Johanne Svendsen forsvarede sidste års titel i Vejle, og Rebecca Munk Mortensen tog over i KB. En enkelt semifinale i Men's singles i Vejle var under det forventede på hjemmebane

Efter de 2 seneste ugers $15.000 har de danske deltagere markeret sig fornemt, idet en ren dansk finale i Women’s singles i Vejle blev fulgt op med endnu en dansk titel ugen efter i KB.
Billedet herover er dog hverken fra Vejle eller KB, men både Johanne Christine Svendsen og Rebecca Munk Mortensen har gjort sig fortjent til at være blikfang for denne omtale af de to danske ITF-turneringer, og derfor passer billedet fra Manacor februar 2021 fint til lejligheden.

Desuden var finalerne i Men’s doubles i begge turneringer rent danske opgør, og i Women’s doubles vandt en dansk spiller titlen sammen med udenlandsk makker i både Vejle og KB, og der var i sidstnævnte finale en dansker på begge sider af nettet.

I Vejle blev Men’s doubles finalen et rent KB-opgør, der blev ekstremt jævnbyrdigt, inden Carl Emil Overbeck og Benjamin Hannestad, der havde wildcard, vandt 7-5, 6-7(9), [14-12] over Anders Grinderslev og Elmer Møller.

I Women’s doubles vandt Hannah Viller Møller sammen med Valentina Ivanov (NZL) finalen 6-2, 7-6(4) over Klaudija Bubelyte og Patricija Paukstyte fra Litauen.

Vinderne ses på ovenstående opslag fra Dansk Tennis Forbund sammen med de 4 finalister fra KB, og i opslaget herunder ses alle finalister i begge double-rækker flankeret af DTFs Formand Henrik Thorsøe Pedersen og Turneringsleder Alexander K. Rejnhold.

Selvom KB var repræsenteret med 5 af 8 mulige deltagere i double-finalerne, var Johannes Ingildsen den eneste af KB’erne, der kom øverst på præmieskamlen, da han sammen med Christian Sigsgaard fra Gentofte vandt Men’s doubles over vinderne fra Vejle, Carl Emil og Benjamin.
I Women’s doubles vandt Johanne titlen sammen med Jessica Luisa Alsola (CAN) over KB-parret Vilma Krebs Hyllested og Rebecca Munk Mortensen.

Sidste år var det nærmest et eventyr af HC Andersenske dimensioner, da Johanne Christine Svendsen i sin hjemby løb med titlen i sin professionelle debut, og eventyret blev ikke mindre, da hun efter storspil – ikke mindst i finalen – i år genvandt titlen i Vejle med de knusende cifre 6-1, 6-0 over Hannah Viller Møller.

Vejen til titlen var dog ikke uden bump på vejen, idet Johanne i perioder var sin egen største modstander, hvilket både tilskuerne og seerne på Sport Live blev vidne til undervejs, og derfor er håndteringen af de situationer, hvor modgang og frustrationer får for meget negativ indflydelse på præstationen, et af de vigtige fokuspunkter i den videre udvikling.

Der er næppe tvivl om, at Johanne med sin power har alle forudsætninger for at opnå flere titler – også i højere ITF kategorier – når hun i nær fremtid forventes primært at fokusere på ITF touren, men på længere sigt er der ingen grund til at begrænse ambitionerne til kun at gøre sig gældende på ITF.

Da Johanne er årgang 2004, bliver US Open hendes sidste junior Grand Slam, hvor der er grund til at have forventninger om, at hun kan blande sig i kampen om titlen, hvilket i høj grad afhænger af, om hun kan ramme sit topniveau, hvorved hun har chancer mod alle deltagere.

W15 Vejle 2022
Foto: Thomas Svendsen – Johanne Christine Svendsen i aktion i Vejle

Efter titlen i Vejle var Johanne naturligvis blandt de oplagte kandidater til også at tage titlen i KB, men da lodtrækningen viste, at hun allerede i første runde skulle møde en anden oplagt titel-kandidat Kajsa Rinaldo Persson (SWE), der ikke deltog i Vejle, var der grund til at dæmpe optimismen en anelse, hvilket skulle vise sig at være fuldt berettiget, idet Persson efter et jævnbyrdigt 1. sæt, som den 2. seedede svensker vandt 6-4, ikke afgav et eneste parti i 2. sæt, og dermed blev Johanne sendt ud 6-4, 6-0 i 1. runde.

