Efter afbud fra college spillere kan August Holmgren og Søren Hess-Olesen få debut på Davis Cup holdet, hvor Danmarks mest vindende double med Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann kan blive afgørende

Efter nederlaget 1-4 på udebane til Hviderusland i september 2016 gik Danmark glip af oprykning, og derfor spiller Davis Cup holdet også i 2017 i Group II, hvor Danmark er seedet 4.

Seedningen er baseret på en rangliste, der udregnes på baggrund af holdets resultater de seneste 4 år, dog således at de optjente point det seneste år tæller 100 procent, og løbende bliver de reduceret med 25 procent for hvert år, hvorved de nyeste resultater har højst vægt.

I Group II optjenes 80 point for sejr i 1. runde, 120 i 2. runde og 200 i 3. runde, og sejr i en eventuel Play-Off optjenes 40 point.
Desuden optjenes en bonus på yderligere 25 procent for at vinde på udebane, og der er ligeledes bonus for at vinde over højere rangerede hold, afhængig af modstanderens rangering – 100 point mod no. 1-2, 90 mod 3-4, 75 mod 5-8, 50 mod 9-16, 40 mod 17-32 og 25 mod 33-64.

I 2016 optjente Danmark med sejren i 1. runde mod Georgien således 80 point + 20 i bonus for sejr på udebane.
I 2. runde på hjemmebane mod Finland optjentes yderligere 120 point, men ingen bonus-point.
Da Danmark tabte i semifinalen mod Hviderusland, hvilket giver 0 point, blev det samlede udbytte i 2016 således (80+20 + 120) 220 point.

I 2015 spillede Danmark i Group I, hvor det blev til 3 nederlag til Rusland, Spanien og Sverige, så der blev udbyttet 0 point, ligesom det var tilfældet i 2013, hvor Danmark også var i Group I og tabte til Rumænien og Sverige, som også dengang sendte Danmark ned i Group II.

I 2014 vandt Danmark alle 3 kampe i Group II og sikrede sig et kortvarigt ophold i Group I, hvilket skete med 3 sejre på hjemmebane – først over Cypern i 1. runde, derefter over Luxembourg i 2. runde og over Moldavien i 3. runde, hvilket efter førnævnte pointsystem gav (80 + 120 + 200) 400 point, men da point reduceres med 25  procent for hvert år, tæller de kun med 50 procent – dvs. 200 point og med 220 point fra 2016, har Danmark på nuværende tidspunkt i alt 420 point som no. 47.

Denne rangering rækker som nævnt til en seedning som no. 4 i Group II Europe/Africa, hvor Danmark 3-5. februar i Vejlby-Riisskov Hallen møder Marokko, som er no. 71 på ranglisten, og derfor kan man nemt forledes til at tro, at Danmark får en nem modstander i 1. runde.

Danmark uden Torpegaard, Sigsgaard og Hannestad

Tirsdag den 24. januar blev den endelige trup udtaget til kampen mod Marakko, som ligeledes har indgivet navnene på deres spillere, men selve holdopstillingen til de enkelte kampe behøver holdkaptajnerne ikke oplyse inden en time før opgøret.

Forinden var gennemført en række trænings-samlinger med en større trup af spillere, som enten var inde i billedet til selve truppen, eller fordi de forventes at blive udtaget på længere sigt, hvorved nogle af de yngste også føler sig som en del af det sammenhold, som tillægges afgørende betydning for, at spillerne kan præstere på højeste niveau, når de mærker den massive støtte fra holdkammeraterne.

Både Mikael Torpegaard, Christian Sigsgaard og Benjamin Hannestad, som alle er på college i USA, har meddelt, at de ikke har mulighed for at være til rådighed ved kampen mod Marokko, og derfor har de ikke indgået i overvejelserne, da Holdkaptajn Kenneth Carlsen udtog truppen, hvor følgende spillere indgår:
Frederik Løchte Nielsen, August Holmgren, Thomas Kromann og Søren Hess-Olesen

Marokko har oplyst, at de stiller med disse spillere:
No. 685 Reda El Amrani (28 år)
No. 861 Amine Ahouda (19 år)
No. 1157 Yassine Idmbarek (30 år)
No. 1260 Mehdi Jdi (28 år)

Reda El Amrani har spillet på Davis Cup i perioden 2007-2011, hvor han statistik er 11-6 totalt, 7-3 i single og 4-3 i double.
Hans højeste ATP-rangering er 160 i 2010.
I en kval-kamp i august 2013 i Cordenons i Italien måtte han trække sig ved stillingen 6-0, 7-6, 0-2 mod daværende no. 351 Salvatore Caruso (ITA), og siden da har han ikke spillet, indtil han i april 2016 fik wildcard til ATP 250 i Marrakech, hvor han i 1. runde tabte 5-7, 3-6 til Nikola Mektic (CRO).

