Da Danmark sidste år havde hjemmebane mod Spanien blev kampene vist på TV3 Sport. Hjemmekampen mod Sverige blev vist på KanalSport. Ingen viser kampen mod Finland

Da det blev klart, at det danske Davis Cup hold efter 5-0 sejren i Georgien i Group II Europe/Africa skulle møde Finland, var der god grund til tro på, at Danmark også kunne tage det næste skridt til 3. runde, især hvis Finland stiller op uden Jarkko Nieminen, som oktober sidste år officielt stoppede karrieren på ATP-touren, da han i 1. runde af ATP 250 i Stockholm tabte til Nicolas Almagro (ESP) 6-3, 6-7(6), 4-6.

Indtil 5. juli 2016 var det fortsat uvist for Tennisavisen, om Finland ville stille op uden Nieminen i truppen, men via gode forbindelser til JNTA (Jarkko Nieminen Tennis Academy) blev det fortalt, at det formentlig afhænger af, hvordan de unge finske spillere klarer sig.

Da Danmark og Finland i sidste uge offentliggjorde navnene, som indgår i truppen, manglede Henri Kontinen, som netop har gjort Frederik Løchte Nielsen kunsten efter ved at vinde en double-titel i Wimbledon med britisk makker, da han sammen med Heather Watson vandt mixed-double rækken.

Til gengæld tager Jarkko Nieminen endnu en tørn for Finland, når de to nationer dyster i Lyngby 15-17. juli, hvilket ganske vist kan tænkes at svække Danmarks muligheder for sejr, men til gengæld skulle man tro, at Nieminens deltagelse kan være med til at øge de danske mediers interesse for kampen.

Et hurtigt kig på den seneste tids tennis-relaterede artikler i flere af de landsdækkende medier tyder dog ikke på den helt store bevågenhed af Davis Cup opgøret mod Finland, som må vige til fordel for overskrifter, hvor udtrykket “nedtur” igen benyttes i forbindelse med, at Caroline Wozniacki nu er no. 60 på ranglisten, løse kæresterygter og at Heather Watson skulle vise ID ved et afterparty efter Wimbledon, hvilket fik større fokus end selve det, at hun havde vundet titlen i mixedouble.

Tennisavisen har talt med Martin Erlandsen, som er DTFs pressekontakt og konferencier under Davis Cup, og på spørgsmålet om TV-dækning var svaret, at der hverken bliver TV eller livestreaming fra opgøret, da ingen er interesseret i at dække begivenheden, med mindre DTF betaler for det.
Sommerferie og konkurrence fra Tour de France blev også nævnt som mulig forklaring på den manglende interesse for TV-transmission.

Da Martin blev spurgt, om der havde været henvendelser om at få presse-akkreditering, var svaret ligeledes, at der havde været meget lidt interesse fra andre end Tennisavisen og fotograf Kenneth Jessen, som ofte leverer fremragende billeder til Tennisavisen, samt en journalist, der i fritiden skriver for et klubblad.
Martin kunne dog godt forestille sig, at der kunne møde repræsentanter fra lokale medier op i forbindelse med torsdagens lodtrækning, men han erkendte også, at DTF i forbindelse med ændringer i organisationen – som medierne heller ikke har interesseret sig for – ikke havde gjort noget ekstra for at skabe opmærksomhed om arrangementet.

Tennisavisen vil dog være til stede ved alle kampene, så danske tennis-interesserede har mulighed for at blive informeret om udfaldet af kampene, hvis man ikke selv er til stede eller følger med på Daviscup.com, og det kan vel heller ikke helt udelukkes, at resultaterne bliver nævnt i andre medier.

Enkelte medier har dog efter torsdagens lodtrækning gennem Ritzau omtalt det danske holds forventninger forud for kampen.

Holdkaptajnen holder fast i Løchte i både single og double

Inden holdopstillingerne blev offentliggjort torsdag eftermiddag forventede undertegnede, at Mikael Torpegaard ville blive udtaget til den ene af singlerne på grund af hans store succes i college, hvor han i flere uger toppede ranglisten, inden han måtte afgive 1. pladsen, da han tabte finalen i det nationale mesterskab.

Denne forholdsvis logiske forudsigelse kom da også til at holde stik, idet Mikael Torpegaard efter åbnings-ceremonien fredag kl. 1345 møder Jarkko Nieminen, der som ventet blev valgt af den finske holdkaptajn Kim Tiilikainen.
Med de flotte præstationer, som Torpegaard har leveret på college, kan det langt fra udelukkes, at han har en reel chance for at give Danmark en overraskende 1-0 føring, hvis Nieminen ikke selv rammer et niveau, som er nogenlunde på højde med hans aktive karriere, men favoritværdigheden er dog på Finlands side.

Frederik Løchte Nielsen har i mange år været selvskreven 1. single, og de fleste forventede formentlig også, at det bliver Løchte og Torpegaard, der spiller fredagens singler.
Løchte har ganske vist selv erkendt, at hans single præstationer kan minde om en Tour de France bjergetape – hvilket egentlig burde inspirere TV2 Sport til også at sende fra Davis Cup.
Holdkaptajn Kenneth Carlsen har trods alt valgt at holde fast i Løchte, selvom Christian Sigsgaard har leveret pragtkampe både mod det svenske stortalent Mikael Ymer, som han pressede ud i 5 sæt i nedrykningskampen mod Sverige sidste år, og i kampen mod Georgien overraskede han alt og alle, da han besejrede ranglistens no. 121 Nikoloz Basilashvili.