Som cifrene antyder var de mentale resurser sluppet op i 2. sæt, hvilket bekræfter behovet for at fokusere på at undgå for store dyk når modgang og/eller for megen mediebevågenhed bliver for overvældende.

De danske forhåbninger i Women’s singles lå derfor i første omgang på Hannah Viller Møller, der som nævnt var finalist i Vejle, men en anden dansk kandidat til titlen kunne også være en af de junior-piger, som er omfattet af Team Danmark støtten, og de to nærmeste på juniorranglisten efter Johanne er Natacha Schou og Rebecca Munk Mortensen, der er henholdsvis årgang 2004 og 2005.

W15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Natacha Schou

De er begge rangeret lige omkring top 100 på ITFs juniorrangliste, og de har på skift været næsthøjeste rangerede efter Johanne, men kun en af dem ville få chancen for at gå videre fra 1. runde, da lodtrækningen magede det sådan, at de allerede mødte hinanden i deres første kamp.
Både billedet herover og under blev taget under kampen mellem de to danske juniorer.

W15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Rebecca Munk Mortensen

Rebecca trak det længste strå, da hun efter en nervepirrende tiebreak i 2. sæt vandt et jævnbyrdigt opgør 6-3, 7-6(5), og hun fulgte op med endnu en sejr, da hun i 1/8-finalen efter 3 sæt vandt 6-7(3), 6-3, 6-3 over Giulia Carbonaro (ITA), hvis bedste resultat i 2022 er en semifinale ved W15 i Antalya for 2 måneder siden.

I samme runde måtte både Hannah Viller Møller og Sarafina Olivia Hansen, der heller ikke kunne stille meget op mod Kajsa Rinaldo Persson, forlade turneringen, og dermed var Rebecca eneste dansker, der fortsat var med i Women’s singles.

Da kvartfinalerne blev afviklet i fredags, var der TV-dækning fra Sport Live, hvilket var en ny situation for Rebecca, der dog virkede scenevandt, når hun blev interviewet, og på banen lod hun ikke den uvante medieopmærksomhed fjerne fokus fra spillet, idet hun efter en overbevisende indsats vandt 1. sæt suverænt 6-1 over Valentina Ivanovic (NZL), der var videre fra kvalifikationen.

Newzealænderen løftede dog sit spil væsentligt i 2. sæt, og selvom Rebecca 2 gange var foran med et break, lykkedes det begge gange for Ivanovic at bryde tilbage, og hun brød Rebeccas serv igen ved 6-5 og tvang dermed kampen i et 3. sæt, hvor Rebecca ved 3-3 vandt kampens længste parti til 4-3.
Efter et rent parti til 5-3 afgjorde Rebecca derefter kampen på sin 2. matchbold, som sikrede sejren 6-1, 5-7, 6-3.

De 3 sejre i tætte opgør har uden tvivl styrket selvtilliden hos Rebecca, idet 5. seedede Kaludija Bubelyte (LTU) ikke kun hamle op med den sprudlende dansker, der i semifinalen vandt en suveræn sejr 6-2, 6-2.

I finalen ventede 18-årige Jessica Luisa Alsola (CAN), der var videre fra kvalifikationen, hvor hun vandt 6-2, 6-2 over Zoe Du Pasquier Jensen og 6-1, 6-0 over Inge Vejsma (NED), og hun vandt desuden sikre 2-sæts sejre i de 2 første runder af hovedturneringen, hvor hun i 1/8-finalen vandt 6-0, 6-4 over Vejle-finalisten Hannah Viller Møller.

Det var dog forventet, at canadierens sejrsstime ville blive stoppet i kvartfinalen mod Kajsa Rinaldo Persson, der vandt 1. sæt 6-4, men canadieren vandt derefter 2. sæt 7-4 i tiebreak, hvorefter svenskeren trak sig fra kampen.
I semfinalen vandt Alsola derefter efter 2 jævnbyrdige sæt 7-5, 7-5 over 19-årige Anouck Vrancken Peeters (NED), som Hannah i sidste uge besejrede i semifinalen i Vejle 6-2, 7-5.

I finalen kom Rebecca bedst fra start med et break til 1-0, men Alsola brød rent tilbage til 2-2.
Rebecca havde en enkelt break-mulighed ved 3-3, men Alsola vandt partiet i 3 forsøg, men efter et rent dansk serveparti til 4-4 brød Rebecca igen canadierens serv til 5-4, hvorefter hun havde 2 sætbolde i egen serv, men muligheden blev ikke udnyttet, og i stedet vandt Alsola sættet 7-5.

Rebecca brugte derefter et toilet-break til at ryste skuffelsen af sig, og hun vendte fuldt fokuseret tilbage og kontrollerede resten af kampen, og hun vandt dermed sin første professionelle titel med cifrene 5-7, 6-1, 6-3.

I det efterfølgende interview med Sport Live bekræftede Rebecca, at hun fortsat forventer at spille flere junior-turneringer, så hun kan sikre sig de fornødne rangliste-point, som giver adgang til junior Grand Slam, hvilket giver god mening i betragtning af, at Team Danmark støtten til dansk tennis primært er målrettet juniorer, der kan spille Junior Grand Slam i 2022 eller er på tærsklen hertil.

Både Rebecca og Natacha er – ligesom Johanne – tilmeldt US Open, men først efter “withdrawal deadline” 23. august vides, om deres rangering som henholdsvis no. 106 og 112 ved tilmeldingen rækker til at deltage i kvalifikationen.

Når 2004-årgangen – med Johanne og Natacha – forsvinder fra junior-ranglisten til Nytår, avancerer Rebecca automatisk ca. 40 pladser, og hvis hun fortsætter den udvikling, som præstationen i KB giver løfter om, vil hun uden tvivl avancere yderligere og være selvskreven til at gå direkte i hovedturneringen til næste års junior Grand Slam turneringer.

Det vil være urimeligt at hævde, at det samlede udbytte – set med danske briller – var under det forventede, men ser man isoleret på Men’s singles, var en enkelt semifinaleplads i de 2 M15 turneringer i træk under det forventede, når man tager i betragtning, at der med rimelighed kan stilles forventninger om, at flere af de danske deltagere indenfor en overskuelig tidshorisont kan blive en del af Challenger touren.

Danmark har i øjeblikket – udover det absolutte topnavn Holger Vitus Nødskov Rune – en både bred og homogen trup af mandlige spillere, hvoraf flere indenfor det sidste år er vendt hjem fra college i USA, og derfor er der alle forudsætninger for, at disse spillere kan være med til at løfte niveauet hos hinanden i et trænings-samarbejde via både DTFs elitecenter under Frederik Løchte Nielsen og Leschly Tennis Foundation samt klubberne, og desuden kan spillerne støtte hinanden under rejser i forbindelse med deltagelse i turneringer i udlandet.

24-årige August Holmgren har i år færdiggjort sit ophold på college i San Diego, og selvom han det seneste år kun har deltaget i 8 ITF-turneringer, er han godt på vej mod top 500, idet han på den seneste rangliste er no. 581, og dermed er han den 3. højst rangerede dansker efter no. 26 Holger og no. 490 Mikael Torpegaard, der har været skadesplaget i en længere periode.

I modsætning til sidste år, hvor August var i finalen i Vejle, nåede han i år semifinalen, hvor han i en velspillet kamp måtte se sig besejret 5-7, 4-6 af Chris Rodesch (LUX), der i finalen vandt 6-4, 4-6, 6-0 over 7. seedede Mick Veldheer (NED).
Sidstnævnte blev stopklods for August i KB, hvor hollænderen i kvartfinalen vandt 6-1, 1-6, 6-3.

M15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – August Holmgren

En af de flittigste danskere på ITF-touren er 25-årige Johannes Ingildsen (Joe), der har deltaget i 19 turneringer med en enkelt M15 titel i slutningen af 2021 i Santo Domingo som bedste resultat, og han er no. 656 på ATP-ranglisten.
Joe var meget tæt på at vinde i Vejle over Chris Rodesch, der dog hev sejren hjem i 1/8-finalen efter tiebreak i 3. sæt 3-6, 6-3, 7-6(3), og i KB blev han stoppet i samme runde af den 23-årige franskmand Alexandre Aubriot, der vandt 6-3, 6-4.

M15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Johannes Ingildsen

Sidstnævnte resultat forekommer uventet i betragtning af, at franskmanden i Vejle indkasserede nederlag i 1. kvalrunde 0-6, 3-6, og i kvartfinalen blev franskmanden sendt ud 3-6, 6-2, 7-5 af Bjørn Borgs søn Leo Borg, der hidtil ikke har leveret bemærkelsesværdige resultater.

For en måned siden fik Leo Borg en afklapsning på 6-0, 6-2 ved M15 i Sofia af Elmer Møller, der i juniortiden altid har været foran svenskeren, der dog klarede sig fornemt i KB, hvor han i 1. runde vandt 2-6, 6-3, 7-5 over 1. seedede Mathys Erhard (FRA), der heller ikke levede op til forventningerne efter nederlag 3-6, 1-6 til Sandro Kopp (AUT) i Vejle, hvor franskmanden ligeledes var seedet 1.

M15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Leo Borg

Leo Borg overraskede dog positivt i KB, idet han nåede helt frem til semifinalen, hvor han dog ikke kunne stille meget op mod den 7. seedede fransk mand Maxime Chazal, der i kvartfinalen vandt 6-4, 4-6, 6-2 over Christian Sigsgaard, som er en af de danskere, der var knyttet forhåbninger til både i KB og Vejle, hvor Sigsgaard i kvartfinalen blev “hældt ud” 7-7(6), 6-4 af Marlon Vankan (GER), som Leo Borg besejrede i 2. runde i KB 6-2, 6-3.

M15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Christian Sigsgaard

Elmer Møller fortalte til Tennisavisen, at han i den førnævnte kamp mod Leo Borg havde spillet nærmest fejlfrit, da han vandt 6-0, 6-2 i Sofia.
Få uger forinden havde Elmer opnået sit hidtil bedste resultat, da han nåede semifinalen ved M25 i Kalmar, hvor han i kvartfinalen vandt 6-3, 1-6, 6-4 over 23-årige Karl Friberg (SWE), der dog fik revanche, da han i Vejle vandt 6-4, 6-2 over Elmer i 1. runde.

I KB mødte Elmer igen Friberg, som atter trak det længste strå, da han i 1/8-finalen vandt 7-6(5), 2-6, 6-1, efter at han i 1. runde havde vundet 7-5, 6-4 over Nikolaj Katic.

M15 KB 2022
Foto: Sportsfotograf.com – Elmer Møller

Friberg fik i sidste måned tilbudt et wildcard til ATP 250 turneringen Nordea Open i Båstad, hvor han spillede et jævnbyrdigt opgør i 1. kvalrunde mod den italienske stjerne Fabio Fognini, der dog vandt 6-4, 6-4.

Svenskeren gav dog udtryk for, at det havde givet ham et boost til selvtilliden, at han næsten kunne spille lige op mod en sådan klassespiller, og måske har det været medvirkende til, at Friberg kunne fortsætte sejrsstimen mode både Elmer og i de efterfølgende runder, da han vandt 6-2, 6-3 i kvartfinalen over Alessio Vasquez Gehrke (GER) og 6-2, 6-4 i semifinalen over Mick Veldheer (NED).

Dermed var Friberg i finalen, hvor han mødte Maxime Chazal, som ugen forinden havde vundet 6-4, 2-6, 7-5 over svenskeren i Vejle.
Finalen i KB blev ligeledes i 3 sæt, men denne gang med Friberg som vinder 6-7(4), 6-3, 6-3.

M15 KB 2022
Foto: KB Maxime Chazal og Karl Friberg flankeret af Alexander K. Rejnhold og Henrik Klitvad

Både Elmer Møller og Johannes Ingildsen deltager i denne uge ved M25 i Ystad, hvor Elmer er videre til 1/8-finalen efter 6-1, 6-3 over Adam Heinonen (SWE).
Joe vandt i sin første kamp 6-4, 6-1 over Jan Jermar (CZE), og han møder i 1/8-finalen Leo Borg, der i 1. runde vandt 6-2, 2-6, 6-4 over 5. seedede Alfredo Perez (USA), der sammen med Joe var seedet 1 i double, hvor de dog blev sendt ud i 1. runde 7-6(4), 6-2 af Leonid Sheyngezikht (BUL) og Ethan Cook (AUS).

Turneringen i Ystad kan følges på tennis.se/play, hvor der er livestream fra Bana 2 og 3.

 

Forrige artikelDH: Mestrene fra Give i en desperat kamp
Næste artikelDH: Klare favoritsejre
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.