I slutningen af juli deltog han i en 10K i Nador i Marokko, hvor han startede i kvalifikationen og derefter gik hele vejen og vandt turneringen, og ugen efter strøg han igen helt til tops i Tanger. Det blev således 12 sejre på stribe i de to turneringer.

Amrani må derfor betragtes som en væsentlig forstærkning i forhold til de øvrige spillere på holdet.

Marokkos yngste spiller 19-årige Amine Ahouda debuterede på holdet i 2016, hvor han vandt samtlige singler i Group III mod Mozambique, Namibia, Nigeria, Cameroon og i Play-off mod Benin.
I Futures 10K sammenhæng var hans bedste resultater i 2016 to semifinaler i Hammamet i Tunis og Nador i Marokko, hvor han desuden nåede kvartfinalen i Casablanca.

Yassine Idmbarek har en positiv Davis Cup statistik med 11-4 i single, og han har desuden vundet den eneste double, som han har spillet.
Han vandt alle sine singlekampe for Marokko sidste år, hvor han dog ikke var med mod Cameroon.
Hans bedste resultat i 10K i 2016 var en enkelt kvartfinale i Nador i hjemlandet. Derudover er han aldrig nået forbi 2. runde i en 10K.

Jdi Mehdi har hidtil kun spillet en enkelt kamp for Marokko, da han i 2015 mod Portugal i Group II tabte 2-6, 5-7 til Joao Domingues, da kampen var afgjort ved stillingen 3-1.
Sommeren 2016 nåede Mehdi kvartinalen i 10K turneringer i Nador og Tanger, hvor han ugen efter måtte trække sig ved 0-4 i 2. sæt i 2. runde.
Efter en måneds pause har han i de næste syv turneringer tabt samtlige kampe. 3 af dem var dog i ATP Challengers, hvor han bl.a. tabte 3-6, 2-6 til no. 159 Elias Ymer (SWE) i Mohammedia i Marokko, og i Meknes tabte han i 3 sæt 1-6, 6-4, 2-6 mod no. 299 Oriol Roca Batalia (ESP).

Marokko kun favorit på papiret

Efter udtagelsen af den danske trup vurderer Kenneth Carlsen i den udsendte pressemeddelelse, at Marokko ved en sammenligning rent ranglistemæssigt er favoritter, men han tror på, at Danmark har holdet til at tage sejren, og han pointerer at hjemmebanen og publikums opbakning kan være en afgørende faktor, som betyder rigtig meget for holdet.

Udover hjemmebane fordelen har Danmark som nævnt herunder Danmarks mest vindende double-konstellation nogensinde med Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann, og man kan formentlig godt tillade sig at forvente dansk sejr i doublen, uden at hverken Løchte eller Kromann lader sig gå på af dette forventningspres.

Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann
Foto: Med tilladelse fra www.tennis-tourtalk.com

Hvis Carlsen vanen tro også benytter Løchte i single, kan der meget vel også vente 2 sejre der, selvom man aldrig må undervurdere nogen som helst på baggrund af deres rangering, da Davis Cup altid kan få det bedste frem hos spillerne.

Løchte har været skadet siden slutningen af for-sæsonen, og derfor har han ikke spillet de turneringer, som han oprindeligt havde planlagt.
Han tilføjer dog, at han skulle være klar og uden problemer til Davis Cup.

Uanset om Carlsen lader August Holmgren eller Søren Hess-Olesen debutere i single, må favorit-værdigheden placeres hos Marokko i disse to singler, men dansk sejr kan dog ikke udelukkes.

