Schweiz er på en mission i årets Davis Cup. Men modstanderne fra Kazakhstan var tæt på at stikke en kæp i hjulet på favoritterne. Her ser vi tilbage på de fire kvartfinaler i World Group.

I Ariake Coliseum i Tokyo var det Japan der tog imod Tjekkiet i den første kvartfinale. Japanerne slog lidt overraskende Canada ud i 1. runde mens tjekkerne hentede en tæt sejr over Holland i deres 1. runde.

I starten af opgøret i Tokyo så det ud til at japanerne havde tænkt sig at agere drillepind på ny. Tjekkiet var uden Tomas Berdych, og stillede med Radek Stepanek og Lukas Rosol. Og Stepanek kom på prøve i kampens første single, da Tatsuma Ito startede ud med lyn og torden foran et energisk hjemmepublikum. Og havde et enkelt point tippet til Itos fordel, så kunne den rutinerede japaner have bragt sig foran med 2-0 i sæt.

Men Stepanek fik udlignet i sæt, og herefter så det ud til at gassen gik lidt af den japanske ballon. Rosol fortsatte i samme spor i fredagens anden single, hvor modstanderen var Taro Daniel. Men trods en 2-0 føring i sæt måtte Rosol bruge fem sæt på at bringe tjekkerne foran 2-0.

Lørdagens double kunne dermed sende tjekkerne videre til semifinalen, og her kom Japan da også til kort for første gang uden at tage sæt. Med tre gange 6-4 sikrede Stepanek og Rosol en afgørende 3-0 føring, og så var det af kosmetisk betydning at Rosol og Vesely vandt søndagens såkaldte ”dead rubbers”.

Tæt på tysk sensation

Selvom Tyskland plejer at have et stærkt hold, så var de ramt af massive afbud, hvorfor det var op til Tobias Kamke og Peter Gojowczyk at udfordre de franske storfavoritter. Men hvis man fra fransk side havde troet, at det ville blive en let dag på kontoret, så kunne man godt tro om igen.

Kamke sendte små chokbølger gennem det franske publikum i Nancy, da han sejrede uden at tabe sæt mod Benneteau. De chokbølger blev markant større, da Tsonga formøblede en 2-1 føring i sæt mod Gojowczyk, der leverede en af sine absolut største sejre i karrieren, da han sendte Frankrig til tælling med 8-6 i femte sæt.

Men da Benneteau og Llodra hentede en meget vigtig doublesejr lørdag var det som om de øvrige franske spillere vågnede igen. Først knuste Tsonga Kamke og sikrede en 2-2 udligning, mens Peter Gojowczyk ikke kunne leve op til fredagens mirakel, da han måtte se sig slået i tre sæt af Gael Monfils, der dermed kunne afværge hvad der havde været en fransk katastrofe.

I Napoli lignede det i lang tid et britisk avancement. Det skyldes primært Andy Murray, der komfortabelt besejrede Andreas Seppi fredag. Lige inden havde Fabio Fognini hentet en pligtsejr mod James Ward, og bragt Italien foran med 1-0.

Dermed lignede det en double der kunne få afgørende betydning for udfaldet af kampen. Og da Colin Fleming og Andy Murray hentede en fornem doublesejr, så kunne Andy Murray sikre en britisk semifinale.

Men sådan skulle det dog ikke gå. Fabio Fognini fandt storspillet frem og besejrede Murray i tre overbevisende sæt, og så kunne Seppi følge trop, og besejre James Ward, ligeledes i tre sæt, og så var det pludselig italiensk avancement.

Drama i Geneve

Roger Federer mangler efterhånden kun at vinde Davis Cup. Derfor ligner det også et schweizisk hold på en mission i årets Davis Cup. Men hvad der burde ligne en komfortabel sejr hjemme i Geneve mod de kazakhiske underdogs, blev til et langt større drama end man havde regnet med.

Andrey Golubev gav nemlig gæsterne en chokerende føring, da han besejrede Australian Open-vinderen Stanislas Wawrinka i fire sæt. Nerverne blev dog midlertidigt dulmet, da Roger Federer ikke rystede på hånden mod Mikhail Kukushkin, og udlignede.

Så forventede de fleste, at resten af opgøret ville blive en form sag. Men i lørdagens double blev det til en ny choksejr til Kazakhstan, da hverken Federer eller Wawrinka ramte noget der lignede niveau. Det kostede et 3-1 nederlag til Golubev og Nedovyesov, og så havde man pludselig ryggen mod muren søndag. Og da Wawrinka lagde ud med at tabe første sæt mod Kukushkin, så frygtede mange en gentagelse af fredagens udskejelser.

Men selvom det ikke var kønt, så fik Wawrinka hentet de tre næste sæt med 6-4, og gav dermed Roger Federer muligheden for at sende Schweiz i semifinalen. Den tog han uden tvivl, da han kun brugte tre sæt på at spille Schweiz videre til semifinalen, hvor Italien venter.

Sikker dansk sejr

Hjemme i Hillerød var de danske drenge oppe mod Luxembourg i kamp for at sikre sig en oprykningskamp mod Moldova til september. Martin Pedersen lagde ud med en sikker sejr over den unge Ugo Nastasi, og selvom Frederik Løchte formøblede en 2-0 føring i sæt, så fik han alligevel hentet en sejr i fem sæt, og sikrede altså Danmark muligheden for at sikre sejren allerede lørdag.

Og det gjorde de så. Selvom Løchte og Kromann var nede med både 0-1 og 1-2 i sæt, så snuppede den rutinerede double endnu en sejr, og sikrede dermed Danmark avancement til kampen mod Moldova.

Søndagen bød på sejre til Løchte og Torpegaard, og selvom det kun var af kosmetisk betydning, så blev det altså til en 5-0 sejr over Luxembourg, efter en ganske overbevisende præstation.

Kenneth Carlsen
Kaptajn Kenneth Carlsen styrede sine tropper til en sikker sejr over Luxembourg.
Forrige artikelTræner Mortensen – diplomatiets mester
Næste artikelInternationalt talent: Belinda Bencic
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.