i den første af dem i Castelldefels i Spanien klarede han sig gennem kvalifikationen med sejr på 7-5, 6-3 i kvalfinalen mod no. 1741 tadas Babelis (LTU), hvorefter han i 1. runde af hovedturneringen tabte 6-2, 5-7, 3-6 til no. 307 Gerard Granollers-Pujol (ESP).

I de to seneste uger har Ruud ligesom Troels deltaget i kvalifikationen i Paguera, hvor han i den første uge med nød og næppe slap videre fra 2. kvalrunde med 7-5 i 3. sæt, og efter at have spillet sig videre med 6-2, 6-4 i kvalfinalen blev det til endnu et nederlag i 1. runde af hovedturneringen, hvor han tabte 2-6, 6-3, 4-6 til no. 1015 Alvaro Lopez San Martin (ESP).

Det var næppe den start på senior-karrieren, man havde forventet af no. 1 på junior-ranglisten, men som nævnt igen og igen illustrerer det vist meget godt, hvad der kræves for at slå igennem på Futures-niveau.
I øvrigt deltog Ruud sidste år i syv Futures med tre kvartfinale-pladser som bedste resultat.

I tredje forsøg gik Casper Ruud hele vejen

Casper Ruud måtte også igennem kvalifikationen til den forløbne uges turnering, og noget tyder på, at han har fundet formlen til at få flere sejre i hus, idet han denne gang vandt overbevisende 2-sæts sejre i alle 3 kvalkampe, og han kom også sikkert igennem 1. runde i hovedturneringen med en sikker 6-1, 6-2 sejr over no. 489  Marcos Giraldi Requena (ESP).

I både 1/8-finalen og kvartfinalen måtte nordmanden bruge 3 sæt, da han første vandt over 5. seedede (409) Albert Alcaraz Ivorra (ESP) 2-6, 7-6(3), 7-5 og derefter over (526) Mario Vilella Martinez (ESP) 7-5, 6-7(2), 6-4, og dermed var han fremme i semifinalen, hvor det blev en sikker sejr over 1. seedede (284) Kamil Majchrzak (POL) 6-1, 6-1.

I finalen så det det ud til, at sejren ville gå til (761) Carlos Taberner (ESP), der ligeledes havde været gennem kvalifikation, og derfor ligesom nordmanden havde spillet 7 kampe forud for finalen.
Spanieren havde sikret sig 1. sæt, og han førte desuden 5-3 i 2. sæt.
Det lykkedes dog Ruud at bryde tilbage og få tvunget sættet ud i en negle-biddene tiebreak som nordmanden med møje og besvær fik hevet hjem med cifrene 13-11, og han fik sikret sig et 3. sæt efter at have overlevet 2 matchbolde.

Denne udvikling på kampen har uden tvivl knækket spanieren, og Casper Ruud kunne derefter sikkert køre finale-sejren i hus 2-6, 7-6(11), 6-0 mod spanieren, hvis efternavn til forveksling illustrerer, at var blandt “Taberne”.

Da Tennisavisen endnu ikke har Casper Ruud i billed-arkivet, illustreres denne omtale i stedet med en youtube-video, hvor man kan se nordmanden i aktion.

Det norske tennisforbund omtaler naturligvis bedriften – Casper til topps på Mallorca – hvor der desuden er henvisning til flere omtaler fra norske medier, der i modsætning til de fleste danske medier gerne omtaler landsmænds internationale præstationer, selvom der er tale om Futures.

Tilføjelse: Tennisavisen har efterfølgende fået lov til at bringe billeder fra forbundets hjemmeside.

Casper Ruud
All rights reserved Espen Hildrup 2015
Forrige artikelWTA Sankt Petersburg: Bencic mod Vinci i finalen
Næste artikelEntryliste: Uge 8, Premier Doha, Caroline, Serena m.fl.
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.