Søren Hess-Olesen har været meget uheldig med skader de sidste par år, og derfor har han ikke fået spillet særlig mange turneringer, men efter udtagelsen til Davis Cup holdet har han denne kommentar til Tennisavisen:
Jeg er helt klar. Jeg har trænet meget intensivt i december og har fået spillet nogle kampe i Tyskland her i januar. Har spillet rigtig godt der. Og efter DC planlægger jeg at rejse og spille på fuld tid igen. Så alt i alt er der ENDELIG styr på det, og jeg føler mig rigtig godt tilpas.

I sin tid på college har Søren Hess-Olesen fejret mange triumfer og opnåede at blive udnævnt til "ITA Senior Player Of The Year".
I sin tid på college har Søren Hess-Olesen fejret mange triumfer og opnåede at blive udnævnt til “ITA Senior Player Of The Year”.

Da August Holmgren fik at vide, at han var udtaget til holdet, måtte han melde afbud til en Futures i næste uge, så han har kun nået at spille en enkelt kamp i Futures sammenhæng, da han i sidste uge havde en elendig lodtrækning i kvalifikationen til en 15K i Sharm El Sheikh, hvor han tabte 3-6, 2-6 til 1. seedede Anis Ghorbel (TUN), der er no. 686 på ATP-ranglisten.

August Holmgren
Foto: Holmgren

Familien Nielsen dominerer fortsat Davis Cup

Hvis man studerer Dansk Davis Cup historie har Torben Ulrich og Kurt Nielsen en fremtrædende plads, idet Torben Ulrich har rekorden med flest spillede opgør (40), og han har også spillet flest år på Davis Cup holdet (20).

huty2116911.jpg
Torben Ulrich (født 1928) dansk ten- nisspiller, jazzmusiker og kunstner. God bekendt af Felicisismo Ampon.

Den mest vindende dansker i Davis Cup er Kurt Nielsen med totalt 53 sejre og 43 nederlag, og Kurt Nielsen er også den mest vindende i single (42-23), men i double bliver han overgået af sit barnebarn Frederik Løchte Nielsen (18-12).

Løchte er desuden sammen med Thomas Kromann det mest vindende double-par (11-6) foran Kurt Nielsen og Torben Ulrich (11-17), og forhåbentlig kan de forbedre denne rekord til 12-6 i lørdagens double mod Marokko.

 

97q/32/huty/7819/28
This content is subject to copyright.

29th June 1955: Ken Rosewall of Australia (left) and Kurt Nielsen of Denmark on the centre court for their men’s singles semi final at the Wimbledon Lawn Tennis Championships. Kurt Nielsen who was unseeded for the second time reached the final. (Photo by L. Blandford/Topical Press Agency/Getty Images)

Løchtes kommentar til ovenstående: “Ja vi er stærke i familien 🙂 ”

På Kurt Nielsens 80-års fødselsdag 19. november 2010 blev indstiftet ”The Kurt Nielsen Award”, som er uddelt 2 gange.
Begge modtagerne er udtaget til Davis Cup kampen mod Marokko.
Frederik Løchte Nielsen var den første, der modtog prisen, og da den blev uddelt for anden gang i starten af januar gik den til August Holmgren.

Begge opfylder til fulde prisens statut, at “den gives til en ung dansk tennisspiller, som har vist vilje til at ville gøre sig gældende på internationalt plan og med en personlighed, som er egnet til at skabe respekt om dansk tennis.

Homgren modtager Kurt Nielsen Award ved IC arrangement

Ingen TV-dækning eller livestreaming mod Marokko

Forbundet har været i dialog med DR om streaming af opgøret, hvilket kunne foregå i henhold til en aftale, hvor både DTF og DIF dækker noget af udgiften, men DTF kunne ikke løfte den økonomiske byrde i denne omgang, men i tilfælde af dansk sejr, kan streaming blive aktuel i en eventuel oprykningskamp.

ITF vil formentlig heller ikke give tilladelse til, at der eksempelvis livestreames via Tennisavisens Facebook-side, da der er meget strikse regler for dette, hvilket bl.a. begrundes med, at der i så fald skal være en forsinkelse i signalet, så det ikke er muligt at indsætte væddemål på baggrund af en score, som måske endnu ikke optræder på Davis Cups officielle livescore.