Både publikum og spillerne var tydeligt skuffede, da Egypten havde sikret den samlede sejr efter søndagens double, men dagen sluttede alligevel med brede smil, da 14-årige Holger Vitus Nødskov Rune i sin Davis Cup debut vandt over Egyptens 1. single

Efter Egyptens sejr i doublen ved Davis Cup opgøret i Group II Europe/Africa var den samlede stilling 3-0 til Egypten, og derfor blev der kun spillet yderligere en kamp, da den 5. single blev aflyst.

Davis Cup Double: Egypten bringer sig foran 3-0 efter misset dansk matchbold

Egypten stillede som annonceret med deres 1. single 19-årige Youssef Hossam, mens Danmark valgte, at 14-årige Holger Vitus Nøskov Rune skulle erstatte Frederik Løchte Nielsen, og dermed blev han den hidtil yngste Davis Cup debutant nogensinde for Danmark – præcis 3 uger inden han 29. april fylder 15 år.
Dermed har han slået den rekord, som Løchtes farfar Kurt Nielsen satte for 70 år siden, da han i 1948 debuterede som 17-årig, hvilket blev gjort med bravour.

Holger startede med maner og bragte sig foran 30-0 med et es og en smash vinder, som dog blev fulgt op med en dobbeltfejl til 30-15, men ved 40-30 sikrede han sig en perfekt start til 1-0.

Hossam kom foran 40-0 i sit første serveparti, hvor Holger dog bed godt fra sig og reducerede til 30-40, men egypteren udlignede til 1-1.
Holger var derefter nede 0-15, men han udlignede med et flot smash.
Herefter leverede Hossam et par flotte vindere, som gav 2 break-muligheder.
Holger afværgede den første med en servevinder, men endnu en longline vinder fra Hossam betød break og 2-1 til egypteren, som mange formentlig troede var ved at få kontrol over kampen.

I det næste serveparti kom Hossam dog bagud 0-30 efter en dobbeltfejl, og det blev 0-40 efter en fremprovokeret fejl, og efter yderligere en egyptisk fejl brød Holger tilbage til 2-2, og han fortsatte sit momentum i egen serv, som han efter sublimt spil – krydret med en følt stopbold – vandt blankt til 3-2.

En netruller i Hossams næste serveparti gav egyptisk 30-15 føring, men Holger fik udlignet, og ved 40-30 satte Holger en servereturnering direkte på modsatte sidelinje, men Hossam skaffede sig en fordel med sin 2. netruller, som dog blev betalt tilbage med en dobbeltfejl.
Herefter pressede Holger egypteren til at sende bolden i nettet til dansk break-mulighed, som ikke blev udnyttet, men Holger fik endnu en mulighed, som blev udnyttet til 4-2.

Holger fortsatte med at serve stabilt og bragte sig på 40-0, og han afsluttede partiet i en presset situation med en baghånd longline vinder, som sad få centimeter fra begge linjer, og dermed 5-2 til Danmark.

Da Hossam servede for at blive i sættet, angreb Holger på returneringen, og han vandt pointet med endnu en følt stopflugtning, og han tryllede videre i resten af partiet og brød blankt og tog dermed sættet 6-2.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Kennet Havgaard for Dansk Tennis Forbund

Holger break ved egyptisk mulighed for at serve for 2. sæt

I 2. sæt fortsatte Holger sit tempofyldte spil, og han bragte sig foran 1-0 efter 40-15 og 40-30, og han satte Hossam under pres til både 0-15 og 15-30, men et par vindere gav egyptisk fordel, som blev udnyttet til 1-1 med en bold, som var var mistænkelig tæt på at være for lang.

Det blev derefter 2-1 til Holger efter en servevinder ved 40-15.
Hossam udlignede herefter til 2-2 i egen serv.
I næste parti holdt Holger fast, og bragte sig foran 3-2.

Hossam fik udlignet til 3-3 med et blankt serveparti, hvor han leverede et par vindere undervejs, og han satte Holger under pres med endnu en vinder i danskerens serveparti, hvor det blev 0-30, da egypteren løb en stopbold op, men Holger spillede 3 solide bolde til 40-30, men efter en dobbeltfejl og et forsøg på en cross baghånd vinder var der break-mulighed til Hossam.
Kort efter var der dog fordel til Holger, som med et es bevarede forspringet til 4-3.