Kenneth Carlsen fortalte efter udtagelsen, at Danmark har et stærkt hold, hvor næsten alle kan spille singlerne, og valget faldt så på Løchte og Torpegaard. Han synes dog det er lidt overdrevet at betegne Løchtes indsats for svingende på Davis Cup holdet, hvor han generelt har gjort det godt i både single og double, selvom han nogle gange har haft bedre dage end andre gange.
Han fandt det dog forholdsvis tæt, da han er enig i, at Sigsgaard har gjort det rigtig godt på Davis Cup holdet, og derfor synes han, at det er dejligt, at der er flere spillere at vælge imellem.

Løchte møder i fredagens 2. kamp 27-årige no. 829 Harri Heliovaara, som senest har spillet 2 ITF 10K turneringer i august 2015, og han har ikke nævneværdige ITF-resultater i de seneste par år, og derfor var mit gæt inden offentliggørelsen af holdene, at Finland ville benytte 19-årige no. 908 Patrik Niklas-Salminen, som i sit sidste år som junior var no. 21, og han vandt i 2015 både over Johannes Ingildsen og Benjamin Hannestad – i begge tilfælde i 3 sæt.
Hans bedste resultat sidste år må være, da han i juniorernes Wimbledon nåede semifinalen, hvor han tabte 6-7, 3-6 til Mikael Ymer.

Heliovaara har dog i Davis Cup sammenhæng vist, at han kan stå distancen over 5 sæt, idet han både i forårets 1. runde kamp mod Zimbabwe vandt 3-6, 6-3, 4-6, 6-4, 6-4 over no. 503 Takanyi Garanganga, og i 2013 vandt han i kvartfinalen mod Irland 4-6, 6-4, 7-6, 6-7, 6-4 over James Mcgee, som dengang var omkring no. 250.
Samme år vandt finnen i 1. runde mod Bulgarien 4-6, 7-6, 6-4, 6-3 over Aleksander Lazov, der ligesom nu var omkring no. 500.

Selvom finnen uden tvivl er en rutineret spiller, er den sandsynligste udgang af kampen, at det bliver sejr til Løchte, som har endnu mere Davis Cup rutine end finnen.
Carlsen påpeger dog, at man ikke kan bruge hans rangliste-placering til ret meget, da han netop ikke har spillet så mange kampe på touren, og derfor er det svært at vurdere, hvor hans niveau ligger.
Det samme også ofte har været tilfældet på det danske hold i mange år.

Finlands Davis Cup hold
Foto: DTF – Finlands Davis Cup hold

Helt som ventet er Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann udtaget til lørdagens double, da denne konstellation har fungeret fortrinligt i de seneste Davis Cup kampe.
Det forekommer mere overraskende, at Finland ikke har Nieminen med i doublen, hvor de stiller med førnævnte Patrik Niklas-Salminen og 17-årige Patrick Kaukovalta, der er no. 130 på ITF-ranglisten.
I slutningen af april tabte Kaukovlta 3-6, 3-6 til August Holmgren i en Grade 2 i Italien.

Kenneth Carlsen bliver dog ikke spor overrasket, hvis Finland vælger at ændre doublen – hvilket er muligt indtil en time før kampen, og sætter Nieminen ind, hvilket muligvis afhænger af, hvor hård fredagens single mod Torpegaard bliver.
Carlsen betegner Nieminen som en klassespiller, som efter karriere-stoppet har holdt sig i gang og spillet Davis Cup, hvilket giver Finland et godt kort på hånden.
Han ser derfor Danmarks største chancer i doublen og de to øvrige singler, men han ser også gode muligheder for at lave en overraskelse mod Nieminen, og han forventer en sindssyg tæt fifty-fifty kamp, som er svær at forudse.

Der må alligevel være gode chancer for dansk føring efter doublen, især hvis de stiller med de helt unge finner, men også med Nieminen i en finsk double vil den gennem-rutinerede danske duo have gode muligheder.

Hvis ovenstående holder stik vil der også være gode chancer for, at Danmark kan sikre sig den endelige sejr i en af søndagens sidste singler – hvis kampen ikke allerede er afgjort efter doublen, hvilket dog næppe bliver tilfældet.

I den første kamp om søndagen mødes ifølge programmet Løchte og Nieminen, hvor meget afhænger af, om Løchte spiller op til sit absolut bedste. I så faldt kan han formentlig give den finske stjernespiller kamp til stregen, men umiddelbart er der nok størst sandsynlighed for finsk sejr.

Det hele kan ende i en afgørende kamp mellem Torpegaard og Heliovaara, hvilket kan blive lidt af en gyser, da finnen som nævnt har vist, at han kan stå distancen i tætte kampe over 5 sæt, hvilket Torpegaard endnu ikke har prøvet.

Det er derfor svært at udpege en klar favorit til den endelige sejr, hvor meget uden tvivl afhænger af, om Nieminen trods sit karriere-stop på ATP-touren fortsat kan præstere et niveau, som er i nærheden af hans aktive karriere. men trods den omtalte mangel på medie-interesse kan danskerne formentlig forvente fuld opbakning fra publikum på Løchtes og Torpegaards hjemmebane i Lyngby, hvilket i denne analyse gør Danmark til meget svag favorit.

For Carlsen er det dog ikke specielt interessant, hvem der er favorit i de enkelte kampe, da holdets tilgang til hver eneste kamp vil være, at spillerne vil gå ud for at vinde, og selvom det ikke altid lykkes, vil det vigtigste være at vinde 3 kampe, og så er det fuldkommen ligegyldigt, hvilke af kampene det bliver.

Kampene afvikles indendørs i Lyngbyhallen på et tæppe-underlag, som uden tvivl er valgt med omhu og derfor passer godt til de danske spillere.

 

 

Forrige artikelITF Junior: Tidlig exit i England og Belgien
Næste artikelTE U12/14 Furstenfeld: Johan Mottlau i Consolation semi
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.