Selvom Martina Hingis har gjort comeback på den internationale tennisscene, så står en ung spiller klar i kulissen til at være hendes arvtager.

Belinda Bencic er navnet på den bare 17-årige pige, der allerede har fået stor opmærksomhed fra tennisfans verden over. Den unge schweizer har imponeret i en tidlig alder, og i hænderne på Martina Hingis´ mor, Melanie Molitor, er der ingen tvivl om at potentialet har været til at få øje på.

En målrettet indsats

At målet har været at blive et stort navn indenfor tennis bliver ganske tydeligt, hvis man kigger på Bencic´s opvækst. Hun startede allerede som 4-årig på Melanie Molitors tennisakademi, og tre år senere, som 7-årig, begyndte hun at træne med Molitor selv på daglig basis. Siden da har udviklingen været rivende for Bencic. Hun strøg i en tidlig alder frem på juniorverdensranglisten, og Molitor er da heller ikke i tvivl om, at potentialet til noget rigtig stort er der.

”Bencic er den bedste juniorspiller i verden, og jeg synes det understreger, at hun har et kæmpe stort potentiale” fortæller Molitor i et interview med CNN i april måned, og tilføjer, at den bedste juniorspiller som regel ender med at blive en dygtig seniorspiller, men det i Bencic´s tilfælde, er fuldstændig op til hende selv.

Men som det er tilfældet med mange andre unge spillere, så er vejen til succes fyldt med forhindringer. Èn af dem er det mentale – et aspekt som der allerede er arbejdet meget med, men hvis vigtighed blev understreget i sidste måned i Charleston, hvor semifinalenederlaget til Jana Cepelova, blev et godt billede på den manglende rutine. Råb og ketcherkast skete mere end én gang, og det er tydeligt at der på det område er noget at arbejde med.

Belinda Bencic
Belinda Bencic på træningsbanen ved Internazionali BNL d’Italia 2014.

På og udenfor banen

Men én ting er på banen, en anden er udenfor. Og mødes man Bencic uden for de hvide linjer, så er det en helt anden person man møder. En smilende, åben og reflekterende pige, der glædeligt snakker om hendes vej op ad ranglisten.

Bencic havde et fantastisk 2013 hvor hun tog juniortitlerne ved både French Open og Wimbledon, før hun senere overtog førstepladsen på juniorverdensranglisten. Som så ung en spiller hviler der naturligt nok et pres, men på den anden side giver det også mulighed for at have en mere afslappet tilgang til sine første seniorkampe. Bencic gik gennem kvalen, og besejrede herefter sin 27 år ældre modstander, Kimiko Date Krumm, før hun trådte ind på Rod Laver Arena mod Li Na. Og selvom det efter først sæt, der tog 20 minutter, lignede en udradering via 6-0, så blev det alligevel en kamp der viste, at Bencic rent mental er nået et langt stykke. Med en positiv tilgang fra starten af andet sæt tvang hun Li Na ud i en tiebreak, som hun dog tabte.

Den nye Hingis?

Sammenligningen er næsten uundgåelig. Men den er bestemt heller ikke helt skæv. Bencic´s helt store forbillede var ikke så underligt Martina Hingis, og lighederne i spillet er til at få øje på, hvis man spørger eksperterne.

”Du kan se det på teknikken og på den måde hun tager bolden i opspringet”, fortæller Chris Evert i samme interview med CNN, og tilføjer, at en anden markant lighed er evnen til at improvisere når det er nødvendigt.

Men et af de områder hvor Bencic adskiller sig fra mange andre unge spillere er evnen til at spille klogt. Hvor mange nye bryder igennem med power via en tung forhånd eller en stor serv, så er Bencic allerede af flere blevet hyldet som en stor taktikker.

”Jeg tror det er rigtigt at jeg ikke har voldsomt meget power, men jeg prøver at tænke på banen og lægge den rette teknik der er tilpasset min modstander”, fortæller Bencic selv, der i øjeblikket frister en tilværelse som verdens nummer 98, og dermed også er blevet den yngste spiller i top 100.

Hvad fremtiden bringer er uvist, men Bencic selv ved, at hun ikke er meget for at sætte sig deciderede mål.

”Mit mål er at forbedre mig og blive den bedste jeg kan blive. Jeg tager et skridt ad gangen, og har egentlig ikke lyst til at sætte mig nogle deciderede mål – det er bare ekstra pres. Jeg vil bare fortsætte med at nyde at spille tennis, og nyde at jeg har fået en chance som mange drømmer om, men få får mulighed for”, slutter Bencic.

Belinda Bencic
Belinda Bencic ved Internazionali BNL d’Italia 2014 den 13. maj 2014 i Rome, Italien.
Forrige artikelDavis Cup klar til semi-finaler
Næste artikelWTA-spilleren Elena Baltacha tabte kampen mod kræften
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.