Holger indledte Hossams næste serveparti med en vinder, men egypteren holdt sikkert sit parti til 4-4, hvorefter Holger kom bagud 0-30, da han blev presset til fejl, og det blev 0-40, da Holger blev fanget af en cross vinder til egyptiske break-muligheder, hvor den første blev udnyttet til 5-4.

Da Hossam servede for 2. sæt spillede Holger sig frem til break-muligheder ved 15-40. Den første blev afværget med en boldt direkte på baglinjen, men på den næste sendte Hossam bolden i nettet til dansk udligning 5-5, og han fortsatte stilen med et blankt parti til 6-5, og dermed kun et enkelt parti fra en sensationel sejr i sin Davis Cup debut.

Selvom Holger returnerede Hossams server, kunne han dog ikke stille noget op på anden-boldene, som var rene vindere til 30-0, og ved 40-15 udlignede Hossam til 6-6, og sættet måtte afgøres i tiebreak.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Kennet Havgaard for Dansk Tennis Forbund

Holger afværger 8 sætbolde og vinder på 6. matchbold

Holger indledte med at holde serv til 1-0, hvorefter Hossam vandt begge sine server til 2-1.
Herefter fulgte to egyptiske minibreaks til 4-1, og Hossam holdt serv til 5-1 inden sidebytte, og en lidt for lang returnering fra Holger på serven betød 6-1 og sætbolde til Egypten.
De 2 første blev afværget i Holgers server, og han afværgede også den næste efter en længere duel, hvor Hossam blev presset til at sende bolden i nettet, og det samme skete efter den næste egyptiske serv, hvor Holger reducerede til 5-6, og han fik desuden udlignet med en god serv til 6-6, og 5 sætbolde var derved afværget.

På Holgers næste serv blev Hossam igen presset til at sende bolden i nettet, og Holger havde matchbold, hvor han præsterede flere mirakel-redninger, men til sidst udlignede Hossam til 7-7, og han spillede sig til en ny sætbold, som blev afværget med egyptisk bold i nettet.

Med et es spillede Holger sig til sin 2. matchbold, men han kunne ikke returnere Hossams 1. serv, og der måtte igen byttes side ved 9-9.
En lang boldudveksling i Hossams serv gav ny egyptisk sætbold, som Holger afværgede med en ren vinder fra baghånden, og han spillede sig frem til sin 3. matchbold efter angreb ved nettet.

Hossam afværgede igen, og med en servevinder blev det igen egyptisk sætbold, hvor egypteren sluttede en længere slagudveksling med at sende bolden en anelse for lang til 12-12 og endnu et sidebytte, hvorefter Holger med et es fremskaffede den 4. matchbold.
Hossam afværgede igen efter en god serv, men på den næste egyptiske serv lykkedes det for Holger at spille sig til sin 5. matchbold, som denne gang var i egen serv, men Hossam afværgede med en longline vinder.

Holger holdt dog fast i sin serv, og på sin 6. matchbold vandt han 16-14, og en drømme-debut med sejr var en realitet.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Kennet Havgaard for Dansk Tennis Forbund

Kampen kan genses herunder på Dansk Tennis Forbunds facebook-side.

Pressemødet efter den sidste kamp blev livestreamet til Tennisavisens facebook, hvilket ikke var helt uden problemer, da der ikke var samling på alle tropper fra start, og desuden viste det sig efterfølgende, at billedet blev vist lodret.
En af Tennisavisens gode samarbejdsparter, Georg Beyer Clausen, som er bosat i Stockholm, har dog “grabbet” optagelsen og lagt nedenstående retvendte version på Youtube.

Holger viste stor mental styrke, da han ved 1-6 i tiebreak afværgede 5 matchbolde og senere endnu 3, hvilket han begrundede med, at han flere gange har været i lignende situationer, hvor han har været i stand til at vinde kampe, og derfor tror han altid på muligheden for at komme tilbage.

Hør Holger selv fortælle om kampen, hvor han var tændt fra start, samt holdkammeraternes og holdkaptajnens anerkendende kommentarer til præstationen.

Desuden holdkaptajnens evaluering efter det samlede nederlag.
Derudover nogle betragtninger om det nye Davis Cup format med 3-sæts kampe og slutspil.

Forbindelsen til Facebook forsvandt under den sidste del af pressemødet, men de sidste knap 7 minutter findes på lydoptagelsen herunder.

Forrige artikelDavis Cup Double: Egypten bringer sig foran 3-0 efter misset dansk matchbold
Næste artikelDagens kampe mandag 9. april: Livestream fra WTA Lugano og Bogota samt ATP Marrakech og Houston